Tehdit ve katletme girişimine karşı adalet çağrısı

  • 09:37 1 Ekim 2024
  • Güncel
Öznur Değer-Memihan Zeydan 
 
WAN – Cezaevi firarisi Rüştü T. tarafından kaçırılan ve kardeşi Fırat T. tarafından yaralanan S.T., yaşadığı şiddet ve tehditlerin son bulmasını isteyerek, "Rüştü de Fırat da hak ettiği cezayı alsın" dedi. 
 
Wan’ın Elbak (Başkale) ilçesinde yaşayan 17 yaşındaki S.T., 26 Nisan’da amcasının oğlu Rüştü T. (31) tarafından yaylada pancar topladığı sırada kaçırıldı. Kendisini evlenmeye zorlayan Rüştü T.'yi reddeden S.T.'nin ailesinin karakola yaptığı şikayet üzerine S.T. aynı gece eve getirildi. Ancak Rüştü T. ve ailesinin, S.T. ve ailesi üzerindeki baskı ve tehditleri bitmedi. Rüştü T.'nin firari olduğu adli bir suçtan yakalanması üzerine, geçtiğimiz hafta kardeşi Fırat T., evini bastığı S.T.'yi katletmeye çalışarak başından ağır yaraladı. Günlerce yoğun bakım ünitesinde yaşam savaşı veren S.T.'nin sağlık durumu iyiye giderken, onu yaralayan fail Fırat T. ise hala yakalanmadı.
 
Daha önce başka bir akrabasını da kaçırmaya çalışmış
 
Rüştü T.'nin cinayetten hükümlü olduğu ve yıllarca kapalı cezaevinde kalmasının ardından kaldığı açık cezaevinden izinle eve geldiği, ancak izni bitmesine rağmen teslim olmayarak o sırada S.T.'yi kaçırdığı öğrenildi. Ayrıca, daha önce S.T.'nin başka bir akrabasını da kaçırmaya çalıştığı, ancak olayın üstünün tehditlerle örtüldüğü ortaya çıktı. Çok sayıda suç geçmişi olan Rüştü T., yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilirken, ailesi ise S.T.'yi Rüştü T. ile evlenmeye zorlayarak tehdit ve baskı uyguluyor.
 
Hastanede ziyaret ettiğimiz S.T., yaşadıklarını ajansımıza anlattı.
 
‘Engel olmaya çalışan yengelerimi de dövdü’
 
5 ay önce Rüştü T. tarafından kaçırıldığını ifade eden S.T., evliliğe zorlandığını söyledi. Ateşli silah ile kaçırıldığını ve şiddete maruz kaldığını belirten S.T., kaçırıldığı günü şöyle anlattı: “Amcalarımın eşi yanımdaydı ve beni vermek istemedikleri için onları da dövdü. Annesi de oradaydı ama ona engel olmadı. Ben onu ağabeyim gibi görüyordum ama beni onunla evlenmeye zorluyorlar. Beni kaçırdıktan sonra başka bir amcamın evi tarafına götürdü. Sonra akşam ailem gelip beni aldı ve karakola şikayet etmeye gittik.”
 
Kardeşi evi basarak S.T.’yi yaraladı
 
Rüştü T.’nin firari olduğu dosyadan tutuklanması üzerine kardeşi Fırat T.'nin evlerini bastığını dile getiren S.T., yaralandığı günü anlattı. Yaşadıklarını anlatan S.T., “Taş benim gözüme gelmiş olsaydı, şimdi gözüm olmayabilirdi. Yaşadıklarımı bir başkası yaşasın istemiyorum. Bu nedenle sesimi duyurmak istiyorum. Daha 17 yaşındayım ama son aylarda yaşadıklarımı anlatamam. Çok zor toparlandım. Ama ailesi hala durmuyor. Beni hala tehdit ediyorlar. ‘Sen başkasıyla evlenirsen huzur vermeyiz’ diyorlar. Ben onlara karşı hep iyi niyetliydim ama bana bunu yapacaklarını bilmiyordum” dedi.
 
Başka kuzenini de kaçırmaya çalışmaktan 7 ay cezaevinde kalmış
 
Fail Rüştü’nün cezaevinden izinle çıktığını ancak geri dönmediğini belirten S.T., “Daha önce aynı şekilde benimle yaşıt olan halamın kızına da saldırdı. Çaldıran’da okulunu basmış, öğretmenleri bırakmamıştı. O zaman Rüştü’yü tutukladılar ve 7 ay cezaevinde kaldı. Ama o zaman da Rüştü’yü akladılar ve kuzenimi şikayetinden vazgeçirdiler” diye belirtti.
 
Tehditle şikayeti geri çektirmişler
 
Rüştü’nün ailesinin kendilerini tehdit ettiğini kaydeden S.T., “Ailemi, ağabeylerimi öldürmekle tehdit ettikleri için şikayetimi geri çektim. ‘Eğer şikayetini geri çekmezsen kan çıkar’ dediler. Ben de şikayetimi geri alırsam dururlar diye düşündüm. Ama tehditleri hala devam ediyor. Şimdi de aynı şeyi Fırat için söylüyorlar. ‘Fırat’ı şikayet edersen kan çıkar’ diyorlar. Rüştü, firari olduğu dosyadan tutuklanınca kardeşi Fırat evimizi bastı. Ben de balkona çıktım ve ne olduğunu anlayamadan yaralandım. Fırat şimdi yaylada saklanıyor. Şikayetçi olacağım” ifadelerini kullandı.
 
‘Rüştü de Fırat da hak ettiği cezayı alsın’
 
Çok zorlu bir süreç geçirdiğini belirten S.T., sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yaşadıklarım o kadar zordu ki, hiçbir kadın yaşasın istemiyorum. Bir süre İstanbul’a gittim, orada da beni rahat bırakmadılar. Ben toparlanmak umuduyla oraya gitmiştim ama tehditleri orada da bitmedi. Bana ‘Başkasıyla evlenirsen sana huzur vermeyiz’ diyorlar. Rüştü de Fırat da hak ettiği cezayı alsın. Ayakta olduğum için şükrediyorum. Hala bile nasıl ayakta durduğumu bilmiyorum. 3 gün yoğun bakımda kaldım. Gözümü açtığımda yoğun bakımdaydım. Başkası bunu yaşasın istemiyorum.”