Sebahat Tuncel: Yeni yaşamın stratejisi Üçüncü Yol'dur

  • 22:57 28 Eylül 2024
  • Güncel
ANKARA - Katıldığı panelde konuşan siyasetçi Sebahat Tuncel, “Sol sosyalist güçlerin, demokrasi güçlerinin yeni yaşamı kuracağı Üçüncü Yol stratejisidir. Bu çok kıymetlidir. Halkların tek umudu bence bu" dedi.
 
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Genel Merkezi, 10 yıl önce yaşamını yitiren kurucuları Mustafa Kahya’ya dair İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi’nde “Parti, ittifak ve yeniden kuruluş” başlığı ile panel düzenlendi.
 
Panelde siyasetçi Sebahat Tuncel, Erdal Kara ve Halit Elçi konuşmacı olarak yer aldı. İlk olarak söz alan SYKP Parti Meclisi (PM) üyesi Halit Elçi, Kahya ile tanışıklığını ve kişiliği ile mücadelesini anlattı. Halit, “Kürt halkı ile yoldaş olmayı tercih etmiştir. Kürt halkının dostu ve yoldaşı oldu. Ortak mücadele örmeyi ve güçlendirmeyi çok önemli bulurdu” dedi.
 
‘Devrim her an gündemimizdedir’
 
Reel sosyalizmin yıkıldığını belirten Halit, “Bu duvar en çok biz sosyalistlerin üzerine yıkıldı. İşte bunun için ‘yeniden kuruluş’ diyoruz. Birinci reel sosyalizmin kirinden, pasından kurtarmak gerekiyordu sosyalizmi. Yeniden kuruluşun bir unsuru budur. Bir de devrimin günceliği sorunu var. Bir hayal olmaktan çıkarmak gerekiyor. Devrim; güncel bir meseledir. Devrim her an gündemimizdedir. Yeniden kuruluş budur” diye kaydetti.
 
‘Üçüncü Yol’ değerlendirmesi
 
İttifak başlığına da değinen Halit, şu değerlendirmede bulundu: “Bunun bir başka boyutu Üçüncü Yol stratejisidir. Bu nedir; bu esasen emekçilerin ve ezilenlerin tarihsel blokudur. Bu esasen kapitalizmi yıkıp sosyalizme doğru gidişin yoludur. Emek ve Özgürlük İttifakı değerlendirmelerinden çıkan bilgilere göre daha geniş bir ittifaka doğru gitme kararı var. Bu ittifak bir mücadele ittifakı olamadı. Bir seçim ittifakı olarak kaldı. İhtiyacımız olan böyle bir ittifak değil. İhtiyacımız olan toplumsal, devrimci bir ittifaktır. Siyasi partilerden ortaya çıkan bir ittifak değil. Yani emekçilerin, kadınların, alevi örgütlerin, doğa savunucularının, barış hareketlerinin vb. kesimlerin ittifakını kurabilirsek bir şeyler yapabiliriz. Böyle bir ittifak 3’üncü Yol’un kapısını açacaktır. Yerellerde de kurulan bir mücadele olmalıdır.” 
 
Sebahat Tuncel: Çözümden çok sorun konuşuluyor
 
Daha sonra Sebahat Tuncel söz aldı. Sebahat, sosyalistlerin çözümden çok dert ve sorun konuştuğunu söyledi. Sebahat, “Hep dert anlatırsan altında kalırsın. Altında kalırsan kalkamazsın. Bana göre; ‘ne yapabiliriz?’ sorusu önemli. Bana göre partiler araç, amaç değil. Partiler neden kurulur? Halkın, kadınların, toplumun çocukların özgür bir yaşamda yaşayabilmesi için politika yapmak için kurulur. Ayrıca sadece bunun aracı parti de değildir. Demokratik kitle örgütleri, kadın örgütleri ve gençlik örgütleri partiden daha önemli. Türkiye’de parlamenter sistem sıkıştırılmış, siyaseti parti yapabilir diye bir şey var. O yüzden herkes parti kuruyor” dedi.
 
Öncülük durumuna dikkat çekti
 
Öncülük meselesinin önemli olduğunun altını çizen Sebahat, “Partilerin kapsamadığı çok geniş bir toplumsal kesimden bahsedebiliriz. Milyonlardan söz ediyoruz. Partinin buradaki görevi nedir? Doğru yerde doğru zamanda koşullar hazır olduğunda buna öncülük yapabilmektir. Sosyalist partilerin en çok tartışması gereken şey bu. Öncülük durumu, her durumda her zaman hazır olmak. Yani devrim koşulları hazır olsa devrime öncülük edecek bir parti yoksa onu götüremez değil mi” diye sordu.
 
‘Eşit adil bir toplum erkeklerin ihtiyacı değil mi?’
 
“Kadınların yaşadığı sorunlarla sadece kadınların ilgilenmesi gerektiği” düşüncesini eleştiren Sebahat, “Kadınlar olarak daha özgür eşit, bir toplum yaratmak istiyoruz. Eşit adil bir toplum erkeklerin ihtiyacı değil mi? Hepimizin ihtiyacı ise buradan birlikte bir yaşamı nasıl kurabiliriz? Sorusunun yanıtını bulmamız lazım. Türkiye’de şöyle bir durum var; kadın sorunu kadınların sorunu. İşçilerin sorunu işçilerin sorunu. Oysa yaşama bir bütündür. Ortak sorunlarımız bunlar. Sınıf mücadelesinde bir kadın sorunu yok mu? Ya da toplumsal yaşam içinde var olan sınıfsal bir sorun kadınları etkilemiyor mu? Ya da tüm toplumu etkilemiyor mu?” diye sordu. 
 
‘Başka bir dünya diyoruz’
 
Türkiye’deki sorunların birbiriyle ilişkili olduğuna vurgu yapan Sebahat, “Biz ortak mücadele diyoruz başka bir dünya bir yaşam diyoruz. Peki, bu başka dünya dediğimiz şey nedir? Sosyalist bir dünya diyoruz değil mi? Cezaevindeyken işçi sınıfının eylemlerini heyecan ile izlerdik. İşçiler eylemde bir şey çıkar mı? diyorduk. Sonra bir bakıyorduk işçiler maaşları artıyor evine gidiyorlar. Şimdi işçi sınıfının tek derdi maaş mı?” ifadelerini kullandı.
 
‘Ortadoğu çok gergin’
 
Türkiye’de yaşayanların yarasından fazlasının yoksul olduğunu hatırlatan Sebahat, kapitalizmin kendini her gün organize ettiğini belirterek, şöyle devam etti: “Sol ve sosyalistler zayıf olduğu için kapitalizm kendini yeniden organize ediyor. Ortadoğu’ya bakalım. Orada işler karışık. Üçüncü paylaşım uzun süredir devam ediyor. Son gelişmeler üzerinden değerlendirmiyoruz. Arap baharıyla birlikte yeniden organize ettiler. Savaş karşıtlığı önemlidir. Ne olacağı belli değil. Bir sapma olduğunda bölgesel bir savaşa gidebilir. İran savaşın içine çekilmek isteniyor. Çekilirse ne olur? Ortadoğu çok gergin. Türkiye’de de faşizm koşulları var” diye belirtti.
 
‘Durmanın değil ilerlemenin zamanı’
 
Sebahat, Kürtlere ve sosyalistlere yönelik saldırı politikalarına dikkat çekerek bu duruma karşı çok büyük bir mücadelenin de olduğunun altını çizdi. Sebahat, “Belli bir süreden sonra durmak gerilemektir. Çünkü sistem sizi aşar. Şimdi durmanın zamanı değil. İlerlemenin zamanı. Peki, ne ile ilerleyeceğiz? İşte onu konuşmak gerekir. İttifaklar politikasına da böyle bakmak gerekir. Yeni, özgür bir yaşamı birlikte kuracaksak ittifaklar kurmalıyız. Bizim için önemli olan stratejik ittifaklar. Üçüncü Yol stratejisini Kürt siyaseti olarak çok kullanıyoruz. Neden? Çünkü kapitalizme karşı Demokratik Modernite’dir. Mevcut güncel koşullarda AKP-MHP ve Ergenekon’un başını çektiği faşist ittifak var. Bir de Altı Masa ittifakı var. Masalar ne kadar devrilse de zihniyet hala duruyor” diye kaydetti.
 
‘Yeni yaşamın stratejisi Üçüncü Yol’dur’
 
Bir üçüncü seçeneğin de olduğunu dile getiren Sebahat, “Sol sosyalist güçlerin, demokrasi güçlerinin yeni yaşamı kuracağı Üçüncü Yol stratejisidir. Bu çok kıymetlidir. Halkların tek umudu bence bu. Biz de sürekli bir tartışma içindeyiz. Sürekli ittifak toplantıları yapıyoruz. El insaf kaç yıldır bu işlerin içindeyim hep toplantı yapıyoruz bu konuda. Tüm seçimlere ittifaklar ile girmişiz. Artık toplantı zamanı değil eylem zamanı. Halk sürece müdahale etmemizi istiyor toplantı yapmamızı istemiyor” diye belirtti.
 
‘Bizimle yol yürümüyorsan nasıl destek olacaksın?’
 
Kürt hareketinin içinde olmadığı bir birleşmenin başarılı olamayacağını işaret eden Sebahat, “’Biz Kürt siyasetinin dışında olursak daha çok kişiye ulaşırız ve daha çok destekleriz’ deniliyor. El insaf, biz hiç görmedik. Niye birlikte yürümüyoruz. Devlet de bize böyle diyor. ‘Sizinle birlikte yürümüyorum’ diyor. Kendilerine sosyalist diyen bazı arkadaşlar da ‘sizinle yol yürümeyelim biz size destek olalım?’ Bizimle yol yürümüyorsan nasıl destek olacaksın? Mesaimizin çoğunu onlara harcıyoruz. Kendisine değer vermeyen bir birleşik mücadele var. Aslında doğru zamanda doğru işi yapsa ama biz durmadan genişlemekten bahsediyoruz. Genişlemek istediğimiz kişiler de gelmeyin kardeşim diyor” diyerek tepki gösterdi.
 
‘Halkla ittifak kurulmalı’
 
Sebahat, konulmasına son olarak şunları ekledi: “O yüzden örgütler ile genişlemek değil halkla, toplumla, işçiler, yoksul emekçilerle… Enerjimizi bazı şeylerden öte halka harcasak işçi sınıfına harcasak ben çok daha büyüyeceğimizi düşünüyorum. Bazı şeylerin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. O yüzden konuşuyorum. Üzerine alan alır, almayan kendi bilir. Ama alsalar iyi olur! Birleşik mücadeleyi böyle ifade edeyim. Kaç yıldır konuşuyoruz? El insaf aynı arkadaşlar olarak ittifak kuruyoruz. Bunun bize bir şey getirdiğini düşünmüyorum. Bu yüzden halkla ittifak kurulmalı.”