Tutuklanan Dilber Demir için açıklama: Varız var olacağız

  • 18:05 28 Eylül 2024
  • Güncel
İSTANBUL  - DEM Parti, DBP,  TJA, öncülüğünde  DEM Parti 1’inci Bölge Eş Sözcüsü Dilber Demir’in tutuklanmasına dair gerçekleştirilen basın açıklamasında, “Biz kadınlar bizi umutsuzluğa sürüklemek isteyenler, mücadelemizi illegalize etmek ve  gözaltı tutuklamalarla yıldırmak isteyenler, bilmelidir ki dün olduğu gibi bugün de varız, var olacağız” denildi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA), öncülüğünde, DEM Parti 1’inci Bölge Eş Sözcüsü Dilber Demir’in tutuklanmasına dair Kartal’da bulunan Neyzen Tevfik Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türoğlu ve çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada sık sık, “Jin, jiyan, azadî”, “Baskılar Bizi yıldıramaz”, “Biji tekoşina jınan”, “Gözaltılar tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Kürtçe, Türkçe “Kadın özgürlük mücadelesi yargılanamaz” pankartının açıldığı açıklama-da basın metnini kitle adına DBP Marmara Eş Sözcüsü Vildan Doğan okudu.
  
‘Tüm toplum tecrit altında’
 
AKP-MHP iktidarının toplumu kutuplaştıran ve kadın mücadelesini engelleyen, demokratik siyaset alanlarını daraltmaya çalışan bir politika  yürüttüğünü söyleyen Vildan,  tüm bu saldırılarının da  kadın mücadelesine dönük olduğunu belirtti. Kadına yönelik şiddeti engellemek, failleri cezalandırmak yerine kadın mücadelesi veren, Kürt sorunu çözülsün diye mücadele eden kadınları tutuklandığını dile getiren Vildan, “Yine bir hukuksuzluğa imza atarak İstanbul’da gözaltılar yaparak en meşru demokratik çalışmaları tutuklama gerekçesi haline getirmiştir. Dilber arkadaşımız hem kadın mücadelesinin hem demokratik siyasette mücadele eden öznelerinden biridir. Bizler onun mücadelesinin şahidiyiz. Dilber arkadaşımız tecrit bitsin talebi için, kadınlar şiddet görmesin talebi için tutuklanmıştır. Kadına yönelik şiddet eylemlerinin, Kürt soruna demokratik barışçıl bir çözüm getirilme taleplerinin, kadınların örgütlenme faaliyetlerinin tutuklama gerekçesine dönüştürülmesini kabul etmiyoruz. Bu operasyon siyasi soykırım operasyonlarının bir devamıdır. Kürt ve kadın düşmanlığı üzerinden yürütülen kirli savaş siyasetin bir parçasıdır. Kürt sorununda çözümsüzlük, savaşta ısrar, devam eden tecrit politikaları mücadele gerekçemizdir. AKP iktidarının tekçi ve inkârcı politikaları sonucunda başta kadınlar olmak üzere bugün tüm toplum tecrit altındadır. Tecriti ortadan kaldırmak biz kadınların en meşru mücadelesidir” dedi.
 
‘Dün olduğu gibi bugün de varız, var olacağız’
 
Kadın özgürlük mücadelesini yürüten TJA’lı kadınların, kadın katliamlarına, kadına yönelik şiddete karşı mücadele ettikleri için hedef gösterildiğine vurgu yapan Vildan, “Jin, jiyan, azadî” sloganına işaret ederek, TJA’ nın Kürt kadın özgürlük mücadelesinin çatısı olduğunu ifade etti. Vildan, devamına ise şunları belirtti: “Kürt kadınlara yönelik gerçekleştirilen bu operasyonlarla işlediğiniz suçların üstünü örtemeyeceksiniz. İktidarınızı kurtaramayacaksınız. Kadın özgürlük mücadelemiz önünde engel olamayacaksınız. Sizin iktidarınızda kadınlar katledildi, kadınlar yoksullaştı, çocuklar kaybedildi aylarca bulunamadı. Sizin iktidarınızda toplum kutuplaştı, intiharlar arttı, yolsuzluklar her yeri sardı. Sizin iktidarınızda hukuksuzluklar kök saldı. Tüm bu politikalarınızın karşısında set gibi duranlar hep kadınlar oldu. Biz kadınlar sizlere sesleniyoruz taraflı yargılarınızın aldığı kararların hükmü yoktur. Dilber Demir yoldaşımızdır. Mücadelesi mücadele gerekçemizdir.Bizi umutsuzluğa sürüklemek isteyenler, mücadelemizi illegalize etmek isteyenler, Gözaltı tutuklamalarla yıldırmak isteyenler, kazanımlarımıza göz dikenler, haklarımızı gasp edenler bilmelidir ki dün olduğu gibi bugün de varız, var olacağız.”
  
Açıklama alkış, zılgıt ve “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla son buldu.