'Basın özgürlüğü tehdit altında'

  • 15:39 5 Ekim 2024
  • Güncel
AMED - İzmir'de gözaltına alınan ve ev hapsi cezası verilen gazeteciler hakkında 8 ay geçmesine rağmen iddianame hazırlanmadı. MKG, bu durumu basın özgürlüğüne vurulan bir darbe olarak nitelendirdi.
 
İzmir'de 13 Şubat 2024 tarihinde düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınan, aralarında JINNEWS muhabiri Melike Aydın, gazeteci Funda Akbulut ile Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga  Güney'in de bulunduğu altı kişi hakkında hukuki belirsizlik sürüyor. Dört gün boyunca gözaltında tutulmalarının ardından mahkemeye çıkarılan gazetecilerden Melike Aydın, Delal Akyüz, Tolga Güney ve Funda Akbulut hakkında ev hapsi kararı verilmiş, MA muhabiri Semra Turan ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. 
 
Ev hapsi kararının üzerinden sekiz ay geçmesine rağmen, gazeteciler hakkında hala bir iddianame hazırlanmamış durumda. 
 
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), gazetecilerin, hem özgürlüklerinden mahrum bırakılmalarına hem de mesleklerini yapmalarının engellenmesine dikkat çekerek, yazılı bir açıklama yayınladı. 
 
‘Mesleklerini icra edemiyorlar’
 
Gazetecilere yönelik baskıların “hukuksuzluk” olarak değerlendirildiği açıklamada, "Alınan kararlar kadar kararsızlıklar da basın özgürlüğüne vurulan bir darbedir. Meslektaşlarımız, hem özgürlüklerinden yoksun bırakılmakta hem de mesleklerini icra edememektedirler” denildi. 
 
‘Bu uygulamalar basın özgürlüğüne yönelik tehdit’
 
Gazetecilere yönelik baskıcı politikaların kabul edilemez olduğunun vurgulandığı açıklamada, aynı zamanda bu uygulamaların basın özgürlüğüne yönelik tehdit anlamına geldiği ifade edildi. 
 
Halkın haber alma hakkına dikkat çekildi 
 
Ayrıca açıklamada, bu tür uygulamaların sadece gazetecilerin haklarını değil, halkın haber alma hakkını da ihlal ettiğinin altı çizildi. Açıklamada son olarak, tüm gazetecilerin özgürlüğüne kavuşması ve basına yönelik baskıların sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı.