Jineolojî Dergisi Yayın Kurulu üyesi Rojda Yıldız gözaltına alındı

  • 22:41 25 Eylül 2024
  • Güncel
AMED - Amed’de dil kurumlarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan bir kişi serbest bırakılırken Jineolojî Dergisi Yayın Kurulu üyesi Rojda Yıldız ve bir öğretmen  gözaltına alındı.
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2022’de başlattığı soruşturma gerekçesiyle Amed'de 24 Eylül’de Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ve Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperitifi ile çok sayıda eve polis, baskın düzenledi. Baskınlarda kitap, dergi ve dijital materyallere el konulurken, soruşturmaya gizlilik kararı getirildi. Gözaltına alınanlar Diyarbakır TEM Şube’de tutuluyor.  
 
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Payîz Pirtûk’u işleten Cihat Güney, savcılık ifadesi ardından serbest bırakıldı.
 
2 kişi daha gözaltına alındı 
 
Akşam saatlerinde iki kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi. ANKA’da öğretmenlik yapan Mehmet Selim Temel ile Jineolojî Dergisi Yayın Kurulu üyesi Rojda Yıldız’da gözaltına alındı.
 
Soruşturma kapsamında gözaltına alınanların isimleri şöyle: 
 
“MED-DER Eşbaşkanları Mehmet Remzi Azizoğlu ve Şükran Yakut, Rıfat Ronî, Ramazan Holat, Dilan Güvenç, Nazan Çelik, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Berivan Duman, Ayhan Karatekin, Belkisa Süleymanoğlu Bitkin, Mehmet Salih Öngün, İlyas Gün, Hebun Yağmur, Mine Karakaş, Ahmet Boltan, Rabia Karayıl, İpek Oyur, Fatma İgin, Mustafa Açmaz, Hasan Gürpınar, Şilan Elmas Kan, Şehriban Ayluçtarhan, Niştiman Gül, Cihat Çağrıcı, Yaşar Aslan, Hasan İkvan, Mehmet Selim Temel ve Rojda Yıldız.”