‘Ekmek ve Adalet Buluşması’nda birlikte mücadele vurgusu

  • 21:16 26 Eylül 2024
  • Emek/Ekonomi
 
 
DÎLOK – “Ekmek ve Adalet Buluşması” kapsamında Dîlok'ta halk ile bir araya gelen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Antep’ten sana sesleniyoruz ey saray: Senin sırtımızdan geçinmene artık izin vermeyeceğiz" dedi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyet, “Ekmek ve Adalet Buluşmaları” kapsamında Dîlok'ta yaptıkları ziyaretleri, halk buluşması ile sonlandırdı. Aleban (Şehitkamil) Belediyesi’ne bağlı Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen buluşmaya, DEM Parti Şirnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Emek Partisi (EMEP) Dîlok Milletvekili Sevda Karaca, DEM Parti Emek Komisyonu Eş Sözcüsü Mehmet Bozgeyik, DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Dîlok İl Örgütü, Dîlok Barış Anneleri İnisiyatifi, hukuk ve meslek örgütlerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.
 
DEM Parti bayraklarıyla süslenen salonda, “Kadın yoksulluğuna, şiddete karşı ekmek ve adalet” yazılı pankartlar asıldı. Salona giren Tülay Hatimoğulları ve heyet, alkış ve zılgıtlarla karşılandı. Açılış konuşmasını yapan Mehmet Zeki İrmez, gelinen süreçte emek alanında ciddi bir örgütlenme gerektiğini fark etmeleri üzerine bu buluşmayı gerçekleştirdiklerini ifade etti.
 
Açık mikrofon şeklinde süren buluşmada sırasıyla emek örgütleri ve işçi örgütü temsilcileri söz aldı.
 
KHK ile işine son verilen kamu emekçisi Fatoş Bayındır, "Biz sadece tüm süreçte yaşanan hukuksuzlukların sonuncusuyduk" dedi. Ardından Akcanlar Tekstil işçilerinden Ali Sarıçiçek, çalıştıkları kurumda yaşadıkları mobbinglere karşı başlattıkları direnişi anlattı.
 
Mücadeleyi büyütme mesajı
 
Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (Birtek-Sen) Başkanı Mehmet Türkmen, "Emek ve adaletin bir araya gelmemesini sağlamaya çalıştılar. İşçilerin pek çoğu bu ülkede barış için mücadele edenleri, devletin egemenlerin propagandasından etkilenerek devletin diliyle tanımlamaya başladılar. Ama aynı işçiler mücadeleye giriştiklerinde demokrasi ve adaletin olmadığını fark ediyorlar. Biri olmadan diğeri olmayacak; bu iki mücadeleyi daha da büyüteceğimiz günler diliyorum" dedi.
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Dîlok Şube Başkanı Ömer Parlakçı, "Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana katliamlara, soykırıma uğradık. Pek çok alanda yaşanan hukuksuzluklara karşı gerçekten yüzleşmeler sağlanırsa bu sorunları çözeceğimizi düşünüyoruz" diye ifade etti.
 
'72 milletten insanla görüştük'
 
Ardından konuşan Tülay Hatimoğulları, ekmek ve adalet buluşmalarının sadece buluşmalardan ibaret olmadığını ifade ederek, "Bu buluşmalar, bizlerin asıl kurtuluşunun, mücadelesinin şifrelerini içinde barındıran çok temel bir çalışmadır. Türkiye ve Kürdistan’ın dört bir tarafında toplantılar gerçekleştirdik. İşçiler, çiftçiler, ev emekçisi kadınlarla buluştuk. Adalet arayan insanlarla buluştuk, barış anneleriyle buluştuk, bu ülkenin demokratik bir şekilde yönetilmesi için mücadele eden her kesimle buluştuk. İşçiler, emekçiler derken aklımıza gelebilecek bütün iş kollarıyla buluştuk ve toplantılar gerçekleştirdik. İnanın, Türkiye’nin neresine giderseniz gidin Türküyle Kürdüyle Lazıyla Arabıyla Çerkeziyle Ermenisiyle 72 milletten insanla toplantılar ve buluşmalar gerçekleştirdik. Kimi zaman fabrikalarda, kimi zaman tarlalarda, kimi zaman da böylesi salonlarda buluştuk. Dinlediğimiz sorunların hepsi ne yazık ki birbirinin aynısı. Çünkü bu ülke çok derin bir ekonomik krizden geçiyor. Çünkü bütün dünyada derin bir ekonomik kriz var; kapitalizm bir kriz içindedir. Sermaye, yaşadığı krizi işçinin, emekçinin, yoksulun sırtına yüklemek üzere yola çıkmış durumda. Bugün bu ülkede uygulanan Şimşek politikaları da bunlardan bağımsız değildir. Şimşek politikaları, IMF programının aynısını bizlere dayatıyorlar, bizlere ‘kemer sıkın’ diyorlar. İşçiye, emekçiye, yoksula ‘sen biraz daha yoksullaş, senin sırtından biraz daha geçineceğiz’ diyorlar. Sermayenin ve patronların çıkarlarını koruyacağız ve bunu senin emeğinle, senin döktüğün alın teriyle gerçekleştireceğiz. Bizim verdiğimiz bu mücadele, DEM Parti olarak ekmek ve adalet mücadelesinde bütün ezilen ve sömürülenlerle bizle bir araya gelerek bütün dünyaya ve Türkiye'ye şu mesajı veriyoruz: Biz işçinin, emekçinin, ezilenin yanındayız. Biz, alınteri döktüğü halde evine bir sıcak ekmek alamayan, çocuğuna bir litre süt götüremeyen insanın yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
 
'Biz milyonların, saray 5'li çetenin yanında'
 
"Biz milyonların yanındayız, saray ise 5’li çetenin yanında" diyen Tülay, "Buradan Antep’ten sana sesleniyoruz ey saray: Senin sırtımızdan geçinmene artık izin vermeyeceğiz" dedi. Fıstık üreticilerinin yaşadıklarına şahitlik ettiklerini belirten Tülay, "Antep’in fıstığı çok önemlidir. Biz bugün Antep’te fıstık üreticileriyle buluştuğumuzda onların neler çektiğini kendilerinden dinledik. Bütün tarım üretiminde olduğu gibi girdi maliyetleri ve mazot o kadar yüksek ki sulama, gübreleme faaliyetlerine harcadıkları paraların da haddi hesabı yok. Ve bu sene rekolte fazlası olduğu için dediler ki: 'Fıstığı sizden bu sene ucuza alacağız.' Hatta geçen seneden daha ucuza alınıyor fıstık. Ama fıstığın bugün maliyeti, geçen seneye göre yüzde 150 oranında artmış durumda. Bugün biz üreticilerden bunları dinledik. Burada sizlerin huzurunda özellikle altını çizmek istiyoruz. Anteplinin ürettiği fıstığa sahip çıkmak, tarım politikalarına sahip çıkmak, Antepliye sahip çıkmak anlamına gelir. Çiftçiye, üreticiye sahip çıkmak anlamına gelir" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye ve Kurdistan'ın pek çok kentinde birçok üreticinin isyanda olduğunu vurgulayan Tülay, sadece Dîlok’ta 40’tan fazla eylem ve grevin gerçekleştiğini kaydetti. Tülay, "Ekmek kavgası Türk'e, Kürd'e, Arap'a, Laz'a, Çerkes'e bakmaz. Bizi buradan bölen; ekmek ve adalet mücadelemizi ortak vermemizin önüne geçen bu rejimi, sistemi, iktidarı, bu kapitalist sistemi ve bu devlet anlayışına karşı bizler birleşik mücadeleyi örmek dışında bir seçeneğe sahip değiliz. Bizi bölmelerine asla izin vermeyeceğiz. İşçiler, emekçiler, ezilenler, sömürülenler birleşe birleşe kazanacak. Bizler birleşe birleşe kazanacağız" diye konuştu.
 
'Vergide adaletsizliği bitireceğiz'
 
Vergi sistemine dikkat çeken Tülay, "Biz DEM Parti olarak parlamentoda da parlamento dışında verdiğimiz mücadelede de adaletli bir vergi sisteminin mutlaka olmasının şart olduğunu her yerde vurguladık. Azdan az, çoktan çok vergi sisteminin uygulanması sağlanmalıdır. Temel gıda ve temel tüketim ürünleri, olmazsa olmazımız olan bütün ürünlerin üzerindeki KDV yükünün kalkması ve temel gıda, temel tüketim malzemelerinin ucuz bir şekilde yurttaşa ulaştırılması, kamucu devlet anlayışı ve kamucu ekonominin olmazsa olmazıdır. Biz parti olarak bunun mücadelesini her yerde vermeye devam edeceğiz" dedi.
 
Tülay, "Buradan bütün sendikalara, bütün emek alanındaki örgütlü yapılara sesleniyorum. Bizlerin hiçbir şeyden çekineceği yoktur. Ekmek mücadelesi kadar hak olan hiçbir şey yoktur. Onların tankı, topu, onların silahı, gözaltısı varsa bizim de birlikte ortak bir mücadeleyle yüreğimiz var, bilincimiz var, cesaretimiz var. Biz bu bilinç ve cesaretle daha çok örgütlenmeliyiz, daha çok alanlarda, daha çok meydanlarda olmamız gereken bir dönemden geçiyoruz" diye belirtti.
 
Tayyip Erdoğan'ın BM konuşması
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) İsrail'e karşı gerçekleştirdiği konuşmayı hatırlatan Tülay, "BM Genel Kurulu’nda Erdoğan kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Bu konuşmasında İsrail’e oldukça yüksek perdeden bir çıkış yaptı sözde. Biz hep söyledik: Bu yürüttükleri politika, döktükleri gözyaşı timsah gözyaşıdır, gerçek değildir. Bakın her zaman için şunu söyledik: İsrail ile bütün ticari ilişkileri mutlaka ve mutlaka bitirmelisiniz. Onlar dışarı çıktılar ve dediler ki: 'Biz İsrail ile bütün ticari ilişkileri bitirdik.' Hep yalan. Hileyle, hülleyle, başka şekilde, başka isimlerle bu ticareti hatta 14 kat artırarak sürdürmüşler ve sürdürüyorlar. Bunu lütfen bütün Türkiye halkları bilsin ve Erdoğan’ın BM Güvenlik Konseyinde de Türkiye’deki konuşmalarında da bu konuda timsah gözyaşları döktüğünü bilsinler" dedi.
 
'İsrail-Lübnan savaşı olası savaşların habercisidir'
 
İsrail'in Lübnan'a dönük saldırılarını hatırlatan Tülay, son olarak şunları söyledi: "Antep bir sınır kenti. Suriye savaşında sınır kenti olarak bütün sınır kentleri gibi en çok etkilenen kentlerimizden biri. Her açıdan çok etkilendi. Demografik yapı da değişti. Buraya çok sayıda göç de gerçekleşti. Hatta göç meselesini biz tartışırken emek üzerinden konuşurken şunları da çok duyduk: 'Dışarıdan gelen Suriyeliler gelip bizden daha ucuza çalışıyor, ucuz iş gücü.' Burada aslında savaştan kaçan Suriyeli mülteciyle Türkiye’deki işçi, emekçiyi karşı karşıya getiren de bu savaştır. Şimdi bu savaşlara yenisinin eklenme ihtimali çok yüksek. Lübnan’a dönük gerçekleşen saldırılar, İsrail’in Lübnan’a dönük gerçekleştirdiği saldırılar, bölgede büyük bir savaşın habercisidir. Ben buradan, bir sınır kenti olan Antep’ten barışa çağrı yapmak istiyorum. Bölgemizin her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Sınır kentlerimizin her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Suriye’nin, Lübnan’ın, Irak’ın, İran’ın, Yemen’in bu coğrafyanın barışa her zamankinden fazla ihtiyacı var ve bu salondan sesimizi gür çıkarmak istiyoruz. Barış istiyoruz, barış istiyoruz.
 
Yeter ki bir arada olalım
 
Otoriterleşen iktidar, sermaye ve sarayın çıkarlarını korurken bu ülkede faşist otoriter bir rejimi inşa etmeye çalışmaktadır. Ama şundan emin olalım ki başta Aleviler olmak üzere Kürtler, emeği sömürülenler, katledilen kadınlar, haklarımızı elimizden tek tek almaya çalışan, haklarımızı tırpanlayan bu iktidara bizler olur vermedik, yol vermedik, karşı olmaya devam ettik. Bugün iktidarın yaşadığı sıkışmışlığın nedeni toplumdan rıza almamış olmasıdır. Toplum, iktidarın uygulamalarına asla rıza vermedi, vermeyecek. Buradan bu iktidara sesleniyoruz: Ey kendini dev aynasında gören kibir abideleri. Yurttaşı aç ve açıkta iken saray ve şürekası ile beraber sarayda yaşayan benciller, ey insanların nefes borusuna basan ve toplumu nefessiz bırakmak isteyen mezalimler. Halk sarayınızdan daha büyüktür. Üreten işçinin, emekçinin alınteri, bilek gücü, yönetme hakkı da sizden daha büyüktür ve güçlüdür. Bugün üretimden gelen gücünü işçi sınıfı kullandığı zaman bütün Türkiye felç olur. Bunu bilesiniz. Bize düşen en büyük görev, yerel ölçekte çıkan seslerimizi, parçalı çıkan seslerimizi bir araya getirerek daha güçlü ve birleşik şekilde güçlü bir mücadeleyi açığa çıkarmaktır. Bundan emin olun ki kendini o dev aynasında görenlerin o dev aynalarını, o saraylarını bizler hep birlikte paramparça edebiliriz. Yeter ki birleşelim, yeter ki bir arada olalım. Sözlerimi bitirirken, az önce konuşan Pir Sultan Abdal Derneği’nden canımızın hatırlatmasıyla Pir Sultan’ın sözleriyle tamamlamak istiyorum: Yürü be Hızır Paşa. Senin de çarkın kırılır, güvendiğin padişahın elbet bir gün devrilir. Bizler sarayları da padişahları da elbet bir gün devireceğiz. O güç bizdedir, o güç işçi sınıfındadır, o güç ezilen ve sömürülen halkların ta kendisindedir."
 
Buluşma, alkışlarla sona erdi.