Hülya’yı katleden faile ağırlaştırılmış müebbet cezası

  • 17:18 26 Eylül 2024
  • Hukuk
İZMİR - Hülya Şellavcı’yı katleden fail Kaffar Yeğin’in yargılandığı davada karar açıklandı. Fail hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve hırsızlık suçundan da en üst sınırdan ceza verildi.
 
İzmir’in Bornova ilçesinde 21 Ekim 2022'de Hülya Şellavcı’yı katleden, boşanma aşamasında olduğu Kaffar Yeğin’in “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan yargılandığı davanın 7’inci duruşması Bayraklı Adliyesi 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Hülya’nın ailesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, İzmir Barosu avukatları, Hülya’nın ailesinin avukatları, fail ve fail avukatı hazır bulundu. Duruşmayı, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi Şiddetle Mücadele Grubu ve çok sayıda kadın takip etti.
 
‘Kadın katliamları politiktir’
 
Duruşma kimlik tespitiyle başladı. Kararın açıklanacağı duruşmada ilk olarak Hülya’nın aile avukatları söz aldı. Avukatlar failin Hülya’yı tasarlayarak katlettiğini vurgulayarak failin Almanya’dan gelen dosyada da belirtildiği gibi daha önce bir kadını daha katletmeye çalıştığını ve her iki olayda da benzer durumların yaşandığını ifade etti. Öte yandan failin daha önce işlemiş olduğu suçların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen avukatlar, verilecek cezada hiçbir indirim yapılmaması gerektiğini kaydetti. Avukatlar kadın katliamlarının politik olduğunu vurgulayarak failin Hülya’yı katletmesinin ardından Hülya’nın eşyalarını çaldığını ve bu durumun da basit bir hırsızlıktan öte yağma olarak kabul edilmesi gerektiğini dile getirdi. Avukatlar, failin önceki duruşmalarda da Hülya’nın ailesini ve avukatını tehdit ettiğini hatırlatarak failin en üst sınırdan cezalandırılmasını talep etti.  
 
Failden bilindik savunma
 
Daha sonra fail söz aldı. Bilindik savunmalarla kendini aklamaya çalışan fail, avukatların bahsettiği suçların yalan olduğunu iddia etti. Failin avukatı ise daha önce dosyaya sundukları savunma dilekçesini tekrarlayarak failin beraatini talep etti. 
İddia makamı, mütalaayı tekrar ettiğini söyledi. Ardından duruşmaya on dakika ara verildi.
 
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
 
Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, faile hiçbir indirim uygulamadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Öte yandan fail hakkında hırsızlık suçundan da en üst sınırdan ceza verildi.
 
‘Mücadeleye devam edeceğiz’
 
Duruşmanın ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Kadın Meclisleri adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Hülya’nın ailesi, aile avukatları ve çok sayıda kadın katıldı. Platform adına açıklama yapan Tülin Osmanoğulları, kararın istedikleri yönde verildiğini belirterek diğer kadın katliamları davalarından da aynı kararların çıkması için ve kadın katliamlarının durması için mücadele edeceklerini söyledi.