Pazarcixlı depremzedeler: Verilen sözler tutulmadı
- 09:03 16 Kasım 2024
- Güncel
Derya Ren
MEREŞ - Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala konteynerde kalmak zorunda olduklarını söyleyen Pazarcixlı kadınlar, verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyledi.
Mereş merkezli 6 Şubat 2023 yılında meydana gelen 7.8 ve 7.5 şiddetindeki depremler son yılların en büyük felaketleri olarak kayıtlara geçti. Depremin merkez üssü olan Mereş’te resmi verilere göre 12 bin 713 insan yaşamını yitirirken, binlerce kişi ise yaralandı. Depremde yıkılan bina sayısı 15 bin 940 olarak açıklanırken bölgede acil yıkılacak ağır hasarlı bina sayısı ise 19 bin 194 olarak açıklandı. Pazarcix ilçesinde ise 582 konut yıkılırken, Cumhurbaşkanı’nın “Konutlar 1 yıl içerisinde teslim edilecek” açıklaması ise hala havada.
Pazarcix’ta insanlar hala ağır hasarlı binalarda kalmak zorunda kalırken, yapılmış olan TOKİ’lerin konut sahiplerine teslim edilmemesi ve konutların fiyatlarının ne olacağı konusundaki belirsizlik depremzedelerin normal hayatlarına dönmelerinin önündeki en büyük engellerden.
Konuya dair ajansımıza konuşan depremzedeler, verilen sözlerin tutulmamasından şikayet ederken, depremden sonra yetkililer tarafından kendilerine herhangi bir yardımın yapılmadığını ifade etti.
Verilen sözlerin tutulmaması
Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala konteynerde kalmak zorunda kaldıklarını söyleyen depremzede Bedriye Bakay, “Kimse isteyerek burada kalmak istemiyor. Mecburen burada kalıyorlar. TOKİ’ler daha teslim edilmedi. Evim ve işyerim depremde yıkıldı. O süreçten kaynaklı psikolojimiz alt üst oldu. Birçok komşum yaşamını yitirdi. Eşimin yine aynı şekilde işyeri yıkıldı, iş olmayınca o da kimi sorunlar yaşamaya başladı. Depremden sonra toparlanamadık. Devlet tarafından tarafımıza herhangi bir destek olmadı. Farklı ülkelerden gelen konteynerler yine idare edilebiliyor. Ancak devletin bize hiçbir desteği olmadı. Verilen hiçbir söz tutulmadı” diye kaydetti.
‘Yardımlar yurtdışından geldi’
Evini geri dönüşümle yapmak istediğini kaydeden Bedriye, şunları söyledi: “Geri dönüşümle evleri yapılan insanlara hala ödenek sağlanmadı. Pazarcix’a gelen yardımların hepsi yurt dışından geldi. Devletin verdiği hiçbir şey yoktu. Konteynerler verildiğinde Kızılay tarafından sadece 2 kutu erzak verilmişti. Paketin içinde deterjan, sabun vardı. Onun dışında bir defa bayram şekeri ve kolonya verildi.”
‘Evi görmeden, yardımlar kesildi’
Depremzede Gule Eyig, deprem olduğunda güç bela bir şekilde evlerinden çıktıklarını ifade ederek, deprem sonrasında yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Bir yardım görmedim. Kart verdiler erzak almamız için ancak daha sonrasında onu da elimizden aldılar. Bize TOKİ’den ev çıktığı için kartları aldıklarını söylediler. Evi de daha görmemişim, evi görmeden tüm yardımlar kesildi. Evin parası ne kadardır onu da bilmiyoruz. 2 yıl oturduktan sonra evin fiyatı belli olacakmış. Yapılan TOKİ’lerde eşya yok. TOKİ’lere geçtiğimizde burada bize verilen eşyalara da el konulacakmış. Benim eşyalarımın hepsi enkazın altında kaldı. Şimdi ben TOKİ’lere geçsem ne yapacağım.”
‘Borçlar ayrı bir sorun’
Depremden kaynaklı sürekli ilaç kullanmak zorunda olduğunun altını çizen Gule Eyig, verilen TOKİ’lerin borçlarının kendileri için ayrı bir sorun olduğunu söyledi. Gule Eyig, “Hem depremden kaynaklı zorlanıyoruz. Hem de evlerimizin hala verilmemesinden. Kendi çabalarımızla kışa hazırlığımızı yapmaya çalışıyoruz. Evet, ilçede bir hava kirliliği var, normalde kurutmalık yapmamam gerekiyor. Ama mecburum eğer kurutmalık yapmazsam kışın aç kalacağız” diye konuştu.