‘Rojin’in neden bulunamadığı’ Meclis gündeminde

  • 15:58 14 Ekim 2024
  • Siyaset
 
ANKARA - Rojin Kabaiş’in bulunamamasını Meclis gündemine taşıyan DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan, “Rojin aradan geçen bunca zaman içerisinde neden hala bulunmamıştır?” diye sordu. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan Milletvekili Pervin Buldan, 27 Eylül’de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in kaybolmasını Meclis gündemine taşıdğı. Pervin, konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması için Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.  
 
Açıklamaya muhtaç bir konu 
 
Rojin’in kaybolduğu konumu görüntüleyen noktaya kamera konumlandırılmadığı belirtilen önergede, aradan haftalar geçmesine rağmen Rojin’in akıbetine ilişkin hala bir bilgiye ulaşılmadığı kaydedildi. Önergede, “5 Ocak 2020 tarihinde yine benzer şekilde Gülistan Doku şüpheli bir biçimde kaybedilmişti. Ailesinin ve komu oyunun ısrarlı takibine rağmen Gülistan Doku hala bulunmamıştır. Üst düzey güvenlik tedbirleri ile yönetilen bir bölgede kadınların şüpheli bir şekilde kaybolması anlaşılır ve de kabul edilebilir bir durum değildir. Türkiye de her yıl milyarlarca lira kaynak ayrılan güvenlik harcamalarının ve güvenlik politikalarının kadınları neden korumadığı açıklanmaya muhtaç bir konudur” denildi.  
 
Bakanın yanıtlaması istemiyle şu sorular yöneltildi: 
 
“*Rojin Kabaiş’in akıbeti ile ilgili olarak bakanlığınız hangi çalışmaları yürütmüş ve şu ana kadar hangi sonuçlara ulaşmıştır? Rojin aradan geçen bunca zaman içerisinde neden hala bulunmamıştır?
 
*Güvenlik tedbirleri kapsamında Rojin’in kaldığı yurt ve kayıtlı bulunduğu üniversite yönetimi hangi ihmallerde bulunmuşlardır? Bu ihmallerin sebepleri nelerdir? Bu ihmallerle ilgili soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütülmüş ise hangi sonuçlara ulaşılmıştır? İhmallerde sorumluluğu bulunanlar hakkında gerekli yasal işlemler uygulanmış mıdır? Uygulanmış ise bu işlemler nelerdir?
 
*Üniversite kampüsünde bir kadın öğrencinin kaybolması mümkün müdür? Mümkün ise bu durum hangi güvenlik zafiyetlerinden kaynaklanmaktadır?
 
*Aradan geçen yıllar içerisinde Gülistan Doku’nun kaybedilme sürecinde şüpheli birçok veri elde edilmesine ve kamera kayıtlarına rağmen Gülistan Doku’nun akıbetine dair bakanlığınız neden bir sonuca ulaşmamıştır? Gülistan Doku’nun kaybı ile ilgili olarak bakanlığınız hali hazırda herhangi bir çalışma yürütmekte midir? Yürütmekte ise bu çalışmalar hangi aşamadadır? 
*Gülistan Doku neden hala bir kayıptır?
 
*2002 yılından bu yana kaç kadın kaybolmuştur? Kayıp kadınların sayısının 2002 yılından günümüze kadar yıllara göre dağılımı nasıldır? 
 
*Hakkında kayıp başvurusu yapılan kaç kadının akıbetine bakanlığınızın çalışmaları sonucu ulaşılmıştır? Kayıp kadınların kaçı sağ olarak bulunmuştur?”