Sêwreg’de bulunan bazalt sütunlara yoğun ilgi

  • 09:03 26 Eylül 2024
  • Kültür Sanat
 
RIHA - Sêwreg ilçesinde yol çalışmasında bulunan bazalt sütunlar bölgeyi ziyaret edenler tarafından yoğun ilgi görüyor.
 
Arkeolojik kazılar ile insanlık tarihi açısından önemli gizemleri altında barındıran Kurdistan topraklarında her geçen gün yeni keşifler yaşanıyor. Tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan ve tarihe yeni bir kapı aralayan Göbekli Tepe’nin bulunduğu kent olan Riha’da (Urfa) yeni bir keşif daha yapıldı. Siverek Belediyesi’nin yol Sêwreg-Kolik (Kahta) karayolunun 31’inci kilometresinde yürüttüğü yol çalışmaları sırasında bazalt sütunlar bulundu. Yol çalışmasında zarar gören sütunlar, bir öğretmenin fotoğraflarını çekerek Dicle ve Harran Üniversitelerine göndermesi ile incelenmeye başlandı.
 
Jeolojik miras
 
2 ila 5 milyon yıl öncesinde oluştuğu tahmin edilen bazalt sütunların bulunması üzerine yol çalışması durduruldu. Qerejdax (Karacadağ) volkanlarından oluştuğu belirtilen bazalt sütunlar, Nemrut Dağı yolu üzerinde ve Takoran Vadisi’ne de yakın. Tarihi buluntuların yoğun olduğu bölgede çıkan sütunlar, adeta özel olarak şekillendirilmiş gibi. Sütunlar, “jeolojik miras” olarak tanımlanırken, nadir olarak ortaya çıkıyor olması da bölgeyi çekim merkezi haline getiriyor.
 
Koruma altına alındı
 
Hala incelemelerin sürdüğü bölgede tesadüfen bulunan sütunlar, yoğun ilgi görüyor. Bunun yanında Urfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından da bölgede yapılan incelemelerin ardından, bazalt sütunlar koruma altına alındı.