Hilar Kültür, Tarih ve Gastronomi Şöleni büyük ilgiyle başladı

  • 15:36 19 Ekim 2024
  • Kültür Sanat
 
AMED - İlki düzenlenen Hilar Kültür, Tarih ve Gastronomi Şöleni büyük ilgi gördü. Şölende konuşan DEM Parti Mêrdin Milletvekili Saliha Aydeniz, özellikle Kürtlere yönelik uygulanan asimilasyon politikalarına karşı düzenledikleri bu şölenin, yaptıkları hizmetlere büyük anlam katacağını belirtti.
 
Erxanî Belediyesi öncülüğünde, Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED), Sanatça ve İVA organizasyonu ortaklığıyla Erxanî’de düzenlenen Hilar Kültür, Tarih ve Gastronomi Şöleni iki gün sürecek. Şölene, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdin Milletvekili Saliha Aydeniz, Amed Yenişehir Belediye eşbaşkanları ve belediye meclis üyeleri, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve birçok yurttaş katıldı. Şölen, Şiyar Güldiken, Birsen Azak Bayar ve Saliha Aydeniz’in konuşmalarıyla, Kıl Çadır’da yapılan yiyecek ikramıyla başladı.
 
‘Kadın katliamlarına karşı dur demeliyiz’
 
Şölenin ilk günü, Berçem Hilar Parkı’nda başladı. İlk konuşmayı yapan Erxanî Belediye Eşbaşkanı Birsen Azak Bayar, özellikle Kürt topraklarında kadınların katledildiğini vurgulayarak, “Bu toprakları sadece zenginlikleriyle değil, ezilen halkların soykırımına da dikkat çekmek istiyoruz. Bu topraklarda kadınlar ölüyor, çocuklar ölüyor. Narin Güran, Rojin Kabaiş ve ismini sayamadığımız pek çok kadın arkadaşımız katlediliyor. Bunların takipçisi olacağız. Kadın katliamlarına karşı dur dememiz lazım. Bu etkinliğe emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.
 
‘Şölen, yaptığımız hizmetlere büyük anlam katacak’
 
 
Daha sonra söz alan Erxanî Belediye Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, insanların bu topraklarda tarıma başladığını hatırlatarak, düzenledikleri bu şölenle kültür ve değerlerin eşit bir şekilde ortaya çıkmasını umut ettiklerini dile getirdi. Şiyar, bu tür etkinliklere devam edeceklerini belirterek, “Arkamızda gördüğünüz yerde insanlık tarıma başladı. İnsanlık burada yeniden var olmuş. Bu yüzden bunun bir başlangıç olduğunu söylüyoruz. 31 Mart’ta bir seçim yapıldı ve bu süreçte uğraştığımız her şey anlam kazandı, ama bu şölen yaptığımız hizmetlere büyük anlam katacak. Evet, temizlik yapacağız, yollar inşa edeceğiz, ama en önemlisi kültürümüze ve dilimize sahip çıkacağız ki nereden geldiğimizi bilip nereye gideceğimizi anlayalım. İnsanlığın başlangıcından bu yana sorulan bu soruyla geleceğimiz de aydınlanacak. Bu şöleni düzenlemekten çok mutluyuz. Önceden nasıl var olduysak, bundan sonra da var olmaya devam edeceğiz. Kültür ve tarihi bir araya getiren halkın önünde hiçbir şey duramaz. Umut ediyoruz ki bu değerler, kültürel eşitliği de ortaya çıkarır” ifadelerini kullandı.
 
‘Tarihten aldığımız gelenekle çalışmalarımızı sürdürüyoruz’
 
 
Son olarak konuşan DEM Parti Mêrdin Milletvekili Saliha Aydeniz, Hilar’da kadın öncülüğünde bir yaşamın inşa edildiğini kaydederek, “Evet, bugün Hilar’dayız. Anlamlı bir yaşam için sürdürülen tarih bu topraklardan başladı. Bugün neden Kürdistan topraklarında ve coğrafyasında bu kadar savaş var, tarihten anlaşılıyor. Kürt halkının mücadelesi, kadınların öncülüğünde bütün dünyaya örnek olduysa, kalıntıları da buradadır. Burada kadınların öncülüğünde bir yaşam inşa edilmiş. Bu yüzden de tarihten gücümüzü alıp, tarihten aldığımız gelenekle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kürt halkının geleceği için buradaki yaşamı ve tarihi iyi bilmemiz gerekiyor. Bu yüzden Kürt halkının iradesine kayyım atıyorlar. Ne kadar bu düşmanlığı biliyor olsak da, kaybettiğimiz yerden başlayacağız. Bugün bu şölen de bunun bir örneğidir. Farklı alanlarda çalışıyor olsak da amacımız demokratik koşullarda yaşamak ve bunu sürdürmektir. AKP iktidarı, yüzyıllık politikalarla bu halka saldırıyor ve üzerine 10 kat daha yük bindiriyor. Sadece Kürdistan’da değil, Amed’de, Rojava’da da Kürtlerin kazanımlarını ayaklar altına almaya çalışıyorlar. Kürtleri yok etmeye çalışanlar bilsin ki bu geçmişte kaldı. Kürt halkı, Orta Doğu’nun dört bir yanında da güç sahibidir ve Kürtleri kimse yok sayamaz” sözlerine yer verdi. 
 
Konuşmaların ardından şölen, yurttaşların Hilar Mağaraları ve kazı alanını gezmesiyle devam etti. Burada yurttaşlara bu yerlerin tarihi önemi anlatıldı.
 
Şölenin ilk günü panel ile son buldu 
 
 
Şölen, Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti Mekiye Ormancı ve Helim Barin’in konuşmacı olduğu panel ile devam etti. Yoğun ilgi gören panelde, Mekiye, iktidarın özellikle Kürt bölgelerinde uyguladığı asimilasyon politikalarına dikkat çekerek, bu politikaların Kürtlerin kimliğini kaybetme tehlikesi oluşturduğunu vurguladı. Ayrıca bu politikalarla dile, kültüre ve sanata yönelik saldırılara karşı neler yapılabileceği ve alternatif çözüm yolları üzerine konuştu.