‘Sağlıkta ticaret ölüm demektir’

  • 14:00 21 Ekim 2024
  • Güncel
 
 
İSTANBUL – Sağlık emekçileri, bebek ölümleri ve sağlık sistemindeki çetelere karşı hastanelerin kamulaştırılmasını talep etti.
 
İstanbul Tabip Odası (İTO), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) İstanbul Şubeler Platformu ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV-SAĞLIK-İŞ), İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde "Yeni Doğan" çetesi ve hastanelerdeki bebek ölümleriyle ilgili "Sağlıkta ticaret ölüm demektir. Kapatılan hastaneler kamulaştırılsın" şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı Fikret Bulut okudu.
 
‘Sağlık Dönüşüm Programı’nın Sonucu
 
Fikret Bulut, uygulanan yanlış sağlık politikalarının yarattığı boşluktan kâr odaklı çetelerin faydalanarak bebekleri katlettiğini ifade etti. Fikret, şu soruları sordu: “Bu kirli ilişkiler ve bağlantılar, 10 bebeğin ölümüne neden olmadan önce neden tespit edilemedi? Denetimler neden yapılmadı, yapıldıysa neden fark edilmedi? Fark edildiyse neden gereği yapılmadı? Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, olay kamuoyuna yansıdıktan sonra yaptığı açıklamalarda, sanki 20 yılı aşkın süredir sağlık sisteminin piyasalaştırılmasında payı yokmuş gibi özel hastaneleri eleştiren bir tavır sergilemiştir. Ancak bu, Sağlık Bakanı'nı sorumluluktan kurtarmaz. Bu ülkenin sağlıktan sorumlu en üst makamında oturan kişi olarak, bu skandalda doğrudan sorumluluğu vardır. Bu sorumluluktan kaçamazsınız. Sağlık kuruluşları ve çalışanlardan kaynaklanan yaşam hakkına yönelik tehditler asla kabul edilemez. Bakanlığı uyarıyoruz: Gözünü kâr hırsı bürümüş, etik değerlerini kaybetmiş bir grubun, insanların yaşamına kastetmesi, 20 yıldan fazla bir süredir sürdürülen ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın doğrudan sonucudur."
 
 ‘Sağlıkta ticaret ölüm demektir’
 
Fikret, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: “Halkımız şunu iyi bilmeli: Sağlık sisteminde tüm piyasalaşmaya rağmen, halkın sağlık hakkı için mücadele eden, türlü tehdit ve zorluklara rağmen iyi hekimlik değerlerinden vazgeçmeyen, doğumdan ölüme kadar yaşatmanın sorumluluğuna ve yemine sadık kalan sağlık emekçileri vardır. Bu emekçiler, sağlık hizmetlerinin her aşamasında aynı sorumlulukla çalışmaya devam etmektedir. Bu yozlaşmış, etik değerlerini kaybetmiş kişilerden sayıca çok daha fazladır. Organize kötülüğe karşı organize iyilik ve nitelikli sağlık hizmeti vermek için mücadele eden sağlık emekçileri, sağlık sisteminin güvencesi olmaya devam edecektir. SGK, tüm özel hastanelerle olan anlaşmalarını iptal etmeli ve özel hastanelerden bu tarz hizmet alımı durdurulmalıdır. Kapatılan hastaneler kamulaştırılsın. Çeteler ve bunlara göz yumanlar en ağır şekilde cezalandırılsın. Sağlıkta ticaret ölüm demektir.”