‘Hırsız kayyım’ sloganından kadınlara dava

  • 09:14 19 Ekim 2024
  • Güncel
 
COLEMÊRG - Colemêrg Belediyesi’ne 3 Haziran'da atanan kayyıma karşı başlatılan direnişte "hırsız kayyım" sloganı attıkları iddiasıyla haklarında dava açılan Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Viyan Tekçe ve Colemêrg İl Genel Meclisi üyesi Asiye Akgül “Kayyım rejimine ve halkın iradesini yok sayan zihniyete karşıyız. Demokratik hakkımızı her alanda kullanacağız” dedi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Colemêrg Belediyesi’ne 3 Haziran’da İçişleri Bakanlığı kararıyla kayyım atandı. Görevden uzaklaştırılan Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış ise hakkında 10 yıldır devam eden bir davada 19 yıl 6 ay hapis cezası verilerek tutuklandı. Günlerce süren kayyım direnişinde yer alan Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Viyan Tekçe ile  Colemêrg İl Genel Meclis üyesi Asiye Akgül hakkında, “hırsız kayyım” sloganı atması nedeniyle ‘Zincirleme Biçimde Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Alenen Hakaret’ iddiasıyla Hakkari Asliye Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı.
 
Kadınlar,  haklarında açılan davaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
“Hırsız kayyım” sloganı üzerinden açılan davanın normalleştirmeye dönük bir politika olduğunu dile getiren yerine kayyım atanan Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Viyan Tekçe, kadın düşmanı kayyım politikalarına karşı mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini söyledi. Viyan, “Kayyım olarak atanan şehrin valisi ‘hırsız kayyım’ kelimesi için bizden şikayetçi olup soruşturma açtılar. Hakkari Belediyesi’nde AKP’nin seçim çalışmaları için milyonlarca lira harcandığını belgeledik. Özellikle DEM Parti belediyelerine kayyım atamaları kadına karşı olan düşmanlığı da ortaya koymaktadır. Bunların geçmişteki örnekleri Şark Islahat Planı umumi müfettişlikler, OHAL valilikleriydi şimdiki adı ise kayyımdır” dedi.
 
‘Neden oradaydın?’
 
İktidarın yerel yönetimler yoluyla Kürt halkının dilini, kültürünü yok saymaya çalışıp, belediyeleri hedef alarak kayyım atadığını belirten Viyan, “Sonuçlar ne olursa olsun kayyım ve politikalarına karşı mücadelemiz devam edecektir. Bize soruşturma açılmış olmasının nedeni insanları korkutma çabalarıdır bunu bir tür sindirme politikası olarak görüyorlar. Ben bir seçilmiş belediye eşbaşkanı olarak elbette orada olacağım. İfadeye çağrıldığımda ‘neden oradaydın’ sorusuyla karşılaştım. Hakkari halkı iradesine kayyım atandığı için protesto hakkını kullanmak üzere sokaklardaydı, durum böyleyken elbette ki ben de orada olacağım. Bizler seçilmişler olarak hakkımızı demokratik meşru yollarla sonuna kadar savunacağız ve vazgeçmeyeceğiz” sözlerini kullandı.
 
‘Kayyım atamalarının esas hedeflerinden biri eşbaşkanlık sistemidir’
 
Türkiye'de demokrasinin yok sayıldığını, bunu darbe ile nitelendirdiklerini dile getiren Colemêrg İl Genel Meclis üyesi Asiye Akgül ise, “Halkın iradesine kayyım atanacaksa neden seçimler yapılıyor” diye sordu. Asiye, “Demokrasi ülkesi isek, ki öyle deniliyor, kayyım atayamazlar. Eşbaşkan görevden mi alındı, Türkiye batısı için ne uygulanıyorsa Kürdistan’da da aynı uygulama yapılsın. Meclis kendi arasında bir başkan belirler ama Türkiye'de maalesef özellikle Kürdistan’da ‘sen Kürt’sün, seni tanımıyorum’ diyor. Hani Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletiydi? Şu anki iktidar varlığını belediyelere kayyım atayarak sürdürmeye çalışıyor. Buna sessiz kalmak ülkenin geleceğine ipotek konulmasına yol vermektir. Bizler bu anlayışı reddediyoruz. Ve her türlü hukuksuzluğa karşı da dimdik duracağız. Çünkü kayyım atamalarının esas hedeflerinden biri eşbaşkanlık sistemidir” diye belirtti.
 
‘Halkın iradesini yok sayan zihniyete karşıyız’
 
Eşbaşkanlığın, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayanan ve yerel yönetimlerde kadınların etkin temsilini sağlayan bir yönetim modeli olduğunu söyleyen Asiye, “Kadınlar olarak eşit temsiliyetimizi  her alanda dile getireceğiz. Kayyım rejimine, halkın iradesini yok sayan zihniyete karşıyız. Biz seçilmiş ve irade sahibi olarak bunun karşısında durduk. Ama irademize sahip çıktığımız için bugüne kadar Türkiye Cumhuriyetinde hiç karşılaşmadığımız bir şeyle karşı karşıya geldik. Kayyım ibaresine ve kayyım yolsuzluklarına karşı ‘hırsız kayyım’ sloganı attığımız için Hakkari Valisi Ali Çelik hakkımızda dosya açmış bulunmakta. Bugün Türkiye'nin herhangi bir belediyesine kayyım atanırsa tavrımız yine aynı olacaktır. Çünkü biz kayyım rejimine karşıyız. Halkın iradesini yok sayan zihniyete karşıyız. Dem Parti’den bir seçilmiş olarak demokratik hakkımızı her alan da kullanacağız. Demokratik tepkimizi göstermekten geri durmayacağımızı belirteceğiz” sözlerine yer verdi.