‘Kadının edebiyat alanında varlığı önemli’

  • 09:02 24 Ekim 2024
  • Kültür Sanat
 
Roza Metîna 
 
ÊLIH - Êlih’teki kitap fuarına katılan şair Birgül Uşar, eril zihniyetin kadına yönelik yaklaşımına dikkat çekerek, kadınların edebiyat alanında gelişmesinin önemine vurgu yaptı. 
 
Êlih (Batman) Belediyesi, Arî Araştırma ve Kültür Derneği (ARÎ-DER) ile Eğitim Sen tarafından  4 gün süren Kürtçe Kitap Fuarı gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gösterilen fuara birçok yazar, yayın evinin katılmasının yanı sıra panel ve söyleşiler gerçekleştirildi. 
 
Kitap fuarına katılan şair Birgül Uşar, fuar, edebiyatın önemi, kitaplar ve kadınların edebiyattaki yerine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Kürtçe, Kürçe eğitiminin önemine de dikkkat çeken Birgül, Kürtçenin özgür olması gerektiğini belirtti. 
 
Edebiyat toplumsal yaşamda özel bir yer tutar’
 
Kitap ve edebiyatın önemine değinen Birgül, “Bizler kitap yazıyoruz ki halkımız her şeyi iyi bilebilsin. Bu yüzden kitaplar toplum için önemlidir. Katıldığımız fuarda da Kürçe kitaplar var. Ancak bizler herkesin okumasını ve yazmasını istiyoruz. Kitap okuma düzeyi zayıf, bu yüzden de halkın kitap okuması gerek. Kitap, edebiyat ve kültürü geliştiriyor. İnsan edebiyat ile daha çok düşünüyor. Bu yüzden de edebiyat toplumsal yaşamda özel bir yere sahip” dedi.  
 
‘Kürtçe okullar olmalı’
 
Kürtçe eğitimin önemine de dikkat çeken Birgül, şunları belirtti: “Kürtçe zengin bir dil. Bu yüzden dilimizle yazmamız önemli. Bizler sürekli dilimizle yazmak ve çocuklarımızın kendi ana dillerinde eğitim görmelerini istiyoruz. Kürtçe okullar olmalı ve çocuklarımız kendi okullarına gitmeli. Eğer çocuklarımızla  Kürtçe konuştuğumuzda onlar Kürtçe konuşuyor ama  okula gittiklerinde de Türkçe konuştuklarını görüyoruz. Daha sonra da artık Kürtçe konuşmuyorlar. Ben de ana dilimde eğitim görmemişim ancak ana dilimde eğitim görmek istiyordum.”
 
‘Kadınların edebiyat alanındaki varlığı önemli’
 
Kadınların edebiyat alanındaki varlıklarına işaret eden Birgül, “Eril zihniyet kadınların evde oturup sadece ev işi yapmasını istiyor. Kadınların sadece çocuklara bakmasını istiyor. Kadınlar ev temizlesin, yemek yapsın ancak gözleri açılmasın diyor. Bu yüzden de kadınların edebiyat alanındaki varlığı önemli. Kürt kadınlar çalışkan ve düşünüyorlar. Ancak imkanları çok yok. Çünkü erkekler kadınların özgür olmasını istemiyor. Kadınlar köledir diyor. Ancak kadınlar hep özgür olmalı. Kadınlar birlikte birçok şeyi yapabilir. Edebiyatla ilgilenebilir, işlerini de yapabilir, evlerine de bakabilir. Kadınlar çalışkan olduğu için de edebiyat ve kültürleri ile ilgilenmeliler” ifadelerini kullandı. 
 
‘Biz Kürtler dilimizi özgürleştirmeliyiz’
 
Kürtlerin saldırılara karşı dil politikalarında başarılı olması gerektiğini vurgulayan Birgül, şunları belirtti: “Kürt edebiyatı ve kültüründe değerli insanlar var. Bizler Şêx Saitlerin, Seyit Rızaların torunlarıyız. Kültürümüz çok zengin. Kürt kadınlar da burada önemli bir yerde. Bu yüzden de sürekli olarak dilimize, kültürümüze ve edebiyatımıza yönelik saldırılar var. Bizler bir yerde Kürtçe konuştuğumuzda ikinci kanala geçtiniz deniyor. Ancak bizim kanalımız ana dilimiz. Eğer bu gün ana dilimiz varsa biz de varız. Her zaman da ana dilimizi geliştireceğiz. Bu yüzden biz Kürtler dilimizi özgürleştirmeliyiz. Özellikle Kürtçe dil politikalarında başarılı olmalıyız.” 
 
‘Savaşa karşı onurlu bir özgürlük istiyorum’
 
Yaşanan savaşa da dikkat çeken Birgül, “Bugün kirli bir savaş yürütülüyor. Bu yüzden diyoruz barış ve özgürlük olmalı. Ben savaşa karşı onurlu bir özgürlük istiyorum. Artık anneler ağalamasın ve herkes özgür olsun. Ne Kürt ne de Türklerin yüreği yansın. Kadın ve çocuklar katledilmesin” dedi.