Kadın emeği sahaya iniyor: ‘Ben varım’ demek önemli

  • 09:02 26 Eylül 2024
  • Emek/Ekonomi
 
AMED - Belediyeler bünyesinde başlatılan, “Kadın emeği buluşması” etkinliklerinde ürünlerini tanıtan ve satışa sunanlar, “Kadınlar ekonomik özgürlükleri için, seslerini çıkarabilmeleri için çalışmalılar” mesajını verdi.
 
Amed’de birçok belediyenin desteğiyle düzenlenen "Kadın Emeği Buluşması" etkinlikleri, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını güçlendirmek amacıyla çeşitli organizasyonlarla devam ediyor. El sanatları, ev yapımı yiyecekler ve daha pek çok ürünün satışa sunulduğu bu buluşmalarda, kadınlar kendi emekleriyle ürettiklerini tanıtma fırsatı buluyor. Rezan (Bağlar) Belediyesi’nin de ev sahipliği yaptığı etkinlikte, katılımcılar sadece ürünlerini satmakla kalmıyor, aynı zamanda iş imkanları sağlanması yönündeki taleplerini de dile getiriyorlar. Kadınlar, bu buluşmaların kendilerine ekonomik özgürlük yolunda büyük bir adım olmasını umut ediyor.
 
‘Küçük bir şey olsa dahi yapsınlar’
 
Etkinliğe katılanlardan İpek Kılınçay, emeklerinin boşa gitmemesi için çalıştıklarını belirterek, “Kadınların eve kapanmasındansa bu tür işlere yönelmesini daha çok istiyoruz. Kadının elinden her iş gelir, yapamayacağı hiçbir şey yok. Ben de iğne oyası yapıyorum, kıyafet dikiyorum. Başka bir işyerim de var orayı da işletiyorum. Bazı kadın ve erkekler beni görünce, ‘Sen bu işi yapabiliyor musun’ diyorlar. Tabi ki yapabiliyorum, bunu onlara da göstermeye çalışıyorum. Kadınlar korkmasın, istedikleri her yere ulaşmaya çalışsınlar, kimseye boyun eğmesinler. Kadınlar küçük bir şey olsa dahi ellerinden geleni yapsınlar” ifadelerini kullandı.
 
Arkadaşının önerisi ile buluşmaya katıldı
 
Evlendiğinden beri geçimini kendisinin sağladığını dile getiren Ayşe Bilgin, “Eşim daha bu yıl işe başladı. Daha önce ürünlerimi satamıyordum. Buraya da belki satılır diye hem kendi hem de kız kardeşimin el işlerini getirdim. Onun da eşi cezaevinde. 20 yıldan uzun bir süredir bu işle uğraşıyorum. El emeklerim de güzel. Ben hem çalışıyor, hem ev işleri yapıyorum hem de hayvanlara bakıyorum. Çalışınca dertlerimi, sorunlarımı unutuyorum. Bir arkadaşıma, ‘Kimse bunları almıyor’ dediğimde, bana sergi olduğunu orada satabileceğimi söyledi. Kadınlar da çalışsın, çalışırlarsa daha iyi olur” dedi.
 
‘Toplumu kadınlar oluşturuyor’
 
Annesine yardım etmek için buluşmada bulunan Helin Canpolat, kadınların çalışmalarının önemli olduğunun altını çizdi. Helin, “Kadınların hak ettikleri yerde olmaları, emeklerinin fark edilebilmesi için ufak ufak adımlar atılıyor. İnşallah o adımlar daha da büyür, onlara hak ettikleri değeri verebiliriz. Bizim toplumumuzda çalışınca var oluyorsun, kendine yetebilmek önemli bir şey. Bir insana bağımlı olmamak, kendi ayaklarının üzerinde durup, ‘Ben varım’ demek önemli bir şey. Toplumda her insanın yeri vardır ama daha çok söz hakkı sahibi olmak, varlıklarını hissettirebilmek istiyorlarsa çalışmaları gerekiyor” sözlerini kullandı. 
 
‘Amacımız kadınlar ekonomik özgürlük kazandırmak’
 
Birçok alanda  el sanatlarıyla ilgilenen dikiş nakış hocası Cemile Arslan da konuştuğumuz kadınlarla aynı fikirde. Cemile kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti: “Dikiş nakış hocasıyım. Başladığımızda ilk etapta makinalarımız yoktu. Başlarken el sanatlarından başladık. El sanatlarında lifler, patikler yaptık. Bir aydır dikiş makinamız, moda tasarım hocamız da geldi. Ben el, dikiş nakış sanatlarıyla uğraşıyorum. Giyim de yapıyoruz. Amacımız evdeki kadınlara ekonomik gelir kazandırmak. Şu an ürünlerimizi satışa sunduk. Ben son iki yıldır bu işle uğraşıyorum. Kadın emeği her ne kadar önemsenmese de çok önemli, çok zahmetli bir iş. Kadınlar ekonomik özgürlükleri için, seslerini çıkarabilmeleri için çalışmalılar. Kadınlar çalışınca aslında bir noktada sosyalleşiyor. Her şey para için de olmamalı.”