İstanbul’da ‘Özgürlüğe ses ver’ eylemi son buldu: Direneceğiz

  • 18:16 19 Ekim 2024
  • Güncel
İSTANBUL - İstanbul’da yapılan “Özgürlüğe ses ver" eylemi sona erdi. Bu hafta yapılan eylemde, “Direnmeye devam edeceğiz ve tecridi kıracağız” denildi.
 
Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) ile tutsak yakınları, “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” kampanyası kapsamında başlattıkları “Özgürlüğe ses ver” eylemini Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde sürdürdü. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, "Toplumsal barış ve tecridi kırmak için özgürlüğe ses ver" pankartı taşınarak “Özgürlüğe ses ver" yazılı önlükler giyilip şapkalar takıldı. Eylemde, sık sık "Direne direne kazanacağız”, “Tecrit kırılsın insanlığa özgürlük”, “Jin Jiyan azadî” sloganları atıldı. 
 
15 kadına hücre cezası
 
Eylemde ilk olarak söz alan MATUHAY-DER Eşbaşkanı Dilek Demir, “Her hafta toplanıp ‘tecrit var’ dememize rağmen karşı taraf ‘tecrit yok’ diyor. Bu tablo tecridin kendisidir. Tecrit her yere yansımış durumda.  Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevine her hafta geliyoruz; ‘tecridi kaldırın’ diyoruz ama tecridi kaldırmıyorlar. 15 kadın arkadaş hücreye atılmış durumda. Tecrit kalkana kadar her alanda mücadele edeceğiz ve tecridi kamuoyuna duyuracağız” dedi.
 
Yetkililer göreve çağrıldı
 
Devamında söz alan Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Hazal Sümeli, “Tecridi kırma iradesi ile bir araya gelmesi sonucu tecride karşı yol alındı ve annelerin eylemi sayesinde tecride delik açtık. Sizin iradenize teşekkür ederim. İmralı’daki tecrit her alana sirayet etmiş durumda buna ömrümüz yettiğince karşı çıkacağız. Bu adaletsizliğe karşı ses çıkarmaya devam edeceğiz. Sayın Abdülkadir Kuday tüm başvurulara rağmen tahliye edilmedi ve tecridin en acı örneğidir. Ulusal ve uluslararası kuruluşları görevlerini yapamaya davet ediyorum. Aile ve avukat görüş yasağının kaldırması ve temel insan haklarının uygulanması için yetkilileri göreve davet ediyorum. İdare ve gözlem kuralları kararı ile tutsaklarım tahliyesi engelleniyor bu kararların hiçbir hukuki dayanağı yok bu hukuksuzluğa son verilsin. Tecrit haline son verilmesi barışın gelmesi için gerekliliktir” diye belirtti. 
 
‘Tecrit kaldırılan kadar eylemlerimize devam edeceğiz'
 
Daha sonra söz alan ÖHD avukatı Ali Diler, tecridin cezaevlerinde başladığını ama sessiz kalınması sonucu tüm topluma yayıldığını belirterek konuşmasına başladı. Ali, “İmralı’da başlayan tecrit bütün cezaevlerine yayıldı ve hepsi toplumdan izole edildi. Tutsakların tahliye olması gerekirken idare ve gözlem kurulu yüzünden cezaevlerinden tahliye edilmiyorlar biz bunu kabul etmiyoruz. Tecrit kaldırılan kadar eylemlerimizi yapmaya ve ifade özgürlüğümüzü kullanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
 
‘Direne direne kazanacağız’
 
Eylemde son olarak yeniden söz alan Dilek, “Direnmeye devam edeceğiz ve tecridi kıracağız. Bu hafta buradaki eylemiz sona erdi ama eylemlerimiz devam edecek. Direne direne kazanacağız.”
 
Bugün yapılan eylemin ardından eylem sonlandırıldı.