Pexşan Ezîzî ve Şerîfe Mohammadî'ye verilen idam cezaları protesto edildi

  • 22:00 26 Temmuz 2024
  • Güncel
HABER MERKEZİ - İran’ın kadın hakları savunucuları Pexşan Ezîzî ve Şerîfe Mohammadî'ye verdiği idam kararını protesto eden kadınlar, “Bugün İran, bu tür insanlık dışı kararlar alıp kadınları ve siyasi aktivistleri idam etmeye karar veriyorsa, bu öncelikle insan hakları kurumlarının sessizliğinden kaynaklanmaktadır” diyerek herkesi idamlara karşı sorumluluk almaya çağırdı.  
 
İran devletinin, kadın hakları savunucuları Pexşan Ezîzî ve Şerîfe Mohammadî'ye verdiği idam kararını kınamak amacıyla Belçika’nın başkenti Brüksel'deki İran Büyükelçiliği önünde eylem düzenlendi. Rojhilat Özgür Kadınlar Topluluğu (KJAR), Kurdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğündeki eylemde İran hapishanelerindeki birçok siyasi aktivistin fotoğrafları taşındı.
 
Sorumluluk çağrısı
 
PJAK ve KJAR dışişleri komiteleri adına yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"İran rejiminin bu zalim kararlarını önlemek için bugün biz özgürlük savaşçılarının birliğe ve desteğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. İran'ın kadınlara ve siyasi aktivistlere yönelik aldığı kararlar arttıkça sona yaklaştığını çok iyi biliyoruz. İran'da yoksulluk ve işsizlik oranı çok tehlikeli boyutlara ulaştığı için din adı altında insanların hayatları hakkında kararlar alan din adamları, çok zengin bir ortamda yaşıyor ve insan hayatını hiçe sayıyorlar. Bu durum insanların gözlerini korkutmasının yanı sıra toplum için de en büyük tehdittir. İnsan hakları adı altında çalışan tüm kurum ve kuruluşları, insani görevlerine sahip çıkmaya çağırıyoruz."
 
'Onları savunmak ve canlarını kurtarmakla yükükmlüyüz'
 
İran her zaman sistematik bir şekilde kadınlara karşı çalışıyor çünkü en çok kadınlardan ve kadın gücünden korkuyor. Evde eşi tarafından baskı gören kadın, genellikle erkeğin devleti tarafından baskı altına alınır. Bugün İran, bu tür insanlık dışı kararlar alıp kadınları ve siyasi aktivistleri idam etmeye karar veriyorsa, bu öncelikle insan hakları kurumlarının sessizliğinden kaynaklanmaktadır. Şu ana kadar bu vahşi rejime ilişkin herhangi bir karar alınmadı.
 
Zeyneb Celaliyan, Werîşe Muradî gibi siyasi tutsakların yanı sıra cezaevlerinde direnen binlerce kişinin durumuna da dikkat çekilen eylemde, tutsakların direnişi selamlandı, "Bugün onları savunmak ve canlarını kurtarmakla yükümlüyüz. Herkesin, her kurumun, her birimin bu anlayışla hareket etmesi gerekiyor.”
 
Etkinlikte, çok sayıda PJAK-KJAR bayrağı ve iki kadın aktivistin onlarca fotoğrafı taşındı, sık sık “Jin jiyan azadî”, “Siyasi tutsaklara özgürlük”, “İdama hayır” sloganları atıldı.