Rojin Kabaiş’e ne oldu?

  • 09:42 1 Ekim 2024
  • Güncel
Öznur Değer 
 
WAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü'ndeki yurdundan çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Rojin, 5 gündür kayıp. Arama çalışmaları "göstermelik" bir şekilde devam ederken, Rojin’in eşyalarının bulunduğu köy yolunda ise herhangi bir arama yapılmadığını gözlemledik.
 
Wan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi birinci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’ten 5 gündür haber alınamıyor. 27 Eylül akşamı üniversite kampüsünde bulunan Seyyid Fehim Arvasi Kız Yurdu’ndan çıkmasının ardından kendisine bir daha ulaşılamayan Rojin, geride birçok soru işareti bıraktı.
 
Rojin’e iki günde ne oldu?
 
25 Eylül’de ailesinin yaşadığı Amed’den babası eşliğinde Wan’a üniversite okumak için gelen Rojin, yalnızca iki gece kaldığı yurduna bir daha geri dönmüyor. Rojin’e iki günde ne olduğu sorusu tazeliğini korurken, gözler ihmaller zinciri ile Rojin’e ne olduğuna çevrili.
 
Henüz arkadaş edinemedi
 
Üniversiteye henüz iki gün önce gelen Rojin’in yurttan ve okuldan neredeyse hiç arkadaşı bulunmazken, Rojin’in kameralarla çevrili kampüsten kaybolması ise beraberinde birçok soruyu doğuruyor.
 
Açılmamış keki sahilde bulundu
 
27 Eylül akşamı saat 18.30 sıralarında telefonda annesi ile görüntülü konuşan Rojin, markete kahve almaya gideceğini söyleyerek bulunduğu yurttan dışarı çıktı. Ancak daha sonra kendisinden haber alınamayan Rojin’in ertesi gün telefonu, kulaklığı, bir şişe suyu ve bir adet açılmamış keki kampüs sahilinde bulundu.
 
Rojin kaçırıldı mı?
 
Rojin’in eşyalarının sahilde bulunması, akıllara ilk olarak "Rojin intihara sürüklenmiş olabilir mi?" düşüncesini getirse de aldığı eşyalarına dokunmamış olması bu şüpheyi zayıflatıyor. Rojin’in kaçırılmış olabileceği düşüncesi ağır basarken, “Rojin’i kim kaçırmış olabilir?” sorusu ise cevaplanmayı bekliyor.
 
Ailenin şüphelendiği kimse yokmuş
 
Rojin’in ailesi, yurt yönetiminin kendilerine Rojin’in kaybolmasından saatler sonra, 28 Eylül’de haber vermesi üzerine Wan’a gelerek arama çalışmalarını kampüste yerinde izliyor. Aile, kendilerine geç haber veren yurt yönetiminden şikayetçi olurken, Rojin’e ne olmuş olabileceği hakkında herhangi bir fikirleri olmadığını belirtiyor. Aile, ağırlıklı olarak kaçırılma olasılığı üzerinde dururken, bir yandan da Rojin’in gölden çıkmaması yönünde temennide bulunuyor. Ancak kimin Rojin’i kaçırmış olabileceğine dair hiçbir bilgileri olmadığını söylüyor. Ayrıca, husumetli oldukları ya da kendilerine zarar vermek isteyecek kimsenin bulunmadığını belirten aile, Rojin’in başarılı bir öğrenci olduğunu vurguluyor.
 
Telefonu ve kamera kayıtları inceleniyor
 
Rojin’in kaybolmasının ardından 4 gündür arama çalışmalarının yapıldığı kampüs sahilinde henüz bir bulguya rastlanmazken, kampüsteki kamera kayıtları ve Rojin’in telefonu emniyet tarafından incelenmeye devam ediyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Rojin en son sahilde görünürken, sonrasında nereye gittiği veya götürüldüğü bilinmiyor.
 
Gülistan Doku benzetmesi
 
Rojin’in kaybolmasının ardından, 5 Ocak 2020’de Dersim’de Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Gülistan Doku bir kez daha akıllara geldi. Gülistan Doku’nun kaybolmasında yaşanan aksaklıkların ve soruşturmadaki yetersizliklerin tekrarlanmaması için Wan’daki demokratik kitle örgütleri adeta alarma geçti.
 
Kampüse komşu köyü kamera görmüyor!
 
Yine bununla birlikte ihmaller zinciri en çok konuşulan konulardan biri. Örneğin, kampüsün her tarafının kameralarla çevrili olması gerekirken, Rojin’in eşyalarının bulunduğu yeri ve sonrasını kameraların görmüyor olması ihmaller zincirinin en büyük halkasını oluşturuyor. Her yerin kameralarla donatıldığı ve uçan kuştan bile haberdar olunabilecek kampüste, Rojin’in kaybolması ve 5 gündür bulunamaması gözleri yetkililere çevirirken, üniversite yetkilileri ise kampüsün hemen bitişiğinde bulunan ve sahilin bir kısmının geçtiği Bardakçı Köyü’nün kendi sınırlarına girmediğini, bu nedenle orayı gören kameraların olmadığını savunuyor. Ancak sahilin bir kısmının köye bağlı olması ve köyün kampüsün hemen yanında olması kameraların gerekliliğini ortaya koyuyor.
 
Öğrenciler kameraların artırılmasını istemiş
 
Kampüste yeteri kadar kamera ve ışıklandırma bulunmamasını daha önce yetkililere ileten öğrenciler, bu taleplerinden sonuç alamadıkları için bugün bir kadının kaybolduğunu söylüyor. Kadın öğrenciler, güvenlik tehdidi yaşadıklarını belirtirken, yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle sahile rahat gidemediklerini ifade ediyor.
 
Aramalar tek bölgede yoğunlaşmış
 
Rojin'in kaldığı yurt ile sahil arasında en az 3 km mesafe bulunması kampüsün çok geniş bir alan olduğunu gösterirken, aramaların tek bölgede yoğunlaşmış olması ise dikkat çekiyor. Ayrıca, gerek gölde gerekse de köy yolunda belli aralıklarla bataklıkların bulunması, bataklık bölgede arama çalışmalarının yapılmamış olması da kuşku uyandırıyor.
 
Bir öğrenci Rojin’i market yolunda görmüş
 
Görüştüğümüz öğrencilerden biri, tanımadığı Rojin’i kaybolduğu gün akşam 19.00 sıralarında yurttan market yoluna doğru giderken gördüğünü söylüyor.
 
Kayyım rektörün AKP ile geçmişi
 
Kampüsteki ihmaller zincirinin sorumlusu olarak gözler rektör Hamdullah Şevli’ye çevrildi. Hamdullah Şevli, 25 Nisan 2019’da AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararnamesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Yine 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde AKP sıralarından milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunan rektör, 31 Ekim 2018’de AKP Genel Merkezi Sosyal Politikalar Başkan Yardımcılığı’na atandı. Sistematik bir şekilde terfi eden rektör, şimdi üniversitenin kayyımı.
 
Arama çalışmaları göstermelik
 
İhmaller zinciri devam ederken, arama çalışmalarının dalgıçlar eşliğinde gölde yoğunlaştığı belirtilse de, kampüste etkin bir arama çalışmasının yapıldığını söylemek mümkün değil. Az sayıda dalgıç eşliğinde, şov yapmaya hazırlanan atlı polisler ve havadan kaldırılan bir iki helikopterin katılımı arama çalışmalarının göstermelik olduğunu ortaya koyuyor. Kampüste detaylı bir arama çalışması henüz yapılmadı.
 
Eşyaların bulunduğu köy sınırlarında arama çalışması yok
 
Arama çalışmalarının sadece gölde yapılması eleştirilirken, Rojin’in eşyalarının bulunduğu Bardakçı Köyü'nde arama yapılmaması merak konusu. Köyden görüştüğümüz yurttaşların Rojin’den haberleri yokken, 29 Eylül’de jandarma ve polisin köye gelerek yüzeysel bir arama yaptığını öğrendik. Görüştüğümüz köy muhtarı da polislerin köye gelmesiyle Rojin’in kaybolduğundan haberdar olduklarını ifade etti. Ancak köyde herhangi bir arama çalışmasına rastlanmadı.
 
Yeni bir Gülistan Doku olmaması için…
 
Rojin’e ne olduğu sorusu akıllardaki yerini korurken, ihmaller zinciri yetkilileri işaret ediyor. Yeni bir Gülistan Doku olayının yaşanmaması için, başta kadınlar olmak üzere kentteki tüm dinamikler harekete geçmiş durumda. Rojin’in ailesinin bekleyişi ise sürüyor.