Fail, Evin’den önce de bir kadını katletmiş

  • 09:06 26 Ekim 2024
  • Güncel
 
Pelşin Çetinkaya
 
AMED - Fail Abdullah Şeyhmusoğlu tarafından 22 Ekim tarihinde katledilen Evin Demirtaş’ın mezarı başında konuşan arkadaşı Neriman Bakır, failin daha öncede bir kadını katlettiğini belirterek, “Biz kadınlar kimsenin namusu değiliz. Feodal zihniyet,  sistem ellerini kadından çeksin, yeter!” dedi.
 
Amed’de yaşayan 5 çocuk annesi 47 yaşındaki Evin Demirtaş, 22 Ekim tarihinde Amed’in Peyas ilçesine bağlı Huzurevleri Mahallesi’nde Abdullah Şeyhmusoğlu tarafından katledildi. Evin’in cenazesi 2 gün boyunca Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) kalırken otopsi incelemelerinden sonra cenazesi 24 Ekim’de yakınlarına teslim edildi. Evin, Amed’in Rezan ilçesine bağlı Yeniköy Mezarlığı’nda kadınlar eşliğinde defnedilirken Evin’i katleden fail ise üç gün sonra yakalanarak cezaevine gönderildi. Defin işleminden sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından Evin’in taziyesi Peyas İlçesinde bulunan Çakrat Taziye Evi’nde kuruldu. Birçok kişinin ziyaret ettiği taziyenin bugün son günü.
 
Evin’in yakın arkadaşı olan Neriman Bakır, yaşanan katliamla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Neriman, failin iki evlilik yaptığını ve evlendiği iki kadını da katlettiğini belirterek, “Abdullah Şeyhmusoğlu ile yan yana iki farklı köydeydik. Köylerimizin arasında sadece bir dere vardı. Ardından Adana’ya gittiler. Orada Abdullah bir kadın ile evlendi. Evlendiği eşine orada iftira attılar. Bir adamla bir şeyler yaşadığını söylediler. Halbuki ilk eşi çeşme bozulmuştu diye adamı çağırmıştı. O zamanlar namus melesi algısı vardı. Bunu duyan Abdullah gidip savcıya böyle bir durum var ve ben eşimi ve o adamı öldüreceğim diyor. Ardından Abdullah ikisine öldürüyor. Bir süre Adana’da kaldıktan sonra Abdullah daha sonra köyüne yani Bismil’e döndü. Burada tekrar evlendi. 2 kız, 3 erkek çocukları oldu. 2014 ya da 2015 yılında tam olarak hatırlamıyorum tarihi o senelerde iftira attılar Evin’e. Tabi Abdullah da zulüm ediyordu Evin’e. Ardından Evin, Abdullah’a seninle daha fazla yaşamam dedi ve ondan koptu. Çok yer gezdi. En son çocukları Evin’e gel Amed’e burada ev tut beraber yaşayalım dedi. Evin buraya geldi ama çocukları onu kandırdı ve gelmedi. Bir gün Abdullah, Evin’in yaşadığı evin yakınlarında bulunan kahvehanenin köşesinde onu bekledi ve Evin’i öldürdü” ifadelerini kullandı.  
 
‘Namus bahanesiyle bizi katletmesinler, yeter!’
 
Evin’e çok iftira attıklarını, bunu kabul etmediklerini ve kabul edilebilir bir şey olmadığını ifade eden Neriman, “Bir kadın ne zaman seninle yaşamak istemiyorum, artık istemiyorum’ derse o zaman ona namus etiketi yapıştırılıyor. Biz kadınlar kimsenin namusu değiliz. Kimse namus bahanesiyle artık bizi katletmesinler. Ne şerefimizi ne de namusumuzu kimse için savunmayacağız. Biz kendimiz için savunuyoruz. Feodal zihniyet,  sistem ellerini kadından çeksin, yeter!” sözlerine yer verdi.
 
İlk eşini katleden faile sadece 8 ay ceza verdiler
 
Neriman, Evin’in çok iyi ve merhametli biri olduğunu dile getirirken, Evin’in ailesinin Evin’e sahip çıkmadığına da isyan etti. Aileyi eleştirdiğini dile getiren Neriman, “Bu çok ayıp bir şeydir. Biz kadınlar birbirimize sahip çıkmalıyız. Eğer biz birbirimize sahip çıkmazsak kimse bize sahip çıkmaz. Namusumuz kimsenin namusu değildir. Toprağımız da namusumuzdur. Bedelimiz de namusumuzdur. Namus sadece kadınla alakalı değildir. Her gün kadınlar katlediliyor. Namus yüzünden kadınlar katlediliyor. İlk kadını katlettiğinde Abdullah’a sadece 8 ay ceza verdiler. Ve dışarı çıktı bir kadın daha katletti” dedi.