Barış Anneleri, duruşmaya 9 gün kala başka cezaevine sevk edildi

  • 18:50 16 Ekim 2024
  • Güncel
ÊLIH -  Bilêxşe köyünde operasyon sonrası tutuklanan üç Barış Annesi halkında iddianame hazırlanırken, anneler duruşmaya 9 gün kala başka cezaevine sevk edildi. 
 
Êlîh’in Kercews (Gerçüş) ilçesine bağlı Bilêxşê köyünde 22 Haziran'da başlatılan askeri operasyonla köye giriş çıkışlar yasaklandı, abluka 6 Temmuz'a kadar sürdü. Operasyonun ardından yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 11 kişi serbest bırakıldı ancak Batman Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı itiraz üzerine Barış Anneleri Emine Kaya (54), Nezete Bölek(58) ve Sare Kaya’nın (59) da aralarında olduğu dokuz kişi tutuklandı.
 
Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan anneler hakkında iddianame hazırlandı. “Örgüte yardım” suçlamasının yapıldığı iddianame, Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşma 24 Ekim’de görülecek. Mezopotamya Ajansı’nda (MA) çıkan habere göre duruşma öncesi üç annenin de Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiği bilgisine ulaşıldı. 
 
‘Düşman hukuku’
 
Yapılan sevklere dair annelerin ailesi ve avukatlarına bilgi verilmedi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Êlîh Milletvekili Zeynep Oduncu, durumu “Düşman hukuku” olarak niteledi. 
 
‘Tekrar tekrar cezalandırmadır’
 
Annelerin hastalıklarına rağmen arka arkaya hak ihlallerine maruz kaldığını dile getiren Zeynep, “Çıplak arama gibi insan onurunu ayaklar altına alan uygulamaların yanı sıra, şimdi de cezaevinde yaşadıkları adaletsizliklere bir yenisi daha eklendi. Üç annemiz, sağlık sorunları ve yaşları nedeniyle yaşadıkları zorluklara rağmen, ailelerinden habersiz bir şekilde Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nden Erzincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Bu uygulama, sadece tutsakları değil, ailelerini de hedef alarak onları da cezalandırma yöntemine dönüşmüştür. Aylardır haksız yere tutuklu bulunan bu anneler, duruşmalarına sadece 9 gün kala, dün gece yarısı bir sürgünle karşılaştı. Anneler tekrar tekrar cezalandırılmaktadır. Üstelik sürgün gerekçesini öğrenmek için cezaevine giden avukatlar, cezaevi idaresinin ayrımcı tutumu karşısında yetkililerle görüşememiş ve sürgün gerekçesini öğrenememiştir” diye kaydetti. 
 
Zeynep, “Aylardır süregelen hukuksuzluğa derhal son verilmesi ve ilerleyen yaşları ile kronik rahatsızlıkları bulunan annelerin daha fazla hak ihlali ile karşılaşmamaları için tahliye edilmeleri çağrımı yinelemek istiyorum. Bu sesin duyulması, adaletin yerini bulması için bir zorunluluktur” dedi.