Afganistanlı aktivistlerden Almanya’ya açık mektup

  • 14:43 30 Eylül 2024
  • Dünya
 
HABER MERKEZİ - Bir grup Afganistanlı kadın aktivist, Berlin'de bir protesto düzenleyerek Alman hükümetine Afganistan'daki “cinsiyet ayrımcılığını ve Hazalara yönelik soykırımı” tanıma çağrısında bulundu.
 
Bir grup insan hakları ve kadın hakları aktivisti  Berlin'de bir protesto düzenleyerek Alman hükümetini Afganistan'daki "cinsiyet ayrımcılığını ve Hazaralara yönelik soykırımı" tanımaya çağırdı. Taliban’ın üç yıldır Afganistan'daki kadınlara eğitim, çalışma ve sosyal yaşam yasakları da dahil olmak üzere pek çok kısıtlama getirdiği belirtilen açıklamada,  aktivistler, Alman hükümetine açık mektup yazdı. 
 
Mektupta, “Afganistan'da kadınlar cinsiyet ayrımcılığıyla karşı karşıya. Hazaralar Afganistan'da etnik temizlik yaşadılar. Dinleri nedeniyle Taliban'la işbirliği yapan gruplar tarafından sistematik olarak öldürülüyorlar” denildi.  
 
Aktivistler ayrıca Alman hükümetine Afganistan'daki “cinsiyet ayrımcılığını ve Hazaralara yönelik soykırımı” tanıma çağrısında bulundu. 
 
Hazaralar hakkında? 
 
Hazaralar, Afganistan'da yaşayan büyük bir etnik gruptur. Afganistan'ın merkezinde, özellikle Hazarajat ya da Hazaristan olarak bilinen bölgede yoğunlaşmışlardır. Çoğunlukla Şii Müslüman olan Hazaralar, tarih boyunca dini ve etnik nedenlerle ayrımcılığa uğramışlardır. Afganistan'ın nüfusunun yaklaşık yüzde 10-20'sini oluştururlar.
 
Hazaralar, Moğol kökenli olduklarına dair tarihi bağlantılara sahip oldukları için fiziksel görünümleri ve kültürleri diğer Afgan etnik gruplarından farklıdır. Tarihsel olarak Afganistan'daki etnik ve siyasi çatışmalarda mağdur olmuşlardır ve özellikle Taliban döneminde büyük baskılar görmüşlerdir.
 
Bugün Hazaralar, Afganistan'daki diğer etnik gruplarla birlikte siyasi ve toplumsal haklarını savunmak için mücadele etmektedirler. Ancak ülkede istikrarın zayıf olması ve Taliban'ın yeniden güçlenmesiyle birlikte Hazaralar, özellikle güvenlik açısından zorluklar yaşamaya devam etmektedirler.