DEM Parti MYK: Kürt halkının kültürüne savaş açıldı

  • 23:48 25 Temmuz 2024
  • Siyaset
ANKARA - Kürtlerin gündelik ve kültürel yaşamına dair son günlerde gelişen saldırılara dair açıklama yapan DEM Parti MYK, yaşamın tüm alanlarında faşizmin sahnelendiğini, Kürt halkının kültürüne, diline savaş açıldığını ve buna alkış tutulduğunu belirterek, iktidarı uyardı. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu, son günlerde Kürtlerin gündelik ve kültürel yaşam pratiklerine dönük gerçekleştirilen algı operasyonlarına dair yazılı açıklama yaptı. “12 Eylül faşizmi ile özdeşleşen siyasi akla karşı boyun eğmeyeceğiz” başlığı ile yapılan açıklamada, “Sokaklarda, düğünlerde, Meclis’te, sosyal medyada ve yaşamın tüm alanlarında sahnelenen faşizmin organizeli gösterisine alkış tutanlar, toplumu tehlikeli sulara sürüklüyor” denildi. 
 
‘Irkçılık siyaset eliyle meşrulaştırılıyor’
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
 
“Son bir haftadır oldukça tehlikeli bir algı operasyonunun üretildiğine ve yürütüldüğüne şahitlik ediyoruz. Kürtlerin gündelik ve kültürel yaşam pratiklerinden siyasetine uzanan bir düşmanlık hâli normalleştiriliyor. Sosyal medyada birçok hesaptan aynı anda gençlerin giyiminden, çektiği halaya kadar neredeyse her fiili durum suça indirgeniyor, kriminalize ediliyor. Toplumu ayrıştıran bu ırkçılığın siyaset eliyle meşrulaştırılmaya çalışıldığını yakinen takip ediyoruz.
 
‘Bu durum Kürt kültürüne savaş açmaktır’
 
Sokaklarda, düğünlerde, Meclis’te, sosyal medyada ve yaşamın tüm alanlarında sahnelenen faşizmin organizeli gösterisine alkış tutanlar toplumu tehlikeli sulara sürüklüyor. Bu tür provakatif söylem ve eylemlerin maksadının ne olduğu açıktır. Bu durum Kürt halkının kültürüne ve diline savaş açmaktır. 
 
‘Bakanlık örgütlü suça zemin hazırlıyor’
 
İçişleri Bakanlığı üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek bir yana yaptığı açıklamalarla bu örgütlü suça zemin hazırlıyor. İçişleri Bakanlığı bu suçları normalleştirmek yerine, bir an önce linç kültürünü beslemeye dönük bu akıl tutulmasının önüne geçmelidir. Kürtleri düşmanlaştıranlar ve bu politikaları yaygınlaştıranlar hakkında derhal işlem başlatmalı ve sorumlular açığa çıkarılıp yargılanmalıdır. 
 
Hükümete uyarı
 
Buradan hükümet yetkililerini uyarıyoruz: Kürtlere dönük açık nefret ve ırkçılık suçu işlemekten vazgeçin. Kürtlerin gündelik yaşam kıyafetleri suç değildir, halay çekmeleri suç değildir, zafer işareti suç değildir ama bunlara dönük her girişim suçtur, aleni ırkçılıktır. 12 Eylül faşizmi ile özdeşleşen ve Esat Oktay'ı örnek alan siyasi akla karşı boyun eğmeyeceğiz, değerlerimize, demokrasiye ve özgürlüğe en güçlü bir biçimde sahip çıkmaya devam edeceğiz.”