Sağlık hakkına erişemeyen kadınlara ulaşıyorlar

  • 09:02 21 Ağustos 2024
  • Sağlık/Spor
Öznur Değer
 
MÊRDÎN - SES Mêrdîn Şubesi Kadın Meclisi’nin Büyükşehir Belediyesi ile kadınların sağlık hakkına erişimine yönelik kırsal mahallelerde başlattığı ortak atölye çalışmasına ilişkin bilgi veren SES Mêrdîn Şube Kadın Sekreteri Sultan Ayyıldız, “Evden çıkamayan, hastane ve sağlık ocaklarına uzak olan köylerde yaşayan kadınlara ulaşmak istiyoruz” dedi.
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mêrdîn (Mardin) Şubesi Kadın Meclisi, Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışma başlatarak, kırsal mahallelerde yaşayan kadınlarla, kadınlarda sıklıkla görülen hastalıklardan biri olan meme ve rahim kanseri başta olmak üzere sağlık hakkına erişim ve kendi kendini muayene edebilmeye dair atölyeler düzenlemeye başladı. Çalışma kapsamında çok sayıda kadına hitap etmeyi amaçlayan SES Mêrdîn Kadın Meclisi, ilk olarak Artuklu ilçesine bağlı Goliyê (Göllü) kırsal mahallesinde kadınlarla bir araya geldi.
 
Göllü İlköğretim ve Ortaöğretim Okulu’nda bir araya gelen çok sayıda kadına Kürtçe sağlık eğitimi veren SES’li kadınlar, kadınların sağlığa erişemeyecekleri durumda kendilerini evde nasıl muayene edebileceklerini ve hastalıklardan nasıl korunabileceklerini anlattı. Kadınların hastalıklardan korunması ve hastalık durumunda yapabileceklerine yönelik sunumlar yapan SES’li kadınlar, rutin meme kontrolünün evde nasıl yapılacağına dair de eğitim verdi. SES’li kadınlar, sağlık hakkında erişim ve tedavi yöntemlerine dair broşürler de dağıttı.
 
Eğitim atölyesine katılanlardan SES Mêrdîn Şube Kadın Sekreteri Sultan Ayyıldız, atölyeyi ve amacını anlattı.
 
Hastalıklar karşısında yapılacaklar anlatıldı
 
SES olarak sadece emekçilerin değil halkın sendikası olduklarına işaret eden Sultan, SES Kadın Meclisi olarak kadınların sağlığını önceledikleri için sağlık hakkına erişemeyen kadınlarla atölye gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kadınların hastalık konusunda bilgilendirilmesini ve bilinçlenmesini amaçladıklarını kaydeden Sultan, “Bu kapsamda Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışma başlattık. Çalışmanın ilk gününde Goliyê köyünde kadınlarla bir araya geldik ve ilk gün oldukça verimli geçti. Kadınlar ile ne tür hastalıklar taşıdıkları, bu hastalıklarla nasıl mücadele edecekleri, başvuracakları mercileri, tedavi yöntemleri ve kendilerinin bu anlamda neler yapabileceği üzerine atölye düzenledik” sözlerine yer verdi.
 
Öncelik sağlık hizmetine ulaşamayan kadınlar
 
Amaçlarının sağlık hakkına erişemeyen tüm kadınlara ulaşmak olduğunun altını çizen Sultan, “İhtiyaca göre köy isimleri belirliyoruz. Özellikle kadınların erişim ve ulaşım sorunu yaşadığı bölgelere ulaşmayı amaçlıyoruz. Evden çıkamayan, hastane ve sağlık ocaklarına uzak olan köylerde yaşayan kadınlara ulaşmak istiyoruz. Atölyenin ilk gününde kadınların sağlık noktasında kendilerine zaman ayırmadıklarını fark ettik. Çünkü daha çok çocuklarının ve ailelerinin ihtiyaçlarını önceliyorlar. Örneğin kendi kendine meme muayenesi yapmak belki yarım saatlerini almayacak ama kadınlar bu noktada kendilerine zaman ayırmıyor. Biz de bunun önemini anlatmaya çalıştık. Ancak kadınların ulaşım ve erişim ihtiyaçlarının da görünmesi ve karşılanması gerekiyor” dedi.