Amed’de gözaltında olanlardan bir kişi serbest bırakıldı

  • 23:53 26 Eylül 2024
  • Güncel
 
AMED – Amed’de dil kurumlarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Mustafa Açmaz, sağlık sorunları nedeniyle alınan ifadesi ardından serbest bırakıldı. Gözaltında olan diğer isimlerin emniyette ifade alımları sürüyor.
 
Amed’de 24 Eylül’de Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ve Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda eve yapılan baskınlarda 30 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM şubede tutulanlardan Payîz Pirtûk’un sahibi Cihat Güney dün akşam ifadesi ardından serbest bırakıldı. 
 
Gözaltında tutulan 29 kişi hakkında bu sabah 24 saat ek gözaltı kararı alınırken, öğleden sonra ifade işlemleri başladı.  
 
Gözaltına alınanlardan Mustafa Açmaz, savcılık ifadesi ardından serbest bırakıldı. Yakın zamanda anjiyo olan,  şeker, tansiyon rahatsızlıkları da bulunan Mustafa’nın sağlık sorunları nedeniyle ifade işlemlerinin hızlandırıldığı ve serbest bırakıldığı öğrenildi. 
 
Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlara gizli tanık ve itirafçı Ümit Akbıyık’ın beyanlarının yanı sıra MED-DER ve Anka’nın faaliyetleri, öğretmenlerin gönüllü çalışıp, çalışmadığı soruldu. Gözaltında olan diğer isimlerin emniyette ifade alım işlemleri sürüyor. Gözaltında olan ve emniyet işlemleri süren 28 kişi savcılık ifadeleri için yarın Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilecek.  
 
28 kişi gözaltında
 
Soruşturma kapsamında gözaltında tutulan isimler şöyle: MED-DER Eşbaşkanları Mehmet Remzi Azizoğlu ve Şükran Yakut, Rıfat Ronî, Ramazan Holat, Dilan Güvenç, Nazan Çelik, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Berivan Duman, Ayhan Karatekin, Belkisa Süleymanoğlu Bitkin, Mehmet Salih Öngün, İlyas Gün, Hebun Yağmur, Mine Karakaş, Ahmet Boltan, Rabia Karayıl, İpek Oyur, Fatma İgin, Hasan Gürpınar, Şilan Elmas Kan, Şehriban Ayluçtarhan, Niştiman Gül, Cihat Çağrıcı, Yaşar Aslan, Hasan İkvan, Mehmet Selim Temel ve Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Rojda Yıldız.