Munzur Üniversitesi’nde taciz olayı: Bir kişi koruma altına alındı

  • 17:07 25 Ekim 2024
  • Güncel
 
 
Gülistan Gülmüş
 
DERSİM – Munzur Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Deha Koç’un, 2022 yılından 2024 yılına kadar geçen süreçte kadın öğrencileri taciz ettiği öğrenildi. Ancak öğrencilerin şikayet dilekçesi vermesine rağmen bir sonuç alınmazken, Deha Koç derslere girmeye devam ediyor.
 
Kurdistan ve Türkiye’de özel savaşın yoğun olarak hissedildiği kentlerden biri olan Dersim’de Gülistan Doku’nun kaybolmasından bu yana artan taciz, tecavüz olaylarına her gün bir yenisi ekleniyor.  Kentte üniversiteli öğrenciler, en çok mağduriyet yaşayan kadınlar arasında yer alıyor.  Munzur Üniversitesi’nde 2022 yılından bu yana Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak yer alan Deha Koç, çok sayıda kadın öğrenciyi taciz ettiği öğrenildi. 2 yıllık süreç içerisinde öğrenciler şikayet dilekçesi sunsa da, herhangi bir önlem alınmadı. Yeniden Deha Koç için dilekçelerin verilmesi süreci ise bir kadın öğrencinin başka bir kadın öğrenciye, “Radarında sen varsın, sıradaki kurban sensin” demesiyle başladı.
 
Dekanlık soruşturma emri verdi
 
Daha önce verilen dilekçelerin ardından 15 Mayıs tarihinde dekanlığın Deha Koç için soruşturma başlattığı bilgisine ulaştık.
 
Konuyu rektörlükle görüştük
 
Munzur Üniversitesi Rektörü Kenan Peker, kendilerine  bu yıl sunulan 17 dilekçenin işleme konulduğunu, ancak 2 yıldır süren hukuki sürecin devam ettiğini ifade ederek, Deha Koç’a herhangi bir yaptırım yapılmayacağını söyledi. 2 yıldır konuya ilişkin, “Neden basın açıklaması yapmadınız” sorumuza, “Hukuki süreç devam ediyor, o yüzden açıklama yapmadık. Ancak 15 gün içerisinde hukuki olarak olay açıklığa kavuşmaz ise bir açıklama yapacağız” dedi.
 
Mezun olan öğrenciler tacizi doğruladı 
 
Rektörlük ile yaptığımız görüşmelerin ardından bir kez daha Deha Koç’un tacizine maruz kaldıktan sonra dilekçe veren ve mezun olan öğrencilere ulaştık. Öğrenciler, Deha’nın kendilerine mesaj attığını bu mesajların da, “Seni seviyorum, senden hoşlanıyorum” şeklinde olduğunu paylaştı. Öğrenciler isimlerinin belirtilmemesini isterken, çevredeki insanlar, “Kadının ne işi vardı” gibi sözler söyleyerek ailelerinin de kendilerini hedef alabilecekleri ihtimalinden dolayı tedirginlik yaşadıklarını kaydetti. Öğrenciler bir yandan da şu anda hala Munzur Üniversitesi resim bölümünde öğrenim gören öğrenciler için tedirgin olduklarını belirtti.
 
‘En ağır cezayı almasını istiyorum’
 
Konuştuğumuz bir başka öğrenci ise şu an öğrenime devam eden öğrencilerin güvenliklerinin sağlanmasını talep ederken, Deha için, “En ağır cezayı almasını istiyorum, hak yerini bulsun, bu kadar öğrenci yalan mı söylüyor” dedi.
 
‘Radarında sen varsın, kurban sensin’ dedi
 
Öğrencilerden biri, okula şikayet dilekçesi veren, aynı zamanda savcılığa da güvenliğinin sağlanması için Deha için uzaklaştırma başvurusunda bulunan arkadaşının sözlerini şu şekilde paylaştı: “Önceki yıllarda da birçok kadına yazmış. En son başka bir arkadaşıyla bir birliktelik yaşadı. Ona defalarca hocanın güvenilir olmadığını söylemiş, ama buna rağmen onunla bir birliktelik yaşadı. Derste de kendisini rahatsız eden konuşmaları ve davranışları oluyordu.  Arkadaşım ve arkadaşları dilekçe verdi. Daha sonra herhangi bir şey yapılmayınca hukuki yollara başvurdu. Bir avukatla iletişime geçti. Savcılığa kişinin uzaklaştırma alması için dilekçe verdi.”
 
Verilen dilekçede Asliye Hukuk Mahkemesi, 6284 sayılı kanun gerekçesi ile kişinin koruma altına alınmasına dair karar verirken, taciz faili Deha Koç hakkında ise bir ay uzaklaştırma kararı verildi.