Dilîşan İbiş’in ardından 7 yıl

  • 09:06 12 Ekim 2024
  • Güncel
 
Mîdye Miqted
 
HELEB - Gazeteci Dilîşan İbiş’in katledilmesinin 7’nci yılında onu anlatan arkadaşı Kobanê FM Radyosu çalışanı Şîlan Mihemed, onların kalemlerini, kameralarını yerde bırakmayacaklarını ve hakikati takip etmeye devam edeceklerini söyledi. 
 
Hawar Haber Ajansı (ANHA) muhabiri gazeteci  Dilîşan İbiş, 12 Ekim 2017'de DAİŞ’e karşı başlatılan Cizîr Fırtınası harekâtını takip ederken Haseke-Derezor arasındaki Xerafî yolunda arkadaşları Rizgar Deniz, Hogir Muhammed ve bir grup siville birlikte, bombalı araç ile hedef alındı. Saldırı sonucu gazeteciler Dilîşan İbiş, Hogir Mihemed ve 14 kişi katledildi. Ayrıca gazeteci Rızgar Deniz de ağır yaralanarak iki ay sonra hayatını kaybetti.
 
Kobanê'ye dönüş kararı...
 
Aslen Kobanê'nin doğusundaki Helince köyünden olan Dilîşan İbiş, 26 Eylül 1992'de dünyaya geldi. Dilîşan, öğrenmeye ve bilime olan aşkı nedeniyle ilk öğrenimini Kobanê'deki Muhaddath okulunda, ortaokulu Xensa okulunda, liseyi ise Shreha okulunda okudu. Dilîşan, üniversite sürecine girince işletme bölümünü seçer ve 2011 yılında eğitimini tamamlamak üzere Halep şehrine gider. Bu arada Suriye'de başlayan çatışmalar, ülkenin her yanına yayılır. Kürt halkı da bu süreçte Rojava devriminin başlaması için hazırlıklara başlar. Dilîşan, çocukluğundan beri kimliğinin, kültürünün ve tarihinin bilincinde olduğundan bu durumdan oldukça etkilenir ve Kobanê'ye dönme kararı alır. Dönüşünde devrimdeki görevini yerine getirmek için örgütsel faaliyetlere katılır. Dilîşan, 2013 yılında da basın çalışmalarına yönelerek özellikle Kobanê’nin Sesi Radyosu’nda Arapça haber ve program sunuculuğu yapar.
 
Kadın direnişine  dikkat çeker
 
Dilîşan, cins bilincinden dolayı her zaman kadınlarla ilgilenir ve deneyimlerini onlarla paylaşır. Bu, onun haberlerine ve yazılarına da yansır. Özellikle DAİŞ çetelerinin 2013-2014 yıllarında Girê Spî ve Kobanê köylerine yönelik saldırıları sırasında yaşananları aktaran Dilîşan, kadınların direniş ve mücadelesine odaklanır. Farklı haber ve programlarla DAİŞ’in saldırılarına karşı mücadele eden kadının gücünü, kalemiyle, sesiyle, görselleriyle ve fotoğraflarıyla kamuoyuna aktarır. Bu konuyla ilgili bir "Kadınlar ne güçsüzdür, ne de zayıftır. Köle pazarlarında satılmaya mahkum değildirler. Baskı ve inkarla yönetilmezler. Daha ziyade otoriter zihniyete karşı direnişin öncüsü olmuşlardır” dediği bir yazısında Dilîşan, kadınların ısrarına, mücadelesine ve öncülüğüne olan inancını ifade eder.
 
Dengê Cudî Radyosu’nda yer aldı
 
DAİŞ çeteleri 15 Eylül 2014'te Kobanê'ye saldırdığında, YPJ/YPG ile birlikte yüzlerce kişi de direnir. Öte yandan yüzlerce aile Kurdistan’a göç eder. Dilîşan ve bir grup arkadaşı Kobanê'den ayrılmak istememesine rağmen savaşın şiddeti nedeniyle Kurdistan’a geçmek zorunda kalır. Burada tutuklanan Dilîşan, arkadaşlarıyla birlikte 13 günlük açlık grevine girer. Bunun üzerine serbest bırakılırlar. Bu olaydan sonra çalışmalarına devam etmek için hemen Cizîre bölgesine geçen Dilîşan, aynı zamanda Dengê Cudî Radyosu'nda çalışmaya başlar. 
 
Özgürlük hamlesine katılır
 
26 Ocak 2015'te Kobanê'nin özgürleştirilmesiyle birlikte Diîişan, radyo istasyonunu yeniden inşa etmek üzere Kobanê'ye döner. Burada çalışanları eğiterek 13 Mart'ta Kobanê'nin Sesi Radyosu’nu açar.  Radyo çalışmalarının yanı sıra iki ay Ronahi TV'de habercilik yapar. Dilîşan son olarak 2016 yılı sonunda ANHA’ya geçer. Dilîşan, burada savaş muhabirliği yapar. Suriye'nin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinin DAİŞ’ten kurtarılmasına yönelik tüm hamleleri takip eder. 
 
Dilîşan’in arkadaşı Kobanê FM yöneticisi Şîlan Mihemed, onu anlattı. 
 
Basındaki rolü önemliydi
 
Şilan Mihemed, “Özgür basın şehitleri şahsında tüm şehitleri anıyorum. Şehit Dilîşan’in özgür basında özellikle de Kuzey ve Doğu Suriye basınında önemli bir yeri vardı. Şehit Dilîşan, Rojava Devrimi’nin başlangıcında Kobanê’nin Sesi Radyosu’nda yer aldı. Özgürlük hamlelerine katıldı ve önemli bir rolü vardı. Kobanê özgürleştirildikten sonra Şehit Dilîşan tek başına Kobanê’nin Sesi FM Radyosu’nu tek başına yeniden kurdu. Radyo çalışanlarını yeniden bir araya getirdi. Basın alanında daha kapsamlı çalışma yürütmek için ANHA’ya katıldı. Burada adım adım işgal altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi hamlelerine katıldı. Kobanê, Tişrin Baraji, Minbic, Reqa ve Dêrazor hamlelerine katıldı ve en son burada şehit düştü” dedi. 
 
Moralli ve coşkuluydu
 
Dilîşan’ın kişiliğinden bahseden Şîlan, şunları dile getirdi: "Dilîşan yoldaşımız çok alçak gönüllüydü,  herkes tarafından seviliyordu. Bir zamanlar onun sözlerinden incinmedik, çünkü o arkadaşlarının arkadaşıydı ve her zaman yanındaydı. Dilişan yoldaş bulunduğu her yerde hem arkadaşlar hem de çevresindekiler için heyecan ve moral kaynağıydı. İşinde çok ciddiydi, onu gördükçe daha çok sevdik.”
 
'Hedef alarak gerçeği gizlemek istediler' 
 
Gazetecilerin ve basın çalışanlarının her yerde hedef alındığını belirten Şilan şunları söyledi: "Mesela İran'da Kürt gazeteci ve kadın hakları savunucusu Pexşan Ezizi ve Şerife Mihemed idam cezasına çarptırıldı. Aynı zamanda Güney Kurdistan'da da Hero ve Gülistan katledildi. Kuzey Kurdistan'da pek çok gazetecinin hedef alındığını ve gözaltına alındığını da unutmamalıyız. Kürt halkının tarihi, işgalci devletlerin her zaman bu tarihleri tekrarlamak ve mevcut gerçeği susturmak istedikleri katliam ve cinayetlerle doludur.”
 
‘Hakikati yazmaya devam edeceğiz’
 
Şîlan, son olarak, “Tüm şehitlerimizin amacı olan gerçekleri açığa çıkarmak ve halkımızın acılarını yansıtmaktı. Biz de onlara verdiğimiz sözü yineliyoruz. Kalemlerini ve kameralarını yerde bırakmayacağız ve hakikati yazmaya devam edeceğiz” dedi.