Serra Bucak: Onurlu bir barışı sağlamak önemli

  • 13:13 23 Ekim 2024
  • Güncel
 
AMED - Amed Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı açılışında konuşan Eşbaşkan Serra Bucak, barışın olmadığı bir coğrafyada, belediyecilik hizmetlerinin her zaman eksik, yoksun, yetersiz olacağını belirterek, “Bölgeler arası işbirliğini geliştirmenin, dayanışma ağları kurmanın tam da yerinde ve zamanındayız” dedi. 
 
Amed Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı'nın (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Amed'de başladı. Wyndham Garden Otel’de "Yerel Diplomasi: Kentsel Geleceğin İnşası" temasıyla düzenlenen toplantıya, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ile ulusal ve uluslararası düzeyde 30’a yakın büyükşehir belediye başkanı, eşbaşkanlar ve yöneticiler katıldı.
 
Mehmet Duman: Yerel yönetimlerin güçlenmesi için çalışıyoruz
 
Toplantının açılışında konuşan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, UCLG-MEWA’nın 20. kuruluş yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek, 100 yılı aşan birikimin devamı olan teşkilatlarının 20 yıldır bölgede yerel yönetimlerin güçlenmesi ve yerel gündemlerin küresele taşınması konusunda kararlılıkla çalıştığını söyledi. Mehmet, “Hep birlikte daha güçlü ve sürdürülebilir şehirler oluşturma yolunda adımlar atacağımıza inanıyorum. Orta Doğu’nun zengin kültürü ve stratejik konumu her zaman önemini korumuştur. Ancak bölgemiz bugün çok ciddi bir kaosla karşı karşıyadır ve hem iç hem dış güçlerle mücadele etmektedir. Bu durum, yerel yönetimler başta olmak üzere bölgedeki tüm kurumları ve insanları derinden etkilemektedir. Yerel yönetimler olarak bizlere düşen görev, yaşanan zorluklar karşısında dayanışmayı artırmak ve eşitliği, barışı, adaleti önceleyen bir yönetim anlayışıyla hareket etmektir” dedi.
 
‘Ev sahipliği yapıyor olmanın gururunu yaşıyoruz’
 
Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak ise, UCLG-MEWA’nın Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı'na ev sahipliği yapıyor olmanın gururunu ve heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, “Kentimiz, binlerce yıllık zengin ve kadim tarihinde olduğu gibi bugün de farklı kültürleri, dilleri, inançları ve kimlikleri bir araya getiriyor, verimli bir kesişim noktası olmaya devam ediyor” diye belirtti.
 
‘Olumlu sonuçlar elde edeceğiz’
 
İki gün sürecek toplantılar boyunca kentlerin gündeminde olan ve yerel yönetimlerin temel sorumluluk alanlarını kapsayan önemli başlıkları tartışacaklarını dile getiren Serra, “Çok değerli belediye başkanlarımız, eş başkanlarımız, uzmanlar ve akademisyenler bizimle olacak. Bu tartışmalardan en yüksek seviyede faydalanacağımızdan ve kentlerimiz için olumlu sonuçlar elde edeceğimizden hiç kuşkum yok. Ancak eksik olmanın burukluğuyla bir araya geldik. Dilerdik ki Orta Doğu ve Batı Asya’nın tüm bileşen belediye başkanları ve yöneticileriyle bir araya gelebilelim. Bugün burada bizimle olması gereken UCLG-MEWA’nın değerli başkanı Tayseer Abu Sneineh ve üye belediye başkanları, yerel yönetim temsilcileri, kendi ülkelerindeki ve bölgelerindeki savaş, soykırım ve işgal politikaları nedeniyle toplantıya fiziken katılamadılar”dedi. 
 
‘Hareket özgürlüğüm kısıtlandı’
 
“Bugün aramızda bulunan belediye başkanları nezdinde, Orta Doğu’da savaşın, sömürünün ve tecridin kıskacına alınmış, ancak her şeye rağmen sesini dünyaya duyurmaya devam eden halklarla dayanışma duygularımızı buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum” diyen Serra, “Bir gün bu salonları eksiksiz dolduracağımıza olan inancımız tam. Bu inancın, salondaki tüm bileşenler tarafından da paylaşıldığına hiç şüphemiz yok. Hareket özgürlüğü merkezi hükümet tarafından kısıtlanmış onlarca belediye eşbaşkanından biri olarak konuşuyorum: Orta Doğu ve Kürt coğrafyası başta olmak üzere, savaşın, çatışmanın, sömürünün, kutuplaşmanın ve kadın düşmanlığının adeta bir özel savaş politikası olarak bizlere dayatıldığı bu çağda, en acil şekilde yerelden başlayarak diplomasi kanallarını inşa etmeli, kentler ve bölgeler arası işbirliğini geliştirmeliyiz. Ancak, yurtdışındaki mekanizmalarla dayanışma köprüleri kurmamızın önüne sürekli engeller konulmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
‘Engeller bizleri ortak deneyimlerde birleştiriyor’
 
Ortak deneyimlerin önemine dikkat çeken Serra, konuşmasına şöyle devam etti: “Farklı coğrafyalarda yaşıyor ve farklı diller konuşuyor olsak da, karşılaştığımız engeller bizi ortak deneyimlerde birleştiriyor; bu sistematik savaşın, sömürünün ve tecrit ederek yönetmenin nasıl ortak bir aklın ürünü olduğunu ortaya koyuyor. Tecrit eden, ayrıştıran ve yerel yönetimleri merkeze bağımlı kılan bu anlayış ortaksa, buna karşı gelişen dayanışma, katılımcılık ve yönetişim ilkeleri, en önemlisi de toplumsal barıştaki ısrarımız da ortak olmalı. Bu kararlılıkla uyumlu yaşam modelleri geliştirmeliyiz. Bu bağlamda, yerelde gelişen diplomasinin, kentler ve bölgeler arasındaki işbirliğini artırmanın, sürekli ve onurlu bir barışı sağlama yolunda büyük bir önem taşıdığını bir kez daha vurgulamak isterim. Yerel düzeyde açılan diyalog kanalları, halkların sesini küresel alana taşıyabilir ve bölgesel ile uluslararası düzeyde barışçıl çözümler üretilmesinin önünü açabilir.”
 
‘Yerel yönetimler işlevsiz kılınmaya çalışılıyor’
 
Yerel yönetimlerde karşılaştıkları engelleri anlatan Serra, “Yerel yönetimlerin demokratik, eşit ve özgürlükçü bir yaşam kurgusu oluşturma potansiyeline karşın, bugün özellikle Türkiye’de belediye eş başkanları olarak karşı karşıya olduğumuz tablo, yerel yönetimleri işlevsiz kılmaya, yetkilerini daraltmaya ve mali özerkliklerini tamamen devre dışı bırakmaya yönelik bir yaklaşımın hüküm sürdüğüdür. Belediyeleri iş yapamaz hale getirme çabalarının yanı sıra, toplum da kutuplaştırıcı bir siyasetin etkisi altında bırakılmaktadır. Nitekim bizler, her gün bunun sonuçlarını kentlerimizde gözlemlemekteyiz. Kadınlar erkekler tarafından öldürülüyor, çocuklar kayboluyor ya da öldürülüyor. Kent merkezleri, yoksulluğun en ağır hallerine tanık oluyor; genç işsizliği ise hiç olmadığı kadar yüksek. Gençler ve kadınlar, geleceksizlik ve umutsuzlukla karşı karşıya” şeklinde konuştu.
 
‘Barışın sesini yükseltmek zorundayız’
 
Toplumsal çürümenin bu denli derinleştiği bir dönemde, yerel yönetimler olarak ağır ve tarihsel sorumluluklarını layıkıyla üstlenmek için seçildiklerini söyleyen Serra, “Birbiriyle iç içe geçmiş bütün bu sorun alanlarının bağlantısını doğru kurmalı ve en önemlisi de hepimizin en acil ihtiyacı olan 'barışın' sesini yükseltmeliyiz. Çünkü barışın tesis edilmediği bir coğrafyada, yerel demokrasi de içi boş bir kavrama dönüşmeye mahkumdur. Barışın olmadığı bir ortamda, belediyecilik hizmetleri her zaman eksik, yetersiz ve etkisiz kalacaktır. Bu nedenle, farklı kültürel arka planlarımız, dillerimiz ve inançlarımız olmasına rağmen, kent diplomasisini geliştirmek, bölgeler arası işbirliğini artırmak ve dayanışma ağları kurmak için doğru zamanda ve doğru yerdeyiz” ifadelerini kullandı. 
 
‘Hafızanın ve sevginin kenti Amed’e hoş geldiniz’
 
Bu süreçte aktif bir rol üstlenmeye ve üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduklarını kaydeden Serra, “Sözlerimi sonlandırırken, ortak çalışmamıza olanak sağladığı için UCLG-MEWA Başkanına, Genel Sekreterine ve UCLG-MEWA çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Bu toplantıda emeği geçen tüm arkadaşlarımızın çabalarına sağlık, tüm konuklarımıza bir kez daha kentimize, hafızanın ve sevginin kenti Amed’e hoş geldiniz diyorum. Burada iki gün boyunca yapacağımız tartışmaların, yönetimsel anlamda verimliliğe katkı sağlamasını diliyorum” diye belirtti. 
 
Toplantının açılışında ayrıca UCLG-MEWA (Türkiye) Eş Başkanı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç, UCLG-MEWA (Filistin) ve El Halil Belediye Başkanı Tayseer Abu Sneineh, UCLG (İspanya) Genel Sekreteri Emilia Saiz, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve 2023-2024 UCLG Dönem Başkanı Uğur İbrahim Altay, Lahey Belediyesi Başkanı ve UCLG (Hollanda) Başkanı Jan Van Zanen birer konuşma yaptı.  
 
Dura Belediyesi'nden eşbaşkanlara plaket
 
Açılış konuşmalarının ardından Filistin'in Dura Belediyesi heyeti, Serra ve Doğan'a plaket takdim etti.
 
İki gün boyunca oturumlar düzenlenecek
 
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından iki gün boyunca UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Toplantısı ile “UCLG-MEWA Kent Diplomasisi ve Yerel Yönetişim Komitesi: Şehirler Arası İş Birliği”, “Üst Düzey Diyalog: Küresel Gündemlerin Sosyal Etkisi”, “Gönüllü Yerel Değerlendirme (VLR): Küresel Gündemlerin Değerlendirilmesi”, “UCLG-MEWA Akıllı Şehirler ve Kentsel Mobilite Komitesi: MEWA Bölgesinde Kentsel Ulaşım”, “UCLG-MEWA Akıllı Şehirler ve Kentsel Mobilite Komitesi: Kentlerde Dirençlilik ve Akıllı Çözümler” başlıklı oturumlarla devam edecek.