Surfest yarın başlıyor: Kadınlar kültür ve sanatla buluşuyor

  • 09:06 28 Eylül 2024
  • Kültür Sanat
 
AMED – Amed’in Sur ilçesinde, 29 Eylül ile 5 Ekim tarihleri arasında Kadın Surfest Festivali gerçekleştirecek olan KASED, tüm etkinlikleri anadilde yaparak festival kapsamında konser, panel ve çocuk etkinlikleri düzenleyecek. 
 
İktidarın atadığı kayyımlar döneminde, özellikle Kurdistan bölgesinde uygulanan asimilasyon politikaları kentlerde büyük tahribatlar bıraktı. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra kayyımın gasp ettiği belediyeleri geri alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partili belediyeler (DEM Parti), kayyımın yarattığı tahribatlara karşı kentlerde iyileştirme çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Bu çalışmalardan biri de Amed’in Sur ilçesinde, 29 Eylül tarihinden 5 Ekim tarihine kadar sürecek olan Surfest festivali. Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED), anadilde kültür ve sanat etkinlikleri ile bu festivalde kadınlarla bir araya gelerek panel, konser ve çocuk etkinlikleri düzenleyecek.
 
KASED Başkanı Saliha Ayata, tüm yurttaşları yarın başlayacak olan Surfest festivaline davet etti.
 
Kadınlar kendilerini KASED ile görünür kılıyor
 
Kadınların kendini görünür kılması ve var edebilmesi için dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan bir kurum açtıklarını dile getiren Saliha, “Amed’de 2019’da bir grup kadın sanatçı olarak KASED’i kurduk. Derneği kurduğumuzda önemli konular önümüzde duruyordu. Çünkü kayyum süreciydi, çok sayıda sanatçı kadın işsiz kalmıştı, farklı alanlarda imkanlar yoktu. KASED’in kuruluşunda en önemli nokta, dünyada da çok örneğinin olmamasıydı. Her ne kadar Virginia Woolf bir oda istese de, kadınlar için bir oda yetmeyecekti, bir alan da yetmeyecekti. Bu nedenle bir kurum açmamız gerekti. Son 30 yıldır yapılan çalışmalarla kültürel ve sanatsal alanda güçlü bir savunma var. Ancak bu kültürel ve sanatsal çalışmalarda kadının gölgesi geri planda kalıyordu. Kadın sanatçılar birçok iş yapıyor, ancak istenilen düzeyde ne tanınıyor, ne görülüyor, ne de bir stüdyo veya sahne bulabiliyorlar sanatlarını icra edebilmek için. Bu ihtiyaçlar nedeniyle KASED’i kurduk. Beş yıldır da spesifik, önemli konulara yönelik çalışma yürütüyoruz. Kadın sanatçıların kültürel çalışmalara erişim yöntemleri, kültüre yönelik şiddet, Kürt kadınların bu şiddeti aşma yöntemleri gibi. Çünkü kıyafetlerinden seslerine kadar hala kadın sanatçılara ve Kürt kadın sanatçılara yönelik büyük bir şiddet var. Bu konular üzerinde çalışmak istedik. Yine bu kapsamda müzik, halay, Kürt dili ve edebiyatı ve resim kurslarımız başladı,” ifadelerini kullandı.
 
Surfest 29 Eylül’de başlayıp 5 Ekim’de sona erecek
 
Saliha, 6 aylık çalışmanın ardından yarın başlayacak olan Surfest’te çeşitli ve renkli etkinliklerin olduğunu belirtirken, “Planladığımız Surfest’e dönük çalışmalarımız 6 aydır devam ediyor. Bunun için Londra’dan destek aldık. Buradaki en büyük amacımız ortak bir kültürel çalışma yürütmekti. Projemizde en önemli mottomuz şu: kültürel hafıza ve miras nasıl korunacak? Yine kadınlar kültürel çalışmalara nasıl erişecek? Bu düşüncelerle projeye başladık. 29 Eylül’de başlayacak olan festival 5 Ekim’de sona erecek. Surp Giragos Kilisesi’nde Ermeni bir kadın ve Kürt bir kadının sahne almasıyla, Ermenice ve Kürtçe şarkılarla başlayacak. Kadınlar aracılığıyla halkları yan yana getireceğiz aslında. Çünkü biliyoruz ki halkların, kadınların birbirleriyle sorunları yok. Bir egemenlik sorunu var. Bu nedenle halkların sesini özellikle bir kilisede buluşturmak istedik. Ardından Kürt müziği ve sanatı üzerine iki çevrimiçi panel yapacağız. Sonrasında da çocuklar için iki atölye gerçekleştireceğiz. Bu atölyelerden bir tanesinde geleneksel sokak oyunlarını oynayacağız, diğerinde ise hikâye anlatıcılığı üzerinde duracağız. Kültürel mirasın çoğunlukla kadınlar aracılığıyla aktarıldığını biliyoruz. Son yüzyılda da Kürt kadınlar dil, kültür ve sanatı korumuştur. 5 Ekim’de Cemil Paşa Konağı’nda konser, Kürt kıyafetleri tanıtımı ve erbane performansı düzenleyeceğiz. Biliyorsunuz, KASED özellikle son bir yıldır Kürt ulusal kıyafetlerine yönelik de çalışıyor. Çünkü Kürt kıyafetlerine yönelik büyük bir müdahale ve saldırı var. Biz de buna karşı Kürt kıyafetlerini tanıtıyoruz, ama bir defile gibi kapitalist modernist bir anlayışla değil. Bu yolla dikkati daha çok Kürt kıyafetine çekiyoruz” sözlerine yer verdi.
 
KASED 6’ncı yaşını kutlayacak
 
KASED’in kuruluş yıldönümünü de bu festivalde kutlayacaklarını dile getiren Saliha, “Bundan sonra proje bitiyor. Ancak biz her Eylül ayında kuruluş yıldönümümüzü kutluyoruz. Bu yıl da kuruluş kutlamamızı bu festivale dahil ettik. Sonunda da sürpriz bir etkinlik olarak üyelerimizin oluşturduğu Jin Ma sahne alacak. Bu şekilde kuruluşumuzu kutlayacağız ve 5’inci yılımızı bitirip 6’ncı yılımıza giriyoruz. Birlikte, halkımızla, kadınlarla KASED’in kuruluşunu kutlayacağız. Amed halkının, Amedli kadınların, Amedli genç kadınların, annelerin bizi yalnız bırakmayacağını umuyoruz. Biz halkımızla var olduğumuzu, büyüdüğümüzü biliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız hiçbir etkinlikte Amed halkı ve kadınlar bizi yalnız bırakmadı. 29 Eylül gecesi ve 5 Ekim gecesinde de onları bekliyoruz” dedi.
 
KASED tarafından düzenlenecek Sûrfest programı şu şekilde: 
 
"* 29 Eylül:  Sanatçılar Maral Ayvaz ve Mizgin Turan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde konser verecek. (18.00)
 
* 30 Eylül: KASED’de çocuklar için Hikaye Atölyesi düzenlenecek. (16.00) 
 
* 1 Ekim: ÇAND MA’da çocuklar için “Geleneksel sokak oyunları” atölyesi düzenlenecek. (16.00) 
 
* 3 Ekim: Meltem Avcil’in konuşmacı olduğu “Sanatın göçmen gençler üzerindeki etkisi” paneli düzenlenecek. (16.00) 
 
* 3 Ekim: Etnomüzikolog, yazar ED Emery’in katılımı ile “Mülteci müziği odağında Kürt müziği” paneli yapılacak. (17.00) 
 
* 5 Ekim: Cemil Paşa Konağı’nda yöresel kıyafet tanımı ile JINMA  ve Erbane grubu sahne alacak. (18.30)"