‘İç barışa giden yol Kürtleri bombalayarak sağlanmaz’

  • 18:32 28 Ekim 2024
  • Güncel
HABER MERKEZİ - Türkiye’nin Kuzey e Doğu Suriye kentlerine yönelik saldırıları protesto edilerek, “İç barışa giden yol, sınır ötesindeki Kürtleri ve yaşam alanlarını bombalayarak sağlanamaz" denildi.
 
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine yönelik saldırıları, Kürdistan ve Türkiye kentlerinde yapılan açıklamalarla kınandı. 
 
İzmir
 
 
DEM Parti İzmir il binası önünde yapılan açıklamada “Sivil yaşam alanlarına yönelik başlatılan bombardımana son verin. Rojava’da yaşatılan insanlık suçu son bulsun” yazılı pankart, “Barış hemen şimdi”, “Türkiye’de sağlanacak onurlu bir barış, Ortadoğu’nun da barışı olacaktır” dövizler taşınırken sık sık “Rojava’da düşene dövüşene bin selam”, “Bijî berxwedana Rojava” sloganları atıldı. Açıklamaya DEM Parti İzmir milletvekilleri Burcugül Çubuk ve İbrahim Akın’ın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu katıldı. Basın metnini DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut okudu.  
 
‘Rojava’da savaş ekenlerin, Türkiye’de barışı biçmesi imkânsızdır’
 
24 Ekim 2024 tarihinde Kuzey-Doğu Suriye’ye yapılan saldırılarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini söyleyen Vezan, sivil yerleşim yerlerinin ayrım gözetilmeksizin bombalandığını ifade etti. İktidar ve ortakları tarafından iç barış söylemlerinin ortaya atıldığı bir süreçte yapılan sivil katliamların, savaş ve şiddette ısrar olduğunu vurgulayan Vezan, “İç barışa giden yol, sınır ötesindeki Kürtleri ve yaşam alanlarını bombalayarak sağlanamaz. Rojava’da şiddet ve savaş ekenlerin, Türkiye’de barışı biçmesi imkânsızdır. Onurlu bir barış yerine inkâr ve savaş politikalarının çözüm getirmediğini onlarca yıldır en acı biçimde tecrübe ettik” dedi.
 
‘İnsanlık suçu işleyenlere karşı asla sessiz kalmayacağız’
 
Halkların mücadele ve ağır bedellerle elde ettiği kazanımlarının gasp edilmesini reddettiklerini dile getiren Vezan, “Filistin’den Rojava’ya kadar gerçekleştirilen saldırılar Ortadoğu’daki istikrarsızlığı derinleştirmektedir. Çeşitli bahanelerle Rojava halklarına yapılan saldırıların sorumluları bilmelidir ki, bu toprakların savaş alanına çevrilmesine, uluslararası hukukun ayaklar altına alınmasına, insanlık suçlarına ve onları işleyenlere karşı asla sessiz kalmayacağız. Uluslararası hukuku ihlal eden iktidarı, savaş suçu kapsamındaki saldırılarını bir an önce sonlandırmaya çağırıyoruz.  Türkiye halklarına ve tüm demokratik kamuoyunu iktidarın bu saldırılarına dur demeye ve sınırın içinde, ötesinde barış mücadelesini örgütlemeye çağırıyoruz” diye kaydetti.
 
Ardından konuşan DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, “Rojava’ya yönelik saldırılara topyekûn karşı çıkmak zorundayız, reddetmek zorundayız. Soframızdan çalınan ekmek, çalınan hayallerimiz, işçi cinayetleri, yargının akladığı katil erkekler, hepsi bu savaşın yan ürünleridir. Bunları ya reddedeceğiz ya da bu savaşın bütün zararıyla biz de karşılaşacağız. Safsatalarla aklımız bulandırmak isteyenlere tekrar şunu söyleyelim; Filistin’de İsrail neyse Rojava’da bu devlet de odur” dedi.
 
Açıklama sloganlarla sona erdi.
 
Denizli
 
DEM Parti Merkezefendi İlçe binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına partililerin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Açıklamada “Rojava’da yerleşim alanlarının bombalanmasıyla işlenen insanlık suçu derhal son bulmalıdır” yazılı pankart taşındı. Ortak basın metnini 78'liler Girişimi Denizli Sözcüsü Nebi Ebci okudu. Açıklamada “Rojava’dan Filistin’e direnen halklar kazanacak” “Yaşasın halkların dayanışması” sloganları atıldı.
 
Muğla
 
Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri'nin Sınırsızlık meydanı'nda gerçekleştirmek istedikleri basın açıklaması polis tarafından engellenince açıklama DEM Parti Muğla İl Örgütü tarafından Eren Oğuz İşhanı önünde gerçekleştirildi. Açıklamada sık sık “Yaşasın hakların eşitliği”, “Direne direne kazanacağız”, “Rojava halkı yalnız değildir” sloganları atıldı. Basın metnini DEM Parti Muğla İl Eşbaşkanı Neslişah Çetinkaya okudu.
 
Açıklama sloganlarla sona erdi.
 
Manisa
 
DEM Parti Yunusemre İlçe binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında basın metnini DEM Parti Manisa İl Eşbaşkanı Hüseyin Kılıç okudu. Açıklamada sık sık “Biji berxedana Rojava”, “Yaşasın halkların dayanışması” sloganları atıldı. 
 
Adana 
 
Halkların Eşitlik ve Eemokrasi Partisi(DEM Parti) Adana İl Örgütü'nün İnönü Parkı'nda yapmak istediği açıklamayı polis engelledi. Bunun üzerine parti binası önünde açıklama yapıldı. "Rojava halkı yalnız değildir" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarının atıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. 
 
DEM Parti İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, saldırıları "insanlık dışı" olarak niteledi. Seyfettin, "İç barışa giden yol, sınır ötesindeki Kürtleri ve yaşam alanlarını bombalayarak sağlanamaz" dedi. 
 
Açıklamada bir süre gerginlik yaşandı.
 
Mêrdîn
 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti ve Tevgera Jinên Azad (TJA) Mêrdîn’de saldırıları protesto etti. DEM Parti İl binası önünde yapılan açıklamada pankart açan kitle, alkış ve zılgıtlarla saldırıları protesto etti. Ardından DEM Parti Mêrdîn İl Eşbaşkanı Necla Acıbuca açıklama yaptı.
 
Türkiye'nin yaptığı saldırılarda sivillerin katledildiğini ve uluslararası hukukun yok sayıldığını kaydeden Necla, “Çeşitli bahanelerle Rojava halklarına saldırılar yapanlar bilmelidir ki, bu toprakların savaş alanına çevrilmesine, uluslararası hukukun ayaklar altına alınmasına, insanlık suçlarına karşı asla sessiz kalmayacağız. İktidarı, uluslararası hukuku ihlal eden savaş suçu kapsamındaki saldırılarını bir an önce sonlandırmaya çağırıyoruz.  Türkiye halklarına ve tüm demokratik kamuoyunu iktidara dur demeye ve sınırın içinde, ötesinde barış mücadelesini örgütlemeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Colemêrg 
 
DEM Parti Colemêrg İl Örgütü binası önünde basın açıklaması düzenlendi. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada Kürtçe ve Türkçe yazılı, "Savaş öldürür, barış yaşatır" yazılı pankart açıldı. Açıklamada sık sık, “Bijî berxwedana Rojava” sloganı atıldı. Açıklama metnini ise DEM Parti Colemêrg İl Örgütü yöneticilerinden Emin Ertuş okudu. 
 
Şemzinan
 
Şemzînan'da ise çarşı merkezinde düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda partili katıldı. Açıklamayı DEM Parti Şemzînan İlçe Örgütü Eşbaşkanı Agit Tekin yaptı. Açıklama, "Bijî berxwedana Rojava" sloganları ve alkışlarla son buldu. 
 
Êlih
 
Êlih’te DEM Parti, DBP ve TJA öncülüğünde açıklama yapıldı. Açıklamaya Êlih Belediyesi Eşbaşkanları Gülistan Sönük ve Yeşil Işık, Barış Anneleri Meclisi, TUAY-DER, MEBYA DER ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada “Kobanê rûmeta me ye” pankartı açılırken sık sık, “Bijî berxwedana Rojava”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Burada konuşan DBP Êlih İl Örgütü Eşbaşkanı Resul Çetin iktidarın uluslararası hukuku hiçe sayarak, saldırı gerçekleştirdiğini belirtti. Çetin, saldırıların derhal durması çağrısında bulundu.
 
Sêrt 
 
Sêrt’e ise aynı amaçla DEM Parti, DBP ve TJA öncülüğünde DEM Parti Sêrt İl Örgütü önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya DEM Parti Sêrt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Barış Anneleri Meclisi, TUAY-DER ve çok sayıda yurttaş katıldı. “Rojava halkı yalnız değildir. Rojava rûmeta me ye” pankartı açıldı. Açıklamayı yapan DEM Parti Sêrt İl Eşbaşkanı Eşref Tekin, saldırılara tepki göstererek, “İktidar yetkilileri ve ortakları tarafından iç barış söylemlerinin ortaya atıldığı bir süreçte yapılan sivil katliamlar, savaş ve şiddete ısrarın göstergesi değilse nedir? İç barış giden yol, sınır ötesindeki Kürtleri yaşam alanlarını bombalayarak sağlanamaz” diye konuştu.