EUTCC: Saldırılar derhal durdurulmalı

  • 13:45 25 Ekim 2024
  • Güncel
 
ANKARA - AB Türkiye Sivil Komisyonu (EUTCC) Türkiye’nin Rojava’de sivillere ve altyapı tesislerine yönelik saldırıyı derhal durdurma çağrısı yaparak, “Bomba yağmuru yerine barış güvercinlerine ihtiyaç var” dedi.
 
Türkiye’nin 23 Ekim’den bu yana Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda, sivil yerleşim yerleri 60'tan fazla kez hedef alınırken, 13 kişi hayatını kaybetti, 40'a yakın kişi de yaralandı.
 
Tecritten başlanmalı 
 
Avrupa Birliği Türkiye Sivil Komisyonu (EUTCC), saldırılara dair açıklama yaptı. Açıklamada, en az bir düzine sivilin katledildiği belirtilerek, “Aynı gün, DEM Partisi Milletvekili Ömer Öcalan, İmralı hapishane adasında üç yıldan fazla süren tam tecridin ardından Kürt Siyasi Lider Abdullah Öcalan'ı ziyaret etmesine izin verildi. Abdullah Öcalan, kendisinden kamuoyuna şu mesajı iletmesini istedi: ‘Tecrit devam ediyor. Koşullar uygun olduğunda, bu süreci çatışma ve şiddet temelinden yasal ve siyasi temele taşıma konusunda teorik ve pratik güce sahibim.’ İşte tam da buradan başlamamız gerekiyor” sözleri yer aldı.
 
Orta Doğu için kilit önem 
 
“Tecrit derhal sona erdirilmelidir” denilen açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin de talep ettiği gibi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2014 yılında umut hukuku bağlamında verdiği karar gecikmeksizin uygulanmalıdır. Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, Kürt sorununa siyasi bir çözüm bulunması, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Orta Doğu'ya barış getirilmesindeki kilit rolünü tam anlamıyla oynayabilmesi için elzemdir. Türkiye, Irak ve Suriye'de uluslararası hukuku ihlal eden saldırılarını derhal durdurmalıdır. Bunun için başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası toplum tarafından Türkiye'nin kınanması, net tedbirler alınması ve derhal yaptırım uygulanması gerekmektedir.”