Hükümeti eleştiren avukata ceza

  • 15:14 25 Ekim 2024
  • Dünya
HABER MERKEZİ - Tunus’ta avukat ve medya çalışanı Senya Dahmani’ye hükümetin politikalarını eleştirdiği için 2 yıl ceza verildi. 
 
Tunus’ta medya çalışanı ve Avukat Senya Dahmani, hükümetin düzensiz göçmenlerle ilgili tutumunu eleştirmesi nedeniyle hapis cezasına çarptırdı. Senya Dahmani, hükümete yönelik eleştirel yorumları nedeniyle, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in 2022 yılında çıkarttığı 54 Sayılı Kararnamesi kapsamında 2 yıl hapis cezası aldı.
 
Nûjinha’da yer alan habere göre, Senya, 11 Mayıs 2023’te, Tunus'un başkenti Tunus şehrindeki Avukatlar Evi’nde bulunduğu sırada maskeli polisler tarafından gözaltına alınmış ve ardından çeşitli suçlamalarla yargılanmıştı. Kendisi, özellikle düzensiz göçmenler konusundaki eleştirileri nedeniyle, "yalan haber yaymakla" suçlandı. Bu durum, Tunus’taki ifade özgürlüğü ve demokrasi üzerindeki baskıları gündeme getirmişti.
 
5 ayrı dava açıldı
 
Ayrıca, Senya’nın, Kays Said'i eleştiren yorumları nedeniyle 5 farklı dava ile yargılandığı belirtiliyor. Temmuz ayında başka bir davadan hapis cezasına çarptırılmış, Eylül ayında ise itiraz sonucu cezası sekiz aya indirilmişti.
 
Kays Said'in "sahte bilgi yayma" ile mücadele adına çıkardığı 2022 yılında yürürlüğe giren 54 Sayılı Kararname, ülke genelinde büyük tepkilere neden olurken, bu kararname ile birlikte, birçok gazeteci, avukat ve muhalif, basın özgürlüğünü kısıtlayan yasalarla yargılanıyor. Tunus'un Ulusal Gazeteciler Sendikası, bu durumun, ifade özgürlüğüne yönelik ciddi bir tehdit olduğunu belirtiyor.