Artemêt’te Şamîran Kadın Yaşam Merkezi açıldı

  • 17:58 19 Ekim 2024
  • Güncel
WAN - Artemêt Belediyesi Şamîran Kadın Yaşam Merkezinin açılışını gerçekleştirdi.
 
Wan Büyükşehir Belediyesi ve Artemêt (Edremit) Belediyesi, Süphan Mahallesi'nde Şamîran Kadın Yaşam Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.  Açılışa büyükşehir ve ilçe belediye eşbaşkanları, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe örgütleri, DEM Parti Wan milletvekilleri, DEM Parti Gençlik Meclisi ve kadınlar katıldı.
 
‘Kadın yoksulluğun diz boyu olduğu bir süreçten geçiyoruz’
 
Açılışta konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt,  Türkiye ve Kürdistan’da kadın kazanımlarını hedef alındığını belirtti. Gülşen, “Eril iktidarın yürüttüğü politikalarla kadın katliamlarının, kırımlarının gün geçtikçe artmasıyla, kadınların ve çocukların kaybedilmesiyle her gün karşı karşıyayız. Kadınlara yönelik emek sömürüsü hayatın her alanında baş gösteriyor.  Bizler bunun mücadelesini büyüterek veriyoruz. Gün geçtikçe kadınların katliamları ile karşıya kalıyoruz.  Adını sayamadığımız onlarca kadının kıyımı ile karşı karşıya kaldık. Bir kuşun bile uçmasına izin verilmeyen ülkede nasıl olurda bu kadar kadın kayboluyor?  Bu kadar kadın kayboluyor kırımlara uğruyor nasıl olurda bilinmiyor, görünmüyor. Kadın yoksulluğun diz boyu olduğu bir süreçten geçiyoruz. Kadın emeğinin sömürüldüğü hiçleştiği bir zamanda da bunun mücadelesini veriyoruz” dedi.
 
‘Kadın yaşamın temel esasıdır’
 
Kürt kadın mücadelesinin herkese bir örnek olduğunu, direnişiyle diri durduğunu ifade eden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HDP) eski Wan Milletvekili Muazzez Orhan, “Kürt kadınları olarak dünyaya örnek bir sistemi oluşturduk. Kadın ve erkeği yaşamda eşit olduğu yerde eşitlik ve özgürlük vardır. Yaşamı bizler yaratık ve inşa ediyoruz.  Kadın yaşamın temel esasıdır.  Eril zihniyet kadını yaşamdan uzaklaştırmak için her türlü şeyi yaptı. Özel savaş politikaları ile Kürt kadın hareketinin önünü kesmeye çalışıyorlar. Kürt toplumunu parçalamak ve yozlaştırmak için her türlü savaş politikalarını uyguluyorlar. Kadın cinayetleri de bu politikaların örnekleridir. Bu yaşam merkezleri bu şiddetin savaşın önünde durmak için yapıldı” diye belirtti.
 
‘Kadınlar her gün saldırılar karşısında mücadele ediyor’
 
Ardından konuşan DEM Parti Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, kadın yaşam merkezine adı verilen Şamîran’ın mücadelesine değindi. Neslihan, “Kadının varlığına büyük bir saldırı var. Bu saldıralar yüzünden gün gün katlediliyor ve kaybediliyoruz. Bizleri tutukluyor ve zindanlara atıyorlar.  Özgür kadın düşüncesi her gün bu saldırılarla mücadele ediyor” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından kadın yaşam merkezinin açılışı alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde kadınların kestiği kurdele ile yapıldı.
 
Kadın merkezinde neler var?
 
Açılan merkezde kilim dokuma atölyesi, yoga ve spor, dikiş nakış atölyeleri, kreş ile eğitim, ekonomi ve şiddetle mücadele birimleri bulunuyor.