Alman Parlamenter Suade Xedirzade’nin durumuna dikkat çekti

  • 14:35 28 Ekim 2024
  • Dünya
 
HABER MERKEZİ - Alman Parlamenter Sara Larkamp, Urmiye Cezaevi’nde tutulan Suade Xedirzade ve iki yaşındaki bebeğinin durumlarının tehlikede olduğuna dikkat çekti.
 
Almanya Parlamentosu Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Fraksiyonu Çocuk Hakları Sözcüsü Sara Larkamp, resmi dijital hesabı Facebook’tan yaptığı paylaşımda siyasi tutsak Suade Xedirzade ve iki yaşındaki kızının bin 200 gündür Urmiye Cezaevi’nde olduklarına dikkat çekti. 
 
Sara, “Suade’nin kızı cezaevinde büyüyor. Kötü şartlar altında yaşıyor, acı ve eziyet çekiyorlar. Aynı zamanda, tıbbi destek ve her annenin çocuğuna sağlamak zorunda olduğu temel ihtiyaçlara erişimleri yok. Hawar. help Derneği ile birlikte, onların serbest bırakılması için çabalıyoruz. Hiçbir çocuk ve anne bu şekilde acı çekmemeli” ifadelerini kullandı.
 
Aktivistlere ve yurttaşlara seslenen Sara, İran’da özgür ve daha iyi bir gelecek için bir araya gelerek mücadele çağrısında bulundu. 
 
Suade Xedirzade hakkında 
 
24 yaşındaki Pîranşar doğumlu Suade Xedirzade, Eylül 2021’de İran hükümeti tarafından Pîranşar’da gözaltına alınarak Urmiye Cezaevi’ne gönderildi. ‘Muhalif bir örgüte üyelik’ suçlamasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gözaltına alındığında hamile olan Suade , kötü şartlar altında cezaevinde doğum yapmak zorunda kaldı.
 
Suade, İranlı yetkililer tarafından itirafçı olması için yapılan baskılar nedeniyle intihar girişiminde bulunmuş, ancak girişim engellenmişti.