‘Hasta tutsak Hatice Yıldız bırakılsın’ çağrısı

  • 14:33 27 Temmuz 2024
  • Güncel
 
İSTANBUL - Hasta tutsaklar için yapılan “F Oturumu” eyleminde bu hafta Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 75 yaşındaki hasta tutsak Hatice Yıldız’ın durumuna dikkat çekilerek serbest bırakılması istendi.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu tarafından hasta tutsaklar için her hafta yapılan "F Oturumu" eylemi 644'üncü haftasında İHD İstanbul Şube binası önünde gerçekleştirildi. Bu haftaki eylemde, halen Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve yüzde 70 engelli raporu bulunan ağır hasta tutsak Hatice Yıldız’ın durumuna dikkat çekilerek serbest bırakılması istendi. “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpus serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı açıklamada sık sık, “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın”, “Hatice  Yıldız serbest bırakılsın”  ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” sloganlarının atıldığı açıklamada hasta tutsakların fotoğrafları taşındı.
 
Çok sayıda insan hakları aktivistinin katılım sağladığı açıklamaya kitle adına basın metnini İHD Cezaevi Komisyon’un üyesi Hatice Onaran okudu.
 
İHD’nin  Marmara Bölgesi Cezaevleri Hak İhlallerine ilişkin dün açıkladığı rapora dikkat çeken Hatice, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin idarecilerin insanlığını sorgulatacak düzeye geldiğini vurguladı. Cezaevlerinde şüpheli ölüm, işkence, sağlıksız beslenme, iletişim ve görüş yasakları, hukuka aykırı biçimde engellendiğini belirten Hatice, “Sağlık ve tedaviye erişim sorunları özellikle hasta mahpusların durumunu etkiliyor. Hasta mahpuslar gün gün ölüme terk ediliyor. Bu hafta durumunu gündeme taşıdığımız Hatice Yıldız gibi etkili ve düzenli bir tedaviye erişimi engellenen hasta mahpuslar, hızlıca ölüme sürükleniyor. Son derece ağır hastalıklarla boğuşmalarına rağmen tahliye olmaları engellenerek hapishaneden tabutla çıkıyorlar” diye konuştu. 
 
Hasta tutsak Hatice Yıldız
 
Bu haftaki F Oturumu’nda halen Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 75 yaşındaki hasta tutsak Hatice Yıldız’ın durumu paylaşıldı. 22 Mart’ta evinden sedyeyle alınarak tutuklanan 75 yaşındaki Hatice’nin yaşlılığa bağlı sağlık sorunları yanında, demans, yüksek tansiyon, kemik erimesi, bel fıtığı, omurga eğriliği, mide rahatsızlığı ve görme bozukluğu hastalıkları ile mücadele ettiği belirtildi. Hatice, sık sık baygınlık geçiren Hatice’nin, başkalarının yardımı ile yaşamını sürdürdüğüne dikkat çekti.
 
Yaşamı tehlikede
 
Hatice, “Yıldız, cezaevinde bulunan kızına para yatırarak örgütü finanse ettiği iddiasıyla açılan dava sonucunda verilen ceza nedeniyle tutuklandı. Yıldız hapishaneye girdiğinden beri tüm tedavi süreci aksamış durumda, ilaçlarını dahi düzenli alamıyor. İleri yaşına ve hastalıklarına rağmen tam 4 ay 5 gündür hapishanede tutulan Hatice Yıldız, hapishanede her gün baygınlık geçiriyor ve hastaneye kaldırılıyor. Doktorları tarafından acilen göz ameliyatı olması gerektiği de söylenen,  Yıldız’ın tutuklu kalması, sağlığına ve yaşamına ağır tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
 
Duyarlılık çağrısı
 
Avukatı ve avukatları tarafından verilen bilgiye göre cezaevi koşullarının, diyet yemeklerin verilmemesi ve ilaçlarını düzenli alamaması nedeniyle Hatice’nin sağlık durumu hızla bozulduğunu aktaran Hatice, “İlerleyen demans hastalığı nedeniyle unutkanlığı artıyor. Kişisel bakımını ancak başkalarının yardımı ile yapabiliyor. Buna rağmen, infaz erteleme, denetimli serbestlik ve Adli Tıp Kurumuna sevki için yapılan başvurulardan halen bir sonuç alınamadı. hasta mahpus Hatice Yıldız ve tüm ağır hasta, engelli, yaşlı mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.