Rojin Kabaiş meclis gündeminde: 5 gündür neden sonuç alınamadı

  • 13:22 1 Ekim 2024
  • Siyaset
 
 
ANKARA - Kendisinden 5 gündür haber alınamayan Rojin Kabaiş’in durumunu İçişleri Bakanlığı’na soran DEM Parti milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, “Güvenlik kameralarının yaygın olduğu bir alanda 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in aramalarında 5 gündür neden sonuç alınamamaktadır”  diye sordu. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencisi Rojin Kabaiş’in 27 Eylül’den bu yana kaybolmasını İçişleri Bakanlığı Ali Yerlikaya’ya sordu. 
 
Şeffaf ve etkili adımlar 
 
Wan’ın Êlke ilçesinde kuzeni tarafından kaçırılarak işkenceye maruz kalan çocuk S.T.  ile Wan’ın Ebex ilçesinde bir kadının şüpheli şekilde  yaşamını yitirmesine de yer verilen önergede ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Yine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in kaybolduğu/kaybettirildiği haberi kamuoyunda yer almıştır. Seyyid Fehim Arvasi Kız Öğrenci Yurdundan 27 Eylül’de ayrılan Rojin Kabaiş’e ait olan telefon, kulaklık ve cüzdan sahilde bulunsa da kendisinden 5 gündür haber alınmamaktadır. Rojin Kabaiş’in ailesi, kendilerine bir gün sonra haber verildiğini, ihmallerin yaşandığını ifade etmektedirler. Bunun yanında arama faaliyetlerinin yeterli olmadığı, aramaların tek bir şüpheye odaklandığı yönünde de eleştiriler bulunmaktadır. Diyarbakır’da Narin Güran’ın arama  çalışmalarında yaşananlar ile 5 yıla yakındır bulunamayan Gülistan Doku vakası göz önüne alındığında Rojin Kabaiş’in kaybolması / kaybettirilmesi olayı daha da önemli bir hal almaktadır. Çünkü kadınlar başta olmak üzere, tüm kamuoyu şeffaf ve etkili adımlar beklemektedir."
 
Bakan Ali Yerlikaya'dan yanıtlaması istenen sorular şunlar: 
 
“*Van’da kaybolan/kaybettirilen 21 yaşındaki Rojin Kabaiş hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?
 
*Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’ten haber alınamadığı bilgisi ne zaman alınmıştır? Arama çalışmaları ne zaman başlatılmıştır?
 
*Van’da 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in kaybolması/kaybettirilmesinde herhangi bir ihmal olup olmadığı araştırılmış mıdır? Buna ilişkin neler yapılmıştır?
 
*Güvenlik kameralarının yaygın olduğu bir alanda 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in aramalarında 5 gündür neden sonuç alınamamaktadır?
 
*Van’da Rojin Kabaiş’in bulunması amacıyla her türlü imkân kullanılmakta mıdır? Bu kapsamda hangi adımlar atılmıştır?”