Berlin’de halk buluşması: İmralı’daki kilit kaldırılmalı

  • 20:11 20 Ekim 2024
  • Güncel
 
 
HABER MERKEZİ-  Berlin’de gerçekleştirilen halk buluşmasında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadele vurgusu yapılırken, “İmralı’daki kilit kaldırılmalı” mesajı verildi. 
 
Almanya’nın başkenti Berlin’de, Dest-Dan Kadın Meclisi ve Özgür Kurdistanlılar Meclisi’nin (NAV-Berlin) organizesiyle halk buluşması gerçekleştirildi. NAV-Berlin lokalinde düzenlenen buluşmada PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit, Kürdistan’da yaşanan olayların Avrupa’ya etkileri ve Orta Doğu’daki gelişmeler masaya yatırıldı.
 
Buluşmaya Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt,  siyasetçi Dr. İdris Baluken’in yanı sıra çok sayıda Kürdistanlı katıldı.
 
‘Kıyameti koparmalıyız’
 
İlk olarak KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt konuştu. Kürt halkının karşılaştığı baskı ve tecrit politikalarına dikkat çeken Zübeyde Zümrüt, şöyle dedi: “Kürtler, kendi topraklarında anadilleri ve özgür iradeleriyle yaşamak istiyor. Ancak bu talepler, sürekli katliam ve baskılarla bastırılmaya çalışıldı. Güney Kürdistan’da KDP’nin oynadığı rol, Kürtlerin özgürlük taleplerine ihanet niteliği taşımaktadır. Barzani ailesi, Türk devletiyle işbirliği yaparak bölgeyi adeta Türkiye’nin arka bahçesi haline getirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, bu ihanet çizgisinin bir parçasıdır. 44 aydır kendisinden haber alınamıyor. Türk devleti, bu tecridi Kürt halkının iradesini kırmak için bir tehdit unsuru olarak kullanıyor. Ancak Abdullah Öcalan, İmralı’da verdiği kesintisiz direnişle bu komploya yanıt veriyor.” Zübeyde, Kürt halkının bu baskılara boyun eğmeyeceğini ve mücadelelerinin devam edeceğini vurgulayarak, “Tecride karşı kıyameti koparmalıyız. Diasporadaki halkımızın da bu mücadelede daha fazla sorumluluk alması gerekiyor” diye konuştu.
 
‘İmralı’daki kilit kaldırılmalı’
 
Siyasetçi İdris Baluken ise, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve barış süreci konusunda mesajlar verdi. İdris, “Türkiye’nin neo-Osmanlıcı yayılmacı politikası iflas etti. Kürt halkının iradesini kırmaya çalışırken kendisi çökmüş, Kürt iradesi ise daha da güçlenmiştir” dedi. Abdullah Öcalan’ın İmralı’da ağır tecrit koşullarında tutulmasının barış süreci için büyük bir engel olduğuna işaret eden İdris, “Eğer gerçekten samimi bir barış isteniyorsa İmralı’daki kilit kaldırılmalıdır. Sayın Öcalan’ın fikirleri ve çözüm önerileri dinlenmelidir. Bugün IŞİD gibi tehditlere karşı dile getirdiği uyarılar, yıllar öncesine dayanıyor. Onun bu çözümlemeleri hayata geçirilirse barışa ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.
 
Birlik çağrısı
 
İdris, NAV-Berlin’e yönelik saldırıya da dikkat çekerek, Avrupa’daki Kürt halkına birlik çağrısında bulundu. “Etkinliklerimize daha yoğun katılım sağlamalıyız, alanlara sığmayıp taşmalıyız” diyen Baluken, 16 Kasım’da Köln’de yapılacak büyük özgürlük yürüyüşüne katılım çağrısında bulundu.
 
Halk buluşması, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve yapılan tartışmaların ardından sona erdi.