Aslıhan’ın şüpheli ölümüne ilişkin görülen davada yeni gelişme

  • 13:35 25 Eylül 2024
  • Hukuk
 
İZMİR - İzmir’de 2 yıl önce yaralı halde bulunan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Aslıhan Sinem Çiçek’in şüpheli ölümü hakkında açılan davanın 6’ncı duruşmasında fail hakkında, Aslıhan’ın ölümüne ilişkin yeni bir soruşturmanın başlatılmasına karar verildi.
 
İzmir’de 2022 yılında yaralı halde bulunan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Aslıhan Sinem Çiçek’in şüpheli ölümü üzerine açılan davanın 6’ncı duruşması Bayraklı Adliyesi 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Aslıhan’ın ailesi, aile avukatları, tutuksuz yargılanan failler Cem Acar, Burak Kaya ve avukatları hazır bulundu. Duruşmayı Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) İzmir Kadın Meclisleri de takip etti. Kadınlar duruşmadan önce adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Ardından duruşma salonuna geçildi.
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak Aslıhan’ın ailesinin avukatı Kubilay Buber söz aldı. Kubilay, “Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma yasa yoluna gitmeme gerekçesi bize göre çok yüzeyseldir. Nitekim, gitmeme gerekçesinde İzmir 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde davanın görüldüğü belirtilmiştir. Oysa biz mahkemenizde görülmekte olan davanın cinsel istismar, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve yağma iddiasıyla açılan davaya ilişkin olduğunu, bizim iddiamızın Aslıhan Sinem’in ölümüne ilişkin olduğunu özellikle vurguladık.  Adalet Bakanlığı’nın bu kararından sonra biz yeniden başvuruda bulunduk. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesini istedik” dedi.
 
Failler Aslıhan’ın ailesine para teklif etmiş
 
Ardından söz alan Aslıhan’ın babası Serdar Çiçek, dosyada her şeyin mevcut olduğunu belirterek “Kızımın Cem’in evinden çıkışı, caddeye gidişi ve olayda Cem’in sorumluluğu dosyadaki delillerle sabittir. Dolayısıyla ben kızımın toprağın altında Cem’in ise dışarıda olmasını kabullenemiyorum, cezalandırılmasını istiyorum. Şikayetim devam etmektedir” diye ifade etti. Aslıhan’ın annesi Remziye Çiçek ise faillerin kendilerine para teklifinde bulunduklarını ve bu hususun göz önünde bulundurulmasını talep etti.
 
Savcı, dosyada verilen takipsizlik kararı kesinleşmiş ve kanun yararına bozma yasa yoluna gidilmemiş olsa da ifade veren tanıklar Çağdaş Heval Bozkurt ve Kemal Zorlu’nun beyanları sonucunda yeni kanıtların ortaya çıktığını söyledi. Savcı, “Takipsizlik kararının kaldırılarak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirimde bulunulmasına karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur” dedi.
 
Fail avukatı, failin suçu işlemediğine inanıyor!
 
Daha sonra fail Cem Acar’ın avukatı söz aldı. Fail avukatı, iddia makamının talebine katılmadıklarını belirterek, fail hakkında açılan davada suçlamaların taciz ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma olduğunu ifade etti. Avukat, failin bu suçları işlemediğine inandıklarını, tanıkların yönlendirme sonucu ifade verdiklerini iddia etti.  Avukat, yeniden yapılacak olan soruşturmanın doğru olmayacağını kaydederek failin beraatını talep etti. Öte yandan fail avukatı annenin söylediklerinin doğru olmadığını ileri sürdü. Aslıhan’ın ailesi ise avukata tepki gösterdi.
 
Fail hakkında Aslıhan’ın ölümüne ilişkin soruşturma başlatılacak
 
Duruşmaya ara verildi. Aranın ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti, Aslıhan’ın ölümüne ilişkin fail Cem Acar hakkında verilen takipsizlik kararının yeniden görülmesine, tanıkların ifadelerinin kanıt niteliğinde olması nedeniyle kamu davasının açılmasına yer olmadığına dair kararın yeniden ele alınmasına, tanıkların ifadeleriyle birlikte fail hakkında yeni bir soruşturmanın açılmasına ve soruşturma açılırsa devam eden dava ile soruşturmanın birleştirilmesi için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirim yapılmasına karar verdi. 
 
Bir sonraki duruşma 25 Mart tarihine ertelendi.
 
Ne olmuştu?
 
Aslıhan Sinem Çiçek, 2022 tarihinde Bornova ilçesinde yaralı bir şekilde bulunmuştu. Kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Aslıhan’ın şüpheli ölümüne dair Burak Kaya “yağma” suçuyla tutuklanmış, Cem Acar ise “nitelikli cinsel istismar” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından gözaltına alınmış ve adli kontrol ile serbest bırakılmıştı. Her iki fail hakkında “kasten öldürme” suçundan takipsizlik kararı verilmişti.