İHD: Güven artırıcı adımlar atılmalı

  • 13:11 24 Ekim 2024
  • Güncel
 
 
ANKARA – İHD, Kürt meselesinin barışçıl yollardan çözümüne dair yürütülen tartışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, “Yasakçı anlayışın ve politikaların derhal terk edilmesi ve güven artırıcı adımların ivedilikle atılması gerekmektedir” dedi. 
 
İnsan Hakları Derneği, Kürt meselesine ve çözümüne dair yürütülen tartışmalara ilişkin genel merkez binalarında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, Kürt sorununa ve tartışmalara dair açıklamalarda bulundu. 
 
‘Her koşulda barışı savunduk’
 
Kurulduğu 1986 yılından bu yana yaşanan toplumsal sorunların ve Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yollardan çözülmesini savunduklarını belirten Hüseyin, “Özellikle 1990’lı yıllarda Kürt meselesinde şiddet ve savaş politikalarının tek çare olarak görüldüğü ve toplumun önemli ölçüde susturulduğu dönemde de İnsan Hakları Derneği, barış ve diyalog yolunun tercih edilmesi konusunda çağrısını ve çabasını sürdürdü. Şüphesiz ki bu topraklarda barış hakkını savunanların karşılaştığı zorluklardan İnsan Hakları Derneği de nasibini aldı. İnsan Hakları Derneği’nin 23 üye ve yöneticisi, savaş politikalarının sürmesini isteyen karanlık güçlerce katledildi. İki kez derneğimizin genel merkez binasında genel başkanlar silahlı ve fiziki saldırıya uğradı. Barışın bedeli ne olursa olsun, insan hakları savunucuları olarak bu bedeli ödemekten asla çekinmedik” dedi.
 
1 Ekim 2024 tarihinde Meclis’te başlayan tartışmaları, insan hakları savunucuları olarak önemli ve değerli bulduklarını ifade eden Hüseyin açıklamasının devamında, “Kuşkusuz bu sürece gelinmesinde Barış Anneleri'nin, Cumartesi Anneleri'nin, mahpus yakınlarının ve insan hakları savunucuları ile hak ve hukuk örgütlerinin her türlü baskı ve yargı tacizine karşın ısrarla yürüttükleri tecridin kaldırılması, insan haklarına dayalı demokratik barışçıl politikalara dönülmesi çağrısının önemli ve etkili olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
‘Demokratik haklar hâlâ baskı altında’
 
Halen demokratik hakların kullanımının ciddi baskı altında olduğuna değinen Hüseyin, “Gündemi işgal eden yeni bir barış ve çözüm süreci tartışmaları önemli olmakla birlikte, güven verici adımlarla sürecin samimiyeti ve ciddiyeti ortaya konulmalıdır. Hâlâ demokratik hakların kullanımının ciddi baskı altında bulunduğu bir gerçektir. Öte yandan ifade, toplanma ve gösteri yapma özgürlüğü konusunda da yasakçı anlayış devam etmektedir. Hâlâ Cumartesi Anneleri'nin eylemine getirilen 10 kişiyle sınırlandırılmış katılım baskısı devam etmektedir. Barış Anneleri'nin barış talepli etkinlikleri şiddetle engellenmiş, gazeteciler tutuklanmakta ve yargılanmaktadır. Ağır hasta mahpuslar sağlık hakkına erişememekte ve hapishanelerde hayatlarını kaybetmektedirler. Kürtçe müzik dinledikleri ve halay çektikleri için onlarca kişi tutuklanmış durumdadır. Kürt sivil siyasetçiler ile Gezi Davası'nda yargılananlar hukuksuz bir şekilde hapishanede tutulmaktadır. Kürt meselesinin çözümünde temel bir aktör olduğu devleti yönetenlerce de ifade edilen Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve izolasyon hâlen devam etmektedir” dedi.
 
‘Güven artırıcı adımlar atılmalı’
 
Son olarak, barış ve çözüm tartışmalarını anlamlı ve önemli bulduklarının altını çizen Hüseyin, “Bu anlamlı söylemlerin demokratik kamuoyunda karşılık bulabilmesi için yukarıda saydığımız yasakçı anlayışın ve politikaların derhal terk edilmesi ve güven artırıcı adımların ivedilikle atılması gerekmektedir. Bir önceki çözüm sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açan durumlardan ders çıkarılarak, sivil toplum örgütleri, hak ve hukuk örgütleri ile emek ve meslek örgütlerinin sürece dair söz söyleme olanakları ve mekanizmaları acilen yaratılmalıdır” dedi.