Rojin için açıklama: Arama çalışmaları yetersiz

  • 15:34 30 Eylül 2024
  • Güncel
 
WAN - Dört gündür kayıp olan Rojin Kabaiş için yapılan açıklamada konuşan Star Kadın Derneği Başkanı Zeynep Demir, aramaların yetersizliğine dikkat çekerek, “Alanda çalışmaların yeteri şekilde yürütülmediği, biz kurumlar alana gidildikten sonra kolluk takviyesi yapıldığı, havadan aramaların başlatıldığı ve suda arama çalışmalarının devam ettiği gözlemlenmiştir” dedi. 
 
Wan Kadın Platformu öncülüğünde ve Wan Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin de katılımıyla, 4 gün önce kaybolan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi birinci sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş için üniversite kampüsünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Rojin’in ailesinin de katıldığı açıklamaya, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri ve çok sayıda kişinin katıldı. 
 
Açıklama metnini platform adına Star Kadın Derneği Başkanı Zeynep Demir okudu.  
 
‘Biz kurumlar alana gidildikten sonra kolluk takviyesi yapıldı’
 
Rojin’in kaybolduğu günün ardından ailesine haber verildiğini belirten Zeynep, “29 Eylül Pazar günü Van Barosu Başkanlığı, Van Barosu Kadın Hakları Merkezi, Star Kadın Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Kadın Komisyonu ile birlikte gözlem yapmak üzere saat 15.00 sıralarında aramaların yapıldığı alana gidilmiştir. Alanda çalışmaların yeteri şekilde yürütülmediği, biz kurumlar alana gidildikten sonra kolluk takviyesi yapıldığı, havadan aramaların başlatıldığı ve suda arama çalışmalarının devam ettiği gözlemlenmiştir. Akşam saat 20.00 sıralarında alana Wan Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak gözlem yapmak üzere yeniden gidilmiştir. Üniversite kampüsünde ve yakında bulunan Bardakçı köyünde hiçbir arama çalışmasının yapılmadığı, Rojin’e ait eşyaların bulunduğu ve olay yeri olma ihtimali bulunan alanda hiçbir güvenlik önlemi ve delil karartmanın engellenmesine yönelik koruyucu önlemin alınmadığı tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.
 
‘Etkili soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz’
 
Olayın yetkililer tarafından öğrenildiği ilk andan itibaren kapsamlı arama ve kurtarma faaliyetlerinin yapılması gerektiğinin altını çizen Zeynep, “Üniversite giriş çıkışlarının denetim altına alınmasını, kaybettirilme olasılığını artıran gece vakitlerinde  arama çalışmalarının durdurulmamasını, şüphe bulunduran köy ve mekanlar üzerinde etkili soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz. Rojin’in bulunmasına ilişkin soruşturmanın sadece intihar veya boğulma üzerinden yürütülmemesini öldürülme, zorla kaybedilme, hürriyetinden yoksun bırakılmış olma ihtimallerinin de ön planda tutularak etkin soruşturma yapılması talebimizi yineliyoruz” dedi.
 
‘Olayın takipçisi olacağız’
 
Wan’da Rojin Kabaiş ile birlikte diğer kadınlara yönelik şiddet ve kadınların kaybettirilmesi gerçekliğinin bir kez daha açığa çıktığını vurgulayan Zeynep, “Kaçırıldığı kişinin ailesi tarafından eziyet ve şiddete maruz bırakılan 17 yaşındaki S.T. ise hala hastanededir. Yaşanan bu olayların münferit olmadığını toplumsal politikalar sonucu sistematik hale geldiğini biliyoruz. Van Kadın Platformu ve Van Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri olarak kadınlara yönelik yürütülen şiddet doğuran iktidar politikalarını kabul etmediğimizi bildiriyoruz. Gülistan Doku’dan bugüne bir kadının daha ihmal sonucunda kaybettirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Rojin Kabaiş bulunana dek olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz” şeklinde konuştu.
 
Wan Barosu: Gülistan Doku dosyası gibi olmasına izin vermeyeceğiz
 
Ardından söz alan Wan Baro Başkanı Sinan Özaras, Gülistan Doku’yu hatırlatarak, Rojin Kabaiş dosyasının Gülistan Doku dosyası gibi olmasına izin vermeyeceklerinin altını çizerek, “Rojin Kabaiş ile ilgili yürütülen soruşturmanın savcılık raflarında bırakılan bir dosya olmaması için etkin bir soruşturmanın yürütülmesinin çağrısında bulunmak için buradayız. Cuma gününden bu yana çok uzun bir süre geçti. Bu tür durumlarda en önemli hususlardan biri, zamanla yarışmamız gerektiğini unutmamamızdır. Haberi aldığımız günden bu yana baro kadın hakları merkezi ve sivil toplum örgütleri olarak buraya gelerek olay yerinde gözlem ve incelemeler yaptık. Emniyet ve savcılıkla yaptığımız görüşmelerde, her ne kadar arama faaliyetleri devam ediyorsa da bunun güçlendirilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Van Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Müdürlüğüne, aramaların sadece bir şüphe üzerinden gidilmemesi gerektiği ve tüm şüphelere odaklanarak soruşturanın yürütülmesi gerektiği çağrısında bulunuyoruz. Kampüse yakın köyde çalışmaların ve Wan genelinde çalışmaların etkin bir şekilde yapılması gerekiyor. Wan Barosu olarak şunu belirtiyoruz, Rojin Kabaiş dosyası savcılık raflarında bekleyen bir dosya olmayacak. Dosyanın ve sürecin takipçisi olacağız” sözlerini kullandı.