Ölü doğan bebekten sorumlu tutulan çocuk tahliye edildi

  • 10:55 5 Ekim 2024
  • Hukuk
Öznur Değer 
 
MÊRDÎN - Tecavüze uğramasının ardından oluşan gebelik sonucunda doğum esnasında bebeğin ölü doğmasından sorumlu tutularak, “kasten öldürme” iddiasıyla tutuklanan çocuk hakkında, bebeğin ölü doğduğunun ATK raporuyla kesinleşmesi üzerine takipsizlik kararı verildi. Çocuk serbest bırakıldı. 
 
Ajansımızın 21 Ağustos’ta açığa çıkardığı habere göre, Mêrdîn’de bir çocuk 2023 yılının Mart ayında akrabası olan N.Ç. tarafından tecavüze uğradı. Tecavüz sonrasında gebe kalan çocuk,  bebeğin ölü doğmasından sorumlu tutularak “kasten öldürme” iddiasıyla 16 Ocak’ta tutuklanarak Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Tutuklanmasının ardından 14 Mart’ta Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazdığı dilekçe ile doğurduğu bebeğin babası olan N.Ç. dışında M.Ç. ve M.S.Ö.’nün de tecavüzüne uğradığını ifade ederek soruşturma başlatılmasını talep etti. Ancak savcılık “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçunu oluşturmak için “yeterli delilin olmadığını” öne sürerek tecavüz failleri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.
 
ATK raporunun ardından çocuk serbest bırakıldı
 
Failler hakkında takipsizlik kararı verilirken, tecavüze uğrayan çocuk ise aylarca cezaevinde kaldı. Dosyada, bebeğin ölü doğup doğmadığına dair ATK raporu bekleniyordu. Beklenen ATK raporunda bebeğin ölü doğduğunun anlaşılması üzerine, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “kasten öldürme” iddiasıyla çocuk hakkında “kovuşturmaya yer olmadığına” dair karar vermesi ile çocuk 8 ay sonra 3 Eylül’de Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.
 
ATK raporu: Bebek ölü doğdu
 
Adli Tıp Kurumu 1’inci İhtisas Kurulu'nun 5 Ağustos tarihli raporu şu şekilde: “İsimsiz bebeğin tam ve sağ doğumunun gerçekleşip gerçekleşmediği ve kesin ölüm sebebi hakkında düzenlenmiş adli belgelerde ve otopsi raporunda bulunan veriler değerlendirildiğinde, otopsisinde dış muayenede travmatik lezyon tarif edilmediği, iç muayenede kafatasında kırık, kafa içi kanama, beyin kanaması, beyin doku harabiyeti, iç organ ve büyük damar yaralanması tarif edilmediği dikkate alındığında, bebeğin travmatik tesirle öldüğünün tıbbi delilleri bulunmadığı, otopsi sırasında alınan doku örneklerinin Kimya İhtisas Dairesince yapılan incelemesinde aranan toksik maddelerin bulunmadığı dikkate alındığında; bebeğin zehirlenerek öldüğünün tıbbi delilleri bulunmadığı, adli dosyada kayıtlı bilgilerde, … bebeğin görülmesi üzerine 112 acil servis ekiplerine haber verildiği, 112 acil servis ekipleri tarafından yapılan muayenesinde bebeğin ölü olduğunun kayıtlı olduğu, otopsisinde ölümüne neden olabilecek travmatik değişim ve toksik madde bulunmadığı, sağ akciğerin yüzeyi koyu mor homojen renkli olduğu ve göğüs kafesini tam doldurmadığı, sol akciğer açık pembe ve koyu alanların olduğu heterojen görünümde olduğu, göğüs boşluğunu tam doldurduğu, her iki akciğere yüzdürme testi yapıldığı, her iki akciğerin batmadan yüzdüğü ve her lob için tekrarlanan testin her aşamasında organ parçalarının yüzdüğü, diğer iç organlarda tespit edilen makroskopik bulgular ile iç organların histopatolojik tetkikinden elde edilen bulgular ve ölümün meydana geliş şekli birlikte değerlendirildiğinde; miadında rahim içi gelişim gösteren bebeğin ölü olarak doğmuş olduğu oy birliği ile mütalaa olunur."
 
Takipsizlik kararı verildi
 
ATK raporunun ardından 11 Eylül’de Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, “… bebeğin ölü olarak doğmuş olduğunun belirtilmesi karşısında sağ doğumdan bahsedilememesi sebebiyle atılı kasten öldürme suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı; çocuk düşürme suçu yönünden yapılan değerlendirmede ise suça sürüklenen çocuğun miadında rahim içi gelişim gösteren bebeğin ölümüne neden olacak herhangi bir eylemde bulunduğuna ve/veya ölümün gerçekleşmesinde kusuru olduğuna dair somut bir delilin/tespitin de bulunmadığı, bu haliyle atılı suçtan kovuşturmaya geçmek için yeterli şüpheyi oluşturacak delilin bulunmadığı anlaşılmakla, soruşturmaya konu iddia hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına” karar verildi.
 
Kararın ardından çocuk hakkında “kasten öldürme” suçundan açılan dosya kapanmış oldu.