Wan’dan seslendiler: Barışın anahtarı Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünde

  • 09:05 24 Ekim 2024
  • Güncel
 
Neslihan Kardaş-Öznur Değer 
 
WAN - Meclis’te Kürt sorununun muhatabı PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Meclis’e çağrılmasıyla başlayan tartışmalara dair konuşan Wanlılar, “Barışın anahtarı, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünde” dedi. 
 
Kürt sorununda dayatılan çözümsüzlük , devam eden savaşı körüklerken, toplumda yükselen barış talebi bir kez daha haykırılmaya başlandı. 13 Ekim’de “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında “Komploya Karşı Direniyoruz, Özgürlük İçin Amed’de Buluşuyoruz" şiarıyla Amed’de gerçekleşen “Özgürlük Mitingi”nde açığa çıkan ruh, çözümün ve barışın gerekliliğini bir kez daha ortaya koyarken, akabinde gelişen siyasi gelişmeler de toplumsal barışa olan ihtiyacı da gözler önüne seriyor.
 
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim’de Meclis’teki grup toplantısında “Abdullah Öcalan Meclis’e gelsin, konuşsun” söylemi üzerine yeniden “çözüme” dönük tartışmalar başladı. Toplumun Meclis’e kadar taşınan sesine kulak vermek zorunda kalan siyasetçilerin söylemini samimi bulmayıp barış için bir an önce somut adımlar atılmasını isteyen Kürtler, çözümün adresi olarak bir kez daha İmralı’yı işaret etti.
 
Gelişen siyasi atmosferde toplumun nasıl bir çözüm ve barışı talep ettiklerini sokağa sorduk. Wan’da mikrofon uzattığımız kadınlar, saldırıların bir an önce son bulup barışın gelmesi gerektiğinin altını çizerken, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın bir an önce özgürlüğe kavuşmasını belirtti.
 
Sokakta mikrofonumuza konuşan kadınlar ve verdikleri yanıtlar şu şekilde:
 
‘Kürtleri yok saymasınlar’
 
Hatice Erdoğmuş: “Birlik ve beraberlik olsun istiyoruz, tek isteğimiz odur. Hepimiz Müslümanız ve hepimiz iyi olup iyi geçinelim istiyoruz. Biz artık huzurlu bir yaşam istiyoruz. Ülkemiz artık açlıkla mücadele ediyor. Artık evimize bir şey alıp götüremiyoruz. Kürt, Türk artık eşit olsun. Bu nereye kadar böyle devam edecek? Savaş, hep böyle sürecek mi? Biz Kürt’üz ve bunu inkar edemeyiz. Kürtleri yok saymasınlar. Bizim de kendi dilimiz var. Biz de herkes gibi huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Artık ölümler olsun istemiyoruz. Kürt ve Türk olmaktan öte hepimiz bir can taşıyoruz. Hep bu sorunlarla mı yaşayacağız? Bizden olmayanları yok mu sayalım? Kürt, Türk, Laz, Çerkez hepimiz biriz.”
 
‘Önderimizin özgür olmasını istiyoruz’
 
Hediye Efe: “Barış, özgürlük istiyoruz. Biz savaş olmasın, barış ve özgürlük olsun diyoruz. Eğer iyi bir yol ise ve bir kandırma yoksa Meclis’te konuşulsun. Kürtler için barış hiçbir zaman sağlanmadı. Biz bunun sağlanmasını istiyoruz. Artık kan akmasın. İnşallah söyledikleri doğrudur. Çünkü biz özgür olmak, kendi dilimizde konuşmak istiyoruz. Önderimizin özgür olmasını istiyoruz. Her halkın devleti var, bizim de devletimiz olsun. Bizim ailemizde de birçok şehit var. Biz bu sebepten barış istiyoruz. Kimsenin ölmesini istemiyoruz. Bu akan kan artık dursun.”
 
Memihan Gökay: “Akan kan dursun, kardeşlik ve güzellik olsun istiyoruz.”
 
‘Herkes için güzel bir ortam oluşsun’
 
Jiyan: “Barış olursa hepimiz çok memnun oluruz. Bu ülkede barış olsun ve kimse ölmesin istiyoruz. Ülkede barış sağlansın ve herkes için güzel bir ortam oluşsun. Çocuklarımız ve onların geleceği için güzel bir ülke olsun istiyoruz.”
 
‘Abdullah Öcalan serbest bırakılmalı ki ülkede huzur sağlansın’
 
Saliha Yerli: “Biz Abdullah Öcalan’ın da Selahattin Demirtaş’ın da serbest bırakılmasını istiyoruz. Bizim için huzur olsun istiyoruz. Hepimiz biriz zaten. Umarım Türkiye’de de huzur ortamı sağlanır. Diğer ülkeler gibi birlik olsun istiyoruz. Bu savaşlar dursun. Abdullah Öcalan serbest bırakılmalı ki ülkede huzur sağlansın.”
 
Bu devletin bir planı da olabilir
 
Zeynep Akbulak: “Barış gelirse çok iyi olur ama bu devletin bir planı da olabilir.”
 
‘Savaş son bulsun’
 
İsmini vermek istemeyen bir kadın: “Bizim için Kürt, Türk ayrımı yok hepimiz aynı ülkede yaşıyoruz. Biz de barış talep ediyoruz. Biz barıştan yanayız. Savaşlarda hep masum insanlar arada kalıyor. Savaş son bulsun.”
 
‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sağlanırsa daha güzel bir barış olur’
 
Funda Tatlı: “Her iki tarafın da durmasını ve artık barışın olmasını istiyorum. Yaşanan olumsuz durumlar çocukların psikolojisine etki ediyor ve psikolojilerini bozuyor. Olan yine çocuklara oluyor. Barışın sağlanmasını çok isterim. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sağlanırsa daha güzel bir barış olur.”
 
‘Ayrım yapılmamalı’
 
Şevin: “Kürtler çok eziliyor bu sebepten barışın geleceğini de sanmıyorum ama olsa iyi olur. Başka ülkelerden gelen mülteciler ülkeye alınıyor ama Kürtleri sevmiyorlar. Bu çok yanlış bir düşünce. Cumhurbaşkanının bu durumu düşünmesi ve Kürtleri ezmemesi gerekiyor. Barış olsun diyoruz.”
 
Barışın sağlanması için ilk olarak ayrım yapılmamalı’
 
Şükran Çoban: “Barışın sağlanması için ilk olarak ayrım yapılmamalı. Kürt, Türk hep beraber bu ülkede yaşıyorsak hepimiz kardeşiz ve buna göre yaşamamız lazım. Irkçılık yapmamalıyız en önemlisi bu.”
 
‘Sokakta yürürken bile korkuyoruz’
 
Aleyna İkbal: “Şu an Türkiye ekonomisi çok kötü bir durumda. Wan’da iş bile bulunmuyor. Ülkede kadın ölümleri çok fazla. Kadın cinayetleri, tecavüzler, istismarlar çok fazla. Kanun buna el atmalı. Kadınların rahat yaşayacağı güzel bir barış istiyoruz biz. Biz artık sokakta yürürken bile korkuyoruz.”
 
‘Kürtler birlik olursa sorun çözülür’
 
Sinem Temel- Seher Temel: “Biz onurlu bir barış istiyoruz. Bu zulüm son bulsun. Bir çözüm bulunmalı. Hep böyle mi devam edecek? Kendi dilimizi konuşmak istiyoruz. Ne zamana kadar böyle ezileceğiz? Biz umutluyuz ve inanıyoruz barış bir gün gelecek. Kürtler birlik olursa sorun çözülür.”
 
‘Onurlu barış talep ediyoruz’
 
Amber Gülen: “Onurlu barış talep ediyoruz ve Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını istiyoruz. Kendi devletimizi kurmak istiyoruz. Bunu kim istemez ki?”
 
‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü hepimizin özgürlüğüdür’
 
Pakize Şavlık: “Herkesin eşit olmasını ve Kürt halkına hakkının verilmesini istiyoruz.  Onların dili nasıl serbest konuşuluyorsa bizim dilimiz de öyle serbest olsun. Biz de herkes gibi hakkımızı istiyoruz. Nasıl ki Türk halkı varsa Kürt halkı da öyle var ve biz de onlar gibi hakkımızı istiyoruz. Herkes özgür yaşasın. Zindanlarda birçok Kürt siyasetçi var onlar da serbest bırakılsın istiyoruz. Çocuklarımız serbest bırakılsın. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü hepimizin özgürlüğüdür. O özgür olursa Türkiye’de her şey çözülür. Bugüne kadar savaşarak güzel olan hiçbir şey elde edilmedi. Bundan sonra barış sağlanırsa her şey güzel olacaktır. Kürt halkı ile Türk halkı aynı değil mi? Hepimiz kardeşiz, ama aramızda bir düşmanlık var. Bu düşmanlık son bulsun. Kimse savaşı istemiyor ve herkes barış istiyor. Umarım iyi bir barış sağlanır ve artık anneler ağlamaz.”
 
‘Artık huzur olsun’
 
İsmini paylaşmayan bir kadın: “Huzur sağlansın ve artık ülke bir düzene girsin. Artık herkes bıkmış durumda. Artık kavga olmasın huzur olsun.”
 
‘Tek isteğimiz barış ve kardeşçe yaşamak’
 
Nazime Çıkar: “Dünyanın ne hale geldiğini hepimiz görüyoruz. Artık barış sağlansın ve barış içinde yaşayalım. Savaş son bulsun barış gelsin. Tek isteğimiz barış ve kardeşçe yaşamak. Savaşarak bir yere varılmaz.”