Şenyaşar Ailesi’nin taziyesinde birlik mesajı

  • 13:32 24 Ekim 2024
  • Güncel
 
 
RIHA – Riha'nın Pirsûs ilçesinde taziye kabul eden Şenyaşar Ailesi, acılarını paylaşan yüzlerce kişiyi ağırladı. Emine Şenyaşar’ın yıllarca süren mücadelesi Kürt halkının direnişiyle birleştirildi; katılımcılar, Rojava’ya yönelik saldırıları kınarken, birlik ve hakikat mücadelesi mesajları verdi.
 
Şenyaşar Ailesi, Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde bulunan Nur Plaza Salonu'nda bir günlük taziye kurdu. Taziye kabullerini Emine Şenyaşar, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, cezaevinden tahliye olan Fadıl Şenyaşar ve diğer aile üyeleri kabul etti. Taziyeye PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti milletvekilleri Saliha Aydeniz, Gülderen Varlı, Dilan Kunt Ayan, DEM Parti MYK ve PM üyeleri, Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Doğan Hatun, Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Devrim Demir, Dersim Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan, Barış Anneleri, Riha'nın Hewag, Cûrnêreş, Serêkaniyê, Weranşar, Pirsûs ile Halfeti Belediye Eşbaşkanları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, DEM Parti Riha, Dîlok ve Amed il ile ilçe örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı.
 
Mevlidin okunduğu taziyede DEM Parti İl Eşbaşkanı Bekir Karakeçili, taziyeye katılan herkese teşekkür etti.
 
Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılara tepki 
 
Daha sonra konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik gerçekleşen saldırıları kınadığını söyledi. Keskin, “Nasıl ki Emine Şenyaşar 6 yıldır direndi, biz de onun mücadelesi ile direneceğiz. Emine annenin mücadelesi hakikat ve Kürdistan mücadelesidir. Gönlünü Kürdistan’ın acısıyla doldurdu. Aynı zamanda Kürt halkı da Emine annenin acısını yaşadı ve paylaştı. Bugün nasıl ki Kürdistan'da 7'den 70'e herkes direniyor ve barış istiyorsa biz inanıyoruz ki başarıya ulaşacağız. Kimse devletin silahı ve eliyle zorbalık yapmasın. Ne annelerimiz bunu kabul eder ne Kürt halkı ne de bizler kabul ederiz. Davamız hakikat davasıdır. Başka bir davamız olamaz. Eğer bizler bulunduğumuz yerde birlik olursak başarıya ulaşırız” dedi.
 
'Abdullah Öcalan'la başaracağız'
 
“Halkımıza güveniyoruz ve sonuca ulaşacağına inanıyoruz” diyen Keskin, şöyle devam etti: “Kimse toprağımızda, kültürümüzde, dilimizle zorbalık yapmaya kalkmasın. Bize birlik, kardeşlik lazımdır. Bugün burada bulunanlar bunun net cevabını vermiştir. Mücadelemiz hakikat mücadelesidir, Emine Şenyaşar'ın mücadelesidir. Nemrutlar zulümleriyle tarihte var oldular ve başarıya ulaşamadılar. Ancak mücadele edenler her zaman başarıya ulaştılar. Biz inanıyoruz ki Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın önderliğinde başarıya ulaşacağız. Biz umut ediyoruz ki başaracağız.”
 
‘Bu toprakların sahibi burada bulunan halktır’
 
Katliamdan sonra taziye kuramadıklarını belirten Ferit Şenyaşar, "Suruç 2014 yılında Kobanê'ye ses olmaya çalıştı ve tüm dünya Suruç'u tanıdı. Suruç bir de adaletin temsili haline gelen Emine Şenyaşar ile dünyaya tanındı. Zindanlarda bulunan tutsakların sesi olmaya çalışacağız. Bu toprakların sahibi burada bulunan halktır. Bize destek olan herkese teşekkür ediyoruz” diye ekledi.
 
Tutsaklara özgürlük vurgusu
 
Çok fazla zulüm gördüğünü belirten Emine Şenyaşar, “Bir an olsun yalnız bırakılmadık. Tüm avukatlarımız her zaman yanımızdaydı. Halkımızın desteği ile başarıya ulaştık. Temennim o ki tüm tutsaklar özgürleşir, ağlayan annelerin gözyaşları diner” dedi.
 
Taziye, verilen mevlit yemeği ile devam etti. Öte yandan aile saat 16.00'ya kadar taziyeye gelenleri kabul edecek.
 
Ne olmuştu?
 
14 Haziran'da AKP Riha Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın yakınları ve korumaları tarafından Şenyaşar ailesine yönelik gerçekleştirilen katliamda Hacı Esvet Şenyaşar ve oğulları Celal ve Adil Şenyaşar yaşamını yitirdi. Diğer kardeşlerden Fadıl, Ferit ve Mehmet ise ağır yaralanırken, olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, olaydan sonra yaralı halde olan Fadıl Şenyaşar tutuklandı. Daha sonra Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız'a ise 18 yıl hapis cezası verildi.
 
Emine’nin eylemi zaferle sonuçlandı 
 
Emine Şenyaşar ve DEM Parti Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, 9 Mart 2021 tarihinde Adalet Nöbeti’ne başladı. Emine ve Ferit, eylemlerini 26 Temmuz 2023'te Ankara'ya taşıdı. 18 Ekim'de Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Fadıl Şenyaşar'ın tahliye edilmesiyle Emine’nin eylemi zaferle sonuçlandı.