Çocukların eğitim hakkı gaspı Meclis’e taşındı

  • 15:28 26 Eylül 2024
  • Siyaset
 
ANKARA-  DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, kırsal bölgelerde eğitim hakkının korunmasına yönelik MEB’e önerge vererek, bütçe kısıtlamalarının çocukların eğitim hakkını elinden aldığını kaydetti. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, eğitime yönelik “tasarruf” ve bütçe kısıtlamalarının çocukların eğitimden mahrum kalmasına yol açtığına vurgu yaparak eğitimdeki sorunlara ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi verdi.
 
Taşımalı eğitim sorunları
 
Gülistan verdiği soru önergesinde, eğitim hakkının Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre her çocuğun doğuştan sahip olduğu temel bir hak olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de son yıllarda yaşanan bütçe kısıtlamaları ve eğitim politikalarındaki yanlış uygulamaların özellikle kırsal bölgelerde yaşayan çocukların bu haktan adil bir şekilde yararlanmasını engellediğini ifade etti. Gülistan, taşımalı eğitim yönetmeliğinde yapılan değişiklikle taşımalı eğitim hizmetinin yalnızca 30 kilometreye kadar olan mesafelerle sınırlandırıldığını ve 10 öğrenciden az öğrenciye sahip köylerin bu sistemin dışına çıkarıldığına dikkat çekerek, köyde yaşayan çocukların eğitime ulaşamadığını vurguladı. 
 
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu sorular yöneltildi:
 
“*30 km sınırlaması kırsal bölgelerdeki çocukların okula erişimini nasıl etkiledi? Bu yönetmelik sonrası eğitim hakkından mahrum kalan çocuk sayısı nedir?
 
*10’dan az öğrencisi olan köyler taşımalı eğitimden çıkarıldı. Bu karardan kaç köy etkilendi, kaç öğrenci taşımalı eğitimden mahrum kaldı?
 
*Kars genelinde, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için ayrı ayrı kaç pansiyon bulunmaktadır? Bu pansiyonların kapasitesi nedir ve öğrenci sayıları cinsiyetlerine ve yaş gruplarına göre nasıl dağılmaktadır?
 
 *Kars'taki pansiyonların kapasite ve güvenlik durumları nedir? Temizlik, hijyen, beslenme koşulları yeterli midir? Denetim sıklığı nedir?
 
*Kars iline Bakanlığınız tarafından ayrılan yıllık bütçe nedir ve hangi alanlara dağıtılmaktadır? 2002 yılından beri bu bütçede, yıllara göre nasıl bir değişim gözlemlenmiştir?
 
*Kars'ta kapatılan köy okullarının sayısı nedir ve yeniden açılması planlanmakta mıdır?
 
*Kars’ta kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen sayıları nedir? Branş öğretmeni açığı olan dersler hangileridir ve bu derslerdeki açık sayıları nedir?
 
 *Kars’ta taşımalı eğitimde kullanılan araçların güvenlik standartları ve denetim sıklığı nedir?
 
*Kars’ta taşımalı eğitim ihale süreçlerinde yaşanan gecikmelere dair soruşturma başlatılmış mıdır? Bu gecikmelerden etkilenen öğrenci sayısına ilişkin bir etki analizi yapılmış mıdır?
 
*Kars il ve ilçelerinde ayrı ayrı kız çocuklarının okulu terk oranı nedir? Bu sorunu çözmeye yönelik çalışmalar var mı?
 
*Son beş yılda Kars’ta okuldan ayrılan öğrenci sayılarında nasıl bir değişim gözlemlenmiştir? Özellikle kız çocukları ve kırsal bölgeler açısından veriler nedir?
 
 *Son beş yılda pansiyonlarda kalan öğrenci sayılarındaki değişim nedir?”