CGT Sözcüsü: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için çalışacağız

  • 12:35 4 Ekim 2024
  • Güncel
 
 
HABER MERKEZİ - “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa  siyasi çözüm” kampanyası kapsamında, İspanya’nın en güçlü işçi sendika konfederasyonlarından CGT’nin düzenlediği panelde konuşan CGT sözcülerinden ve Sosyal Faaliyetler Sekreteri Carmen Arnaiz, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için çalışacaklarını kaydetti. 
 
“Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” kampanyası kapsamında,İspanya’nın en güçlü işçi sendika konfederasyonlarından CGT (Confderacion del Trabajo) tarafından “Kürt sorunu ve politik çözüm başlıklı” bir panel düzenlendi.  İspanya'nın başkenti Madrid’de bulunan CGT binasında yapılan panele Kongra-Star Avrupa Temsilcisi Ronash Shexo, panelist olarak katıldı. Sendikacıların ve üyelerinin yoğunlukta katıldığı etkinlikte, Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve kampanya afişleri asıldı.
 
'Demokratik Konfedaralizm' ilham kaynağı 
 
Panelin açılış konuşmasını yapan CGT Madrid Temsilcisi Cecu, Kurdistan’ın tarihsel ve siyasal yönünü anlattı. Abdullah Öcalan’ın bir İmralı Cezaevi'nde 25 yıldır tecrit altında tutulduğunu anlatan Cecu, küresel çapta yürütülen ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ kampanyası kapsamında toplantıyı organize ettiklerini ve sonuç elde edilmesinde herkesin katılımının önemine değindi. Cecu, "Biz Abdullah Öcalan’ın fikirlerini tartışma  ortamlarını oluşturarak yaymaya hazırız” derken, 'Demokratik Konfederalizm' perspektifinin halklara ilham olduğunun altını çizdi.  
 
Alternatif yaşam: Rojava 
 
Ardından Kongra-Star Avrupa Temsilcisi Ronash Shexo, 'Demokratik Ulus' paradigması çerçevesinde Rojava’daki kadın özgürlükçü, ekolojik, komünal ve eşitlikçi sistem ile bilgiler verdi. Rojava’da inşa edilen sistemin iktidar ve ulus devlet eleştirisi üzerinden geliştiğini kaydeden Ronash, devlet ve iktidarların demokratik değerleri alaşağı ettiğini ve buna karşı alternatif bir sistem inşa ettiklerini aktardı. Ulus-devletlerin merkezi ve hiyerarşik olarak örgütlendiğini fakat Rojava’da yaşamın 'Demokratik Ulus' paradigmasının komünler ve meclisler ile alttan üste doğru örgütlendiğine dikkat çekti. Ulus-devlet anlayışını reddettiklerini ve radikal demokrasiyi inşa ettiklerini belirten Ronash, ‘kadın devrimi’ olarak da nitelendirilen Rojava devriminin Abdullah Öcalan’ın 'Demokratik Konfederalizm' paradigmasının yaşama geçirilmesi ile gerçekleştiğini kaydetti.  
 
Kampanyayı sahiplenme çağrısı 
 
Rojava’da sosyal, siyasal ve kültürel alanlarda kadınların katılımı ile yapıların oluştuğunu anlatan Ronash, Kongra-Star’ın dünya kadınlarına ve halklarına örnek bir kadın örgütü olduğunu ifade etti. Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırılarını da aktaran Ronash, bu saldırıların Kürt halkına yönelik soykırım politikalarının bir parçası olduğuna dikkat çekti. Ronash, Türkiye’nin Rojava’ya dönük saldırılarının bir diğer nedeninin de kadın devrimi  olduğunu ekledi. Ronash, Kürt halkı ve Orta Doğu halklarının barış ve özgürlüğü açısından Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün elzem olduğunu vurgulayarak, eşitlik, özgürlük ve radikal demokrasiden yana olan dünyadaki tüm güçlerin ‘Abdullah Öcalan’a Özgürlük’ kampanyasını sahiplenmeye çağırdı.
 
‘Kürt halkının yanındayız’
 
Panelde söz alan Genel Sendikalar Konfederasyonu (CGT) sözcülerinden ve Sosyal Faaliyetler Sekreteri Carmen Arnaiz, kampanyanın başlangıcından bugüne dek Kürt halkının yanında olduklarını ve kampanyanın bir parçası olduklarını söyledi. Küresel kampanyanın önemine vurgu yapan Carmen, “CPT’ye mektup gönderdik. Yürüyüşlere katıldık. Hâlâ bugün kurumların hareket etmediğini görüyoruz. Biz hamlenin başarısı için ‘Daha neler yapabiliriz?’ sorusu üzerinden bir tartışma yürütüyoruz. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için ve siyasal bir çözüm için daha farklı olarak neler yapacağımızı tartışıyoruz.  Biz, Abdullah Öcalan’ın fikirlerini tartışma zeminlerini daha geniş ortamlara yaymanın önemine inanıyoruz. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, siyasal bir çözüm ve kampanyanın sonuç alıcı olması için çalışacağız" dedi.
 
Panelin ardından kampanyayı sahiplenmek amacıyla Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları taşındı.