Barış İçin Kadınlar Koalisyonu’ndan Yemen için çağrı

  • 11:05 25 Eylül 2024
  • Dünya
 
 
YEMEN – Husiler tarafından yaşanan keyfi gözaltı ve zorla kaybetmelere tepki gösteren Yemen'de Barış İçin Kadınlar Koalisyonu, BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası kuruluşlara ihlallere karşı sorumluluk alma çağrısında bulundu.
 
Husi kontrolündeki bölgelerde 26 Eylül Devrimi kutlamaları sırasında yaşanan keyfi tutuklama ve zorla kaybetmelere tepki gösteren Yemen’deki Barış İçin Kadınlar Koalisyonu, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 
 
Açıklamada, Yemen’de keyfi tutuklama ve zorla kaybetmelerin uluslararası hukuk ve insan hakları hukukunun açık ihlali anlamına geldiği vurgulanırken, “Aynı zamanda tüm insani, dini ve kabilesel değerlerin de açık bir ihlalidir” diye belirtildi. 
 
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 
 
 “Tutukluların güvenliği sağlanmalı ve herhangi bir itiraz şartı aranmaksızın derhal serbest bırakılmalıdırlar. Husiler sivil kişileri ve gençleri tehdit etmeyi, onlara zulmetmeyi veya onlara zarar vermeyi bırakmalı. Bu ihlallerden kaynaklanan sonuçların tüm sorumluluğu Husilere aittir. Husiler uluslararası hukuka, insan hakları hukukuna, düşünce özgürlüğüne ve diğer görüşlere aykırı olan bu ihlalleri derhal durdurmalıdır. Birleşmiş Milletler, BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası kuruluşlar da yaşanan ihlaller karşısında sorumluluklarını üstlenmeli ve Yemen'deki sivilleri Husi ihlallerinden ve suçlarından korumak için etkili çözümler bulmalıdırlar.”