İzmir’de Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği açıldı

  • 16:34 5 Ekim 2024
  • Kültür Sanat
 
İZMİR - Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, İzmir’de açılışını gerçekleştirdi. Açılışta anadilin önemine dikkat çekilerek, özellikle çocukların ve gençlerin kurslara gelmesi için çağrı yapıldı.
 
Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, İzmir’de açılışını gerçekleştirdi. Konak’ta bulunan dernek binasında yapılan açılışa, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, DEM Parti İzmir il ve ilçe örgütleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Temsilciliği, Tevgera Jinen Azad (TJA), Barış Anneleri, Demokratik Alevi Derneği (DAD) İzmir Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Jinart Huner’in yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.
 
‘Halkımız derneğimize sahip çıkmalı’
 
Burada konuşan Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği İzmir Eşbaşkanı Ramazan Kaygısız, halkın derneğe sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, derneğe birçok öğrencinin başvuracağını umduklarını belirtti. Ramazan, “Dil, halkların tarihinde çok önemli bir yere sahip. Bizler Kürdüz, dilimiz Kürtçe. Kendimize Kürt diyorsak, dilimiz de Kürtçe’dir. Çok önemli bir süreçten geçiyoruz, halkımız dilini konuşamıyor. Çocuklarımız, gençlerimiz dilini öğrenmeden büyüyor. Biz çocuklarımızın, gençlerimizin kendi anadilini öğrenmelerini istiyoruz. Derneğimizin açılışını yapmamız ve halkımızın bize destek vermesi bizi çok mutlu etti. Hepimize başarılar diliyorum” dedi.
 
‘Sömürgeciler tarihin çöplüğüne gidecekler’
 
Daha sonra söz alan DEM Parti İzmir milletvekili Burcugül Çubuk, açılışa katılanları Kürtçe selamlayarak anadilin önemine dikkat çekti. Burcugül, “Bugün Avesta'nın açılışının bir önemi var. Bu açılışı kutluyoruz ama öneminden de bahsetmek istiyorum. Düşünün ki halay çekmek suç oldu ve insanlar tutuklandı. Kürtçe müzik yapanlar katledildi hapsedildi. Bir dilde sanat üretmenin suç olduğu ülke sömürgecidir. Kürt halkına düşmanlık ederek var olmaya çalışıyorlar. Elbette ki sömürgeciler tarihin çöplüğüne gidecekler. Yeni yaşamı örgütleyip direnenler geleceğe kalacaklar. Hepinizi selamlıyorum” diye belirtti.
 
‘Dilimiz asimilasyonun pençesinde’
 
Ardından Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği İzmir Eşbaşkanı Kürdiye Sağnıç Irgat söz aldı. Kürdiye, dilin bir halkın varlığı olduğunu dile getirerek, her halkın kendi diliyle tanındığını söyledi. Kürdiye, her ailede anne ve babanın bir eğitmen olması gerektiğini vurgulayarak, “Böyle olmazsa sadece kurslarda görünen dersler yeterli olmaz. Bu yüzden her Kürt bunun sorumluluğunu almalı. Dilimiz asimilasyonun pençesinde, halkımız da otoasimlasyonla varlığını kaybediyor. Bu nedenle anne ve babalar bunun üzerine düşmeli. Dikkat etmeleri lazım, dilimiz kaybolursa her ne kadar kendimize Kürdüz desek bile bize diliniz nerede diye sorarlar. Umuyorum ki başta anne ve babalar çocuklarıyla anadillerinde konuşur ve bizler de başarıya ulaşırız” şeklinde konuştu.
 
‘Çocuklarımız bu dil uğruna mücadele etti’
 
Son olarak konuşan Barış Annesi Medine Kaymaz da, verilen mücadelenin Kürtçe için olduğuna dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi: “Devlet bu politikalarından vazgeçsin. Biz Türkçe’ye karşı değiliz ama Kürdüz. Çocuklarımızla, ailemizle kendi dilimizde konuşmak istiyoruz. Kürtçe’nin üzerinde büyük biz baskı ve zulüm var. Çocuklarımız bu dil uğruna mücadele etti, cezaevlerine girdi. Herkesin Kürtlüğüne sahip çıkması ve kendi anadilinde konuşması gerekiyor.”
 
Konuşmaların ardından dernek açılışı gerçekleşti. 
 
Açılış sloganlarla sona erdi.