DFG’den gazetecilerin davasına katılım çağrısı

  • 13:18 20 Ekim 2024
  • Güncel
 
AMED – DFG, gazeteciler Dicle Müftüoğlu ve Abdurrahman Gök’ün görülecek duruşmalarına katılım çağrısında bulundu. 
 
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Abdurrahman Gök’ün 22 Ekim, DFG Eşbaşkanı ve MA editörü Dicle Müftüoğlu’nun ise 24 Ekim’de görülecek duruşmalarına katılım çağrısı yaptı. Yazılı yapılan açıklamada, Türkiye’de Kürt gazetecilere yönelik engelleme, baskı ve yargı kıskacının devam ettiği vurgulandı. 
 
‘Mesleki faaliyetler krimalize ediliyor’
 
Sokakta haber takibi sırasında şiddet uygulanan, engellenen gazetecilerin yargı kıskacıyla tümden susturulmaya çalışıldığı kaydedilen açıklamada, “Uzun yıllardır sahada çok önemli gündemleri takip eden ve Kemal Kurkut’un 2017 Diyarbakır Newrozu’nda polis kurşunuyla öldürülme anını fotoğraflamasıyla bir hakikati ortaya çıkartan Gazeteci Abdurrahman Gök, 22 Ekim’de bir kez daha hakim karşısına çıkacak. Gök, 20 yıldır birçok ilde ve DAİŞ’in saldırdığı Şengal ve Kobanê gibi kentlerdeki süreci takip etti, son olarak İran’daki ‘Jin jiyan azadî’  eylemleri sürecinde ülkede yaşananları haberleriyle dünyaya duyurdu. Kemal Kurkut’un öldürülme anına dair fotoğrafları nedeniyle iktidar tarafından hedef haline getirilen Abdurrahman, o tarihten bu yana birçok kez gözaltına alındı ve hakkında birçok soruşturma açıldı. Daha önce ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla hakkında açılan davada 1 yıl 6 ay ceza verilen Abdurrahman, 25 Nisan 2023’te Diyarbakır merkezli bir operasyonla gözaltına alınarak tutuklandı. Açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadeleri doğrultusunda hazırlanan iddianamede Abdurrahman'ın mesleki faaliyetleri kriminalize edilmeye çalışıldı. 7 ay boyunca hapsedilen Abdurrahman'ın Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamasına 22 Ekim’de devam edilecek” denildi. 
 
Dicle Müftüoğlu’nun karar duruşması 
 
DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun da 10 ay boyunca tutuklu kaldığı soruşturmaya dair açılan davanın karar duruşmasının 24 Ekim’de görüleceği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “29 Nisan 2023’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Dicle, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde tutuklanarak Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. ‘Örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüt kurmak ve yönetmek’ iddialarıyla yargılandığı davanın 3’üncü duruşmasında tahliye olan Dicle, Kobanê Davası’nın tanıklarından Kerem Gökalp ile gizli tanık ifadeleri nedeniyle 10 ay cezaevinde tutuldu. Gazetecilik faaliyetleri gerekçesiyle yargılanan Dicle'nin 13 Haziran’da görülen duruşmasında savcı ceza talep etti. 15 yıla kadar hapsi istenen Dicle'nin 24 Ekim’de Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görülecek. 
 
Abdurrahman Gök ve Dicle Müftüoğlu’nun davaları incelendiğinde Kürt kentlerinde yapılan hukuksuzlukları açığa çıkartan gazetecilerin nasıl hedef alındığı ve susturulmaya çalışıldığı görülecektir. Abdurrahman Gök ve Dicle Müftüoğlu yürüttükleri gazetecilik faaliyetleri ve basın özgürlüğü savunuculuğu nedeniyle cezalandırılmak isteniyor. Onlar şahsında basın özgürlüğü ve gazetecilik hedef alınıyor. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği olarak her iki meslektaşımızın gazeteciliğine tanığız. Tüm basın örgütleri, gazeteciler başta olmak üzere demokratik kamuoyunu bu iki davayı takip etme, yargılanmak istenen gazetecilikle dayanışma, yargı makamlarına ise mesleki faaliyetleri gerekçe yapılarak geri adım attırılmak istenen gazeteciler hakkındaki yargılamaları düşürme çağrısında bulunuyoruz.”