‘Nöbet başlatmasaydım oğlumu tahliye etmezlerdi’

  • 09:06 23 Ekim 2024
  • Güncel
Derya Ren
 
RIHA - “Adalet” simgesi haline gelen Emine Şenyaşar, nöbet eylemini dayanışma ile sürdürdüklerini belirterek “Adalet Nöbeti eylemi başlatmasaydım oğlumu tahliye etmezlerdi” dedi. 
 
24 Haziran 2018 genel seçimleri öncesi 14 Haziran'da AKP Riha Milletvekili İbrahim Halil Yıldız yakınları ve korumaları ile Pirsûs (Suruç) ilçesinde çıktığı esnaf ziyareti esnasında gitmiş olduğu Şenyaşar ailesine ait dükkanda AKP'ye oy verme tehdidinde bulundu. Bunun üzerine kendilerine oy vermeyeceklerini belirten Şenyaşar ailesi, AKP'li İbrahim Halil Yıldız, yakınları ve korumaları tarafından saldırıya uğradı. Saldırı esnasında dükkanda bulunan Adil, Ferit, Fadıl, Mehmet ve Celal Şenyaşar farklı yerlerinden yaralandı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen Ambulans, Suruç Devlet Hastanesi'ne yaralıları taşırken İbrahim Halil Yıldız ve yakınlarının saldırısına uğradı. 
 
Baba ve 2 oğlu katledildi
 
Daha sonra Suruç Devlet Hastanesi'ne farklı imkanlarla taşınan Şenyaşar kardeşler, burada da AKP vekilinin yakınlarının saldırısına uğradı. Doktor ve hemşireleri zorla odalara kilitleyen Yıldız ailesi, Adil ve Celal Şenyaşar'ı katletti. O esnada hastaneye çocuklarının durumunu öğrenmek için gelen baba Hacı Esvet Şenyaşar işkence edilerek katledildi. Ferit ve Mehmet Şenyaşar Suruç Devlet Hastanesi'nde vücutlarının farklı yerlerinden almış oldukları yaralarla kurtulurken, Fadıl Şenyaşar ise ağır yaralı bir şekilde Urfa'da bulunan Balıklıgöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. AKP'li Halil Yıldız ve yakınlarının bu hastaneye de saldırmak için yola çıkıldığı bilgisi üzerine Fadıl, Diyarbakır'da bulunan bir hastaneye kaldırıldı. Fadıl ağır yaralı halde olmasına rağmen katliamdan 3 gün sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. 
 
Tek kişilik hücrede tutuldu
 
Önce Riha 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne daha sonra ise Elazığ Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne götürüldü. Burada tek kişilik hücrede tutulan Fadıl'ın ağır yaralı olmasından kaynaklı orada bulunan tutsaklar birçok kez cezaevi yönetimi ile konuşarak, tedavisinin hastane koşullarında yapılması gerektiği belirtildi. Ancak Fadıl'ın tek kişilik hücrede tutulmaya devam edilmesi üzerine, tutsaklar eylemsellik kararı aldı, bunun üzerine Fadıl'ın tedavisi hijyen koşullarında sağlanması için cezaevi yönetimi kimi adımlar attı. 
 
Korumalar eşliğinde teslim oldu
 
Açılan dava kapsamında Fadıl dışında kimse tutuklanmazken, yaşanan katliamdan 1 yıl 3 ay sonra  Enver Yıldız büyük bir koruma eşliğinde Riha Adliyesi’ne gelerek teslim oldu. Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız'a ise 18 yıl hapis cezası verildi.
 
Eylemin etkisi 
 
Emine Şenyaşar ve Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar 9 Mart 2021 tarihinde Adalet Nöbeti eylemine başladı. Başlattığı nöbet eylemi kısa bir sürede yankı uyandırırken, hak ve adalet talep eden herkese örnek oldu. 846 gün boyunca Urfa Adliyesi önünde nöbet eylemine devam eden Emine Şenyaşar’a 35 soruşturma açılırken, nöbet eylemleri esnasında polisler tarafından kimi zaman pankartları çalındı, kimi zaman ise Emine ve Ferit darp edilerek gözaltına alındı. Tüm baskı, gözaltı ve engellemelere rağmen adalet talebinden vazgeçmeyen Emine ve Ferit eylemlerini 26 Temmuz 2023’te Ankara’ya taşıdı, 18 Ekim’de Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Fadıl Şenyaşar’ın tahliye edilmesiyle Emine Şenyaşar’ın eylemi zaferle sonuçlandı. 
 
Emine Şenyaşar başlatmış olduğu Adalet Eylemi’ni ve gelinen sürece ilişkin JINNEWS’e konuştu. 
 
‘Hala kendi bildiklerini yapmaya çalışıyorlar’
 
Çok zulüm gördüklerini ancak buna rağmen nöbet eylemlerine devam ettiklerini belirten Emine, “O kadar yıl adliye binası önünde oturduk. Oğlumu (Ferit) dövdüler, hastaneye yatırıldım, gözaltına aldılar. Çok zulüm gördük. Hala da kendi bildiklerini yapmaya çalışıyorlar. Çocuklarımı ve eşimi sebepsiz yere öldürdüler. Çocuklarımın onlarla herhangi bir husumeti, borcu yoktu. Ailemin hepsini öldürdüler. Ben onları Allah’a havale ettim. Ankara’ya gittik, Adalet Bakanlığı önünde oturduk. Etrafımız polislerle çevriliydi. Bize destek vermek için gelenlerin önünü kesiyorlardı, izin vermiyorlardı. Oturduğumuz yerin etrafı tellerle çevriliyordu, oturmayalım diye. Adalet Bakanı içeriye giriyordu, çıkmıyordu” diye konuştu. 
 
‘Acıların günahı Erdoğan’ın boynunadır’
 
Bütün çocuklarının katledildiğini ancak tüm çabalara rağmen faillerin cezalandırılmadığını kaydeden Emine, oğlunun (Fadıl) tahliye olmasıyla bir nebze de olsa acısının dindiğini söyledi. Emine, “Bu insanlarda merhamet, vicdan yok. Adalet nöbeti eylemimden sonra oğlum bırakıldı. Oğlumun ev hapsini kaldırsınlar. Yeter oğlum yeteri kadar zulüm gördü. Babası, kardeşleri öldü. Bizler Adalet Nöbeti eyleminde çürüdük. Güneş, kar, yağmur, soğuk demeden oturduk. Hükümette vicdan yok, olsaydı adalet bu zamana kadar gelirdi. Bir gün olsun demediler, ‘sen neden oturuyorsun, derdin nedir?’ diye. Tüm kanıtlar saklandı, hastane kayıtları da öyle. Yaşadığımız tüm acıların günahı Erdoğan’ın boynunadır” ifadelerini kullandı. 
 
Dayanışma vurgusu 
 
“Adalet Nöbeti eylemi başlatmasaydım oğlumu tahliye etmezlerdi” diyen Emine, son olarak şunları söyledi: “Yabancı ülkelerden insanlar geldiler, bizimle oturup ağladılar. Bütün ülkelerin adaleti bizim ülkedeki adaletten daha iyidir. Ben sadece kendi oğluma değil; adalet arayan herkese adalet istiyorum. Haksız hukuksuz yere cezaevlerinde bulunan herkesin tahliye olmasını istiyorum. Avukatlarımız bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadılar. Öte yandan vicdan sahibi olan herkes bizi yalnız bırakmadı. İnsanlar kendi çocuklarını bırakıp gelip bizimler ilgileniyorlardı, bizimle oruçlarını açıyorlardı. Halkın dayanışması sayesinde nöbet eylemini başlattık ve sürdürdük. Onların desteği sayesinde konuşabiliyorduk. Herkes bizimle çok yoruldu, emekleri çok oldu. Allah hepsinden razı olsun.” 
 
Öte yandan Şenyaşar Ailesi, yarın Pirsûs ilçesinde bulunan Nur Plaza Salonu’nda saat 10.00 ile 16.00 arası taziye kuracak, taziyenin ardından ise mevlit okunacak.