‘Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu’ Bakanlığa soruldu

  • 12:14 5 Eylül 2024
  • Siyaset
 
ANKARA-  DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a “Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu”nu sordu. Bakanlığa, “Kurul şiddeti önleyecek midir?” diye sordu. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Ağustos 2024 tarihinde, “Aile hukuku alanında yaşanan sorunlara çözüm üretmek ve aile bireylerinin haklarını daha iyi korumak” iddiasıyla “Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu” kurulmasına karar verildiğini ancak  Bakan’ın söylemlerine rağmen kadın katliamlarındaki  artışları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sordu.  
 
Bakanın sözleri hatırlatıldı 
 
Türkiye’de 2024’ün ilk 7 ayında 228 kadın erkek şiddeti sonucu katledildiğini, 140 kadının şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiği belirtilen önergede, katledilen 228 kadından 94’ü evli olduğu erkek tarafından katledildiğini ve verilere göre kadınların en çok evli olduğu erkekler tarafından katledildiği belirtildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu”na değinilen önergede, Bakanın, “Son 22 yılda özellikle kadın hakları ve aile hukuku alanında anayasal düzeyde sessiz devrim niteliğinde birçok düzenleme yaptık. Türkiye Adalet Akademisi çatısı altında oluşturulan Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu bu alanda önemli çalışmalara imza atacak” sözleri hatırlatıldı.  
 
Bakanın söylemlerinin aksine son bir haftada katledilen kadınlara dikkat çekilen önergede, son haftalarda yaşanılan kadın katliamlarına şu örnekler verildi: 
 
"*Diyarbakır’da Hilal Kar, sokakta yürüdüğü sırada dini nikahlı eşi Mehmet Demirhan tarafından katledildi. Hilal Kar’ın öldürülmesinin üzerinden (23 Haziran) yaklaşık 2 aydan fazla bir süredir geçmesine rağmen fail Demirhan yakalanamadı. 
 
*Bartın’ın Amasra ilçesinde Ahsen Nur Paşalı; boşanma aşamasında olduğu Okan Paşalı tarafından saldırıya uğradı. Saldırıdan yaklaşık 5 saat önce Ahsen Nur Paşalı’nın sosyal medya hesabı üzerinden çektiği videoda, ‘Eşim bana sürekli tehdit mesajları atıyor. Beni öldüreceğini söylüyor, hatta benim ölümümüm kurtuluş olacağını, bu nedenle kolumdan,  bacağımdan birini alacağını söylüyor. Ben haberlere konu olan kadın cinayetlerinden biri olmak istemiyorum. Ben ölmek istemiyorum’ ifadelerini kullandı. Ayrıca; Okan Paşalı’nın, Ahsen Nur Paşalı’ya şiddet uyguladığı gerekçesiyle gözaltına alındı ancak 'adli kontrol şartıyla' serbest bırakıldı. 
 
*Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan Senem Kıvrık boşanma aşamasında olduğu Muhittin Kıvrık tarafından katledildi. Fail Muhittin Kıvrık hakkında 3 ay uzaklaştırma kararı bulunuyor ve henüz yakalanmış değil. 
 
*Adana’nın Yumurtalık ilçesinde Murat Dürüst, evli olduğu ve sistematik şiddete maruz kaldığı için evden ayrılan Ayşe Dürüst’ü katletti.”
 
Kadınların boşanmak istediği için uzaklaştırma kararlarına rağmen en yakını olan erkekler tarafından katledildiğine dikkat çekilen önergede, Bakanın yanıtlaması istemiyle şu sorular yöneltildi: 
 
* “ ‘Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu’ kurulması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? 
 
*’Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu’nun kadına yönelik şiddeti önleyeceğini düşünüyor musunuz?
 
*Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un iddia ettiği gibi kurul ne tür önemli çalışmalara imza atacaktır? Boşanma aşamasında olan kadını koruyacak mıdır ya da şiddet uygulayan erkek hakkında ne tür çalışmalar yapacaktır?
 
* ‘Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu’nun Bakanlığınızla çalışması nasıl olacaktır? 
 
*2024’ün ilk 7 ayında katledilen 228 kadından 94’ü evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. ‘Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu’ boşanmak isteyen kadına ne tür destek sağlayacaktır? 
 
*Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ‘Bakan Tunç Kurul’un kurulmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Son 22 yılda özellikle kadın hakları ve aile hukuku alanında anayasal düzeyde sessiz devrim niteliğinde birçok düzenleme yaptık” açıklamalarında bulundu. ‘Sessiz devrim’ olarak adlandırdığı bu düzenlemeler, Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Öyle ise bu düzenlemeler nelerdir? 
 
*Son bir yılda kaç kadın koruma kararı olmasına rağmen erkek şiddeti sonucu katledildi? 
 
*Son dönemde artan kadın cinayetleri ve şiddet olaylarına karşı bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir? Özellikle evli olduğu erkekler tarafından gerçekleştirilen şiddet vakalarının artış göstermesi, bakanlığınızın mevcut politikalarını ve uygulamalarını nasıl etkiliyor?
 
*Bu konuda ne tür yeni stratejiler veya reformlar planlanıyor?
 
*Uzaklaştırma kararlarına rağmen şiddet mağduru kadınların korunmasına yönelik ne tür iyileştirmeler yapılacak? Örneğin, Ahsen Nur Paşalı ve Senem Kıvrık gibi mağdurların yaşadığı durumlar göz önüne alındığında, uzaklaştırma kararlarının etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamak için hangi adımlar atılacak?
 
*Kadın cinayetlerinin önlenmesi amacıyla Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu’nun çalışmalarına nasıl bir destek ve katkı sağlanacak? 
 
*Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulan bu kurulun çalışmalarının, kadınların şiddetten korunmasını sağlamak açısından yeterli olup olmadığını nasıl değerlendiriyorsunuz ve bakanlığınız bu süreçte hangi rolü üstlenecek?”