Eğitim Sen’den bütçe tepkisi
- 13:51 15 Kasım 2024
- Güncel
ANKARA – Eğitim Sen bütçe görüşmeleri sürerken MEB önüne gelerek, eğitime ayrılan bütçenin eşit eğitime, eşit ücretlere ulaşmayı mümkün kılmayan bir bütçe olduğunu belirterek, durumu protesto etti.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2025 yılı bütçesinin bu yılda eğitimden yana olmadığını vurgulamak ve taleplerini açıklamak üzere MEB önünde toplandı. Burada basın açıklaması gerçekleştiren Eğitim Sen’liler, “Sermayeye değil eğitime bütçe”, “Okullara ödenek istiyoruz” ve “Kalıcı istihdam sağlansın” yazılı dövizler taşıdı.
‘En temel ihtiyaçlar dahi yok’
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in eğitime ayrılan bütçeyi büyük meblağ olarak gösterip sunmasına tepki gösteren Eğitim Sen, okullarda en temel ihtiyaç olan temizliğin dahi öğrencinin, velinin ve öğretmenlerin sırtına bırakıldığını belirtti. Açıklamada, “Eğitime erişimde yaşanan sorunlar, okulların temizlik başta olmak üzere en temel ihtiyaçları, eğitim emekçilerinin mesleki ve ekonomik sorunları ve kamusal eğitimin güçlendirilmesi gibi hayati konular, Bakanlığın gündeminde yine yer bulmamıştır” denildi.
‘Çocuklar okulu gidemezken bakanlık göz boyama peşinde’
Eğitime pay ayrılmamasına işaret edilen açıklamada, “2024 yılı itibarıyla Türkiye'de zorunlu eğitim çağında olup eğitim dışında kalan çocuk sayısı 612 bin 814'e ulaşmıştır. Bu sayı, son üç yılın en yüksek seviyesidir. Türkiye’nin dört bir yanındaki okullar, hijyen ve temizlikten yoksun halde eğitim vermeye çalışırken, Bakanlık hâlâ göz boyama peşindedir. Bakan beyin sunumunda bu sorunların çözümüne yönelik tek bir cümle kurulmamıştır. Bakan Tekin, bütçe sunuşunda eğitime ayrılan kaynağın arttığını övünerek vurgulasa da bu artışın büyük bir kısmı zorunlu harcamalara gitmekte, eğitim yatırımlarına ayrılan pay ihtiyacın çok gerisinde kalmaktadır” sözlerine yer verildi.
İstihdam ve mülakat sorunları
Kamuda uygulanan “tasarruf tedbirleri” gerekçesiyle taşımalı eğitim alamayan kırsal bölgelerde özellikle kız çocukların eğitimden koptuğunun kaydedildiği açıklamada, mevcut eğitimin sorunlarla dolu olduğuna işaret edildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verilerek talepler sıralandı: “2025 bütçesinde öğretmenlerin mali ve özlük haklarına dair tek bir vurgunun bile olmaması düşündürücüdür. Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun ayrıştırıcı ve huzursuzluk yaratan etkileri, güvencesiz ve düşük ücretli çalışma koşulları altında ezilen öğretmenlerin sorunları hiçe sayılmıştır. Ataması yapılmayan öğretmenler yok sayılmaya devam ederken, dün açıklanan mülakat sonuçları sonucunda atama bekleyen binlerce arkadaşımız mülakat mağduru olmuştur. Millî Eğitim Bakanlığı haksız ve adaletsiz uygulamalarıyla yeni mağduriyetler üretmeyi sürdürmektedir.
*2025 yılı için öngörülen MEB bütçesi ile eğitim sisteminde yapısal hale gelen fiziki alt yapı, öğretmen, idari ve akademik personel açıkları, araç gereç gereksinimi ve benzeri sorunların ve ihtiyaçların karşılanabilmesi mümkün değildir. MEB ve yükseköğretim bütçelerinin milli gelire oranı iki kattan fazla arttırılmalı ve OECD ortalamasına çıkarılmalıdır.
*MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay başlangıç olarak en az iki kat arttırılmalıdır.
*Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçlarını karşılayacak bir bütçe sistemi oluşturulmalı, bütün okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalıdır.
*Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamasına son verilmeli, özel okullara aktarılan kaynaklar, destek ve teşvikler devlet okulları için harcanmalıdır.
*Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nda farklı kariyer basamaklarına yönelik ekonomik iyileştirmeler bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde yansıtılmalı, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmelidir.
*Okul öncesi eğitim başta olmak üzere, eğitimin bütün kademelerinde öğrencilere en az bir öğün ücretsiz yemek verilmelidir.
*Eğitim yatırımları arttırılmalı, tüm kamu emekçilerinin çocukları için ücretsiz okul öncesi kurumlar ve kreşler için bütçeden pay ayrılmalıdır.
*Bütün eğitim ve bilim emekçilerine güncel veriler üzerinden kira ve yol yardımı yapılmalıdır.
*Ek dersler başta olmak üzere, tüm ek ödemeler en az iki kat artırılarak temel ücrete dâhil edilmeli ve emekli maaşlarına mutlaka yansıtılmalıdır.
*2025 yılında aile ve çocuk yardımı başta olmak üzere, sosyal yardımlar sembolik olarak belirlenmekten çıkarılmalı, sosyal yardımlara günün koşullarına uygun ve ihtiyaç kadar artış yapılmalıdır.
*Öğretmen ve yardımcı hizmetli açıkları kapatılmalı, ataması yapılmayan öğretmenler öğretmenin tamamı kadrolu olarak atanmalı, okullara acilen 120 bin yardımcı hizmetli istihdam edilerek, geçici istihdam uygulamalarına son verilmelidir.
*Eğitime hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerine en az bir maaş tutarında, dönem başlarında olmak üzere yılda iki kez ödenmelidir.
*Tüm eğitim ve bilim emekçilerine insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanmalıdır."